élettárs+vagyonmegosztás


ObudaFan # 2015.05.05. 17:25

Az élettársi vagyonközösséget egyben érdemes megosztani, nem minden néhány tízezer forintos tételt külön. Így, tételenként meglehetősen nehéz arányt megállapítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.05. 13:39

Vagy. (Sőt egy harmadik vagy is van: "a tényleges tulajdoni arányoknak megfelelő rész. Aztán, persze, lehet, hogy ez pont a fele, vagy pont a bejegyzett tulajdoni hányad.)

katus08 # 2015.05.05. 09:02

Az alábbi problémával kapcsolatban kérnék segítséget.
Korábbi élettársammal közös ingatlant vásároltunk deviza alapú jelzáloghitelre. A hitel az én nevemre szólt, az élettársam adóstársként szerepelt. Az ingatlanban nekem volt nagyobb tulajdonrészem. A hitelt visszafizettük, majd a közös ingatlant eladtuk és különváltunk. A banktól visszakaptam a kiszámolt összeget, a volt élettársam most követeli a pénz felét.
mennyi jár neki vissza? A fele vagy a tulajdonrésze arányában?

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.05. 06:19

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2015.05.05. 05:00

Haszonvezetre van akkor szükséged, azt meg várhatóan örökölni fogsz. De természetesen fordulj ügyvédhez, mert egy ilyen internetes kapcsolatfelvételnél fontos információk is elmaradhatnak. Tulajdont egyébként már az által szerzel, hogy közösen beruháztok az ingatlanba, csakhogy ez még ingatlan-nyilvántartásba be nem jegyzett tulajdonjog addig, amíg a földhivatalt meg nem keresitek.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.04. 13:29

És azt nem értem,hogy hogyan keletkezhet tulajdoni jogom,talán úgy,hogy a tulajdonjogot rám íratjuk ? Akkor viszont haszonélvezet nem kell igaz,de nekem csak az kell,hogy maradhassak,ha esetleg arra kerülne a sor !

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.04. 13:26
Kedves ObudaFan !-
  • Köszönöm szépen a választ !--Én semmit nem szeretnék értékesíteni és ráíratni a saját gyerekeimre,csak azt szeretném,hogy ha esetleg a férjem meghalna akkor annak gyerekei ne túrhassanak ki,ne zavarhassanak el és a halálom napjáig benne élhessek,és ne is költözhessenek be abba a lakásba,amibe semmit nem tettek bele,csak megakarják szerezni mert jó lesz az nekik ! Akkor ne menjek ügyvédhez a haszonélvezetemet ráíratni a tulajdoni lapra ?--És nem foglalhatják el a lakást ? Köszönöm szépen a választ !
ObudaFan # 2015.05.04. 12:44

munkásnő

Az utolsó közös lakásra haszonélvezetet fogsz kapni, de ettől függetlenül amennyiben házastári közös vagyon címén abban tulajdonjogod is keletkezett, ezt érvényesítheted - ha az örökös nem ismeri el, akkor perben. Mondjuk a haszonélvezet mellet ennek akkor van jelentősége, ha szeretnéd ezt majd valakire hagyni egyszer, vagy ha értékesíteni szeretnéd a tulajdoni hányadodat.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.04. 12:42

@@@ Tisztelettel kérném a választ ! @@@...Házasságban élők egyike elhunyta utáni teendő....!....§§§§§......Kérdésem: ha házasságban, a férjem meghal, mi a teendőm-kié-mi,mit kell intézni ha az én nevemen nincs tulajdonjog és haszonélvezet sem,csak a férjemén
Maradhatok e a családi házban,kitehetnek e ha van gyereke a férjemnek,nekem is van de nyilván azok nem örökölhetnek innen,vagy írassam magamra a haszonélvezeti jogot,esetleg a tulajdon felét megosztva,ez így jobb-biztonságosabb??? Melyik...??? Hosszú ideje vagyunk együtt,rengeteg pénzt tettem-bele a ingatlanba,felújítás,stb...és ha valami baj lenne,akkor nem szeretném azt,hogy olyanok,akik semmit sem csináltak,/ családtagok/ csak a halál utáni hozományra várnak,kifordítsanak mindenemből,ez érthető igaz...??????!.....Köszönöm a választ !!!

Fabyen82 # 2015.05.04. 12:00

Köszönöm ObudaFan, ez kicsit megnyugtató, bár ez csak a melléképületek alapterülete,a vállalkozáshoz, jelenleg nincs használatban,és van egy ház is, de az csak kb. 75 nm.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.05.04. 11:05
@@@ Tisztelettel kérném a választ ! @@@...Házasságban élők egyike elhunyta utáni teendő....!....§§§§§......Kérdésem: ha házasságban, a férjem meghal, mi a teendőm-kié-mi,mit kell intézni ha az én nevemen nincs tulajdonjog és haszonélvezet sem,csak a férjemén
  • Maradhatok e a családi házban,kitehetnek e ha van gyereke a férjemnek,nekem is van de nyilván azok nem örökölhetnek innen,vagy írassam magamra a haszonélvezeti jogot,esetleg a tulajdon felét megosztva,ez így jobb-biztonságosabb??? Melyik...??? Hosszú ideje vagyunk együtt,rengeteg pénzt tettem-bele a ingatlanba,felújítás,stb...és ha valami baj lenne,akkor nem szeretném azt,hogy olyanok,akik semmit sem csináltak,/ családtagok/ csak a halál utáni hozományra várnak,kifordítsanak mindenemből,ez érthető igaz...??????!.....Köszönöm a választ !!!
ObudaFan # 2015.05.03. 20:33

100 nm-nél azért már nem lakott forgalmi értékről, hanem részben lakottról beszélünk.

Fabyen82 # 2015.05.03. 17:50

Köszönöm, ez nem túl jó hír, mert így nekem kb, semmi sem marad, ha minden igaz. A gyereknek nyilván nincs szüksége a 100nm melléképületre, és én megváltottam volna a részét, amiből vehetett volna maguknak egy házat, de neki nem kellett. Nyilván tudta, hogy az egészet megkaphatja, mert nála van a gyerek. A gyerek lakhatását biztosítottam volna, de így neki jut a 15-20 milliós ház, nekem meg, ha nem tudok kiszállni, még a fele hitel is a nyakamon marad, ami még vissza van..

ObudaFan # 2015.05.03. 17:06

Fabyen82

Mivel a közös kiskorú gyermeketekkel él ott, ezért lakott, vagy részben lakott forgalmi értéken fog a bíróság elszámolni, mert a közös gyermek lakhatásának megteremtéséhez neked is hozzá kell járulni.

Norberth1974 # 2015.05.03. 12:00

Kérdésem a következő!
Házasság kötés után a különvagyonnak szereplő ingatlanra vettem fel jelzáloghitelt ami életbiztosítással egyben kötött.60 hónap alatt a hitel törlesztő részletei 78-90.000ft/hó összegben került megfizetésre ami már a közös vagyonba tartozik.Ez összeg negyedére (1.267.500.-Ft) tart igényt az alperes.Viszont ebből a havitörlesztésbő 39.000.-Ft/hó az életbiztosításra ment a másik része pedig a hitel törlesztésre!
A kérdésem.Az életbiztosítás is közös vagyonnak számít?hiszen az nem a különvagyon értékét növeli! Ebből hogyan osztozunk?

Fabyen82 # 2015.05.03. 09:55

Kedves fórumozók!

Korábban írtam, hogy közös vagyon megszüntetésére pert indítok, ami a héten meg is történt. A közös ingatlant nagy részben én újítottam fel, illetve építettem hozzá melléképületeket, amire a vállalkozáshoz szükségem volt. Mivel megegyezni nem tudtunk, és kiköltözni nem volt hajlandó az ex élettársam, még az általa meghatározott összeg fejében sem (nyilván, hogy én ne tudjam a vállalkozásomat folytatni), így most ő lakik az ingatlanban a 7 éves gyerekünkkel. A melléképületek pedig üresen állnak.
Gondolom, nem akarnak kiköltözni (bár abból a pénzből vehetnének egy kis házat, amit ajánlottam a részéért), így attól tartok, hogy lakott értéken fog számolni a bíróság. Ez mindenképpen így lesz, vagy van esély, hogy nem? Köszönöm

ObudaFan # 2015.02.20. 13:55

Éesapád pert indíthat.

mimcs05 # 2015.02.20. 10:15

Üdvözlet,
nekem olyan összetett kérdésem lenne, hogy édesapám élettársi kapcsolatban volt egy nővel, de miután ő bekerült a büntetés végrehajtási intézetbe, a hölgy "kidobálta" a holmijait, és az apukám által vásárolt vagyontárgyakat (festmények, ikonok, vázák, porcelánok stb...)magával vitte.Mi a teendő ilyenkor vagy mit lehet ilyen helyzetben tenni? Mi a megoldás ilyesfajta vagyonmegosztás témában?

ObudaFan # 2015.02.18. 11:15

Ha egyikőtök sem tudja a másikat kifizetni, akkor elvileg az árverési értékesítés jöhet szóba, de gyakorlatilag az ingatlant terhelő hitel azért lehet ennek akadálya.
A szokásos mértékű ajándékokat nem lehet visszakövetelni.
A családi pótlék szerintem sem az ő szerzése.

Fabyen82 # 2015.02.17. 21:46

Kedves Obudafan!

Ezek szerint, ha jól értem, akkor a per során meg kell egyezzünk a bankkal is, hogy ki tudja, vállalja, hogy fizeti tovább a hitelt, vagy más módon rendezzük esetleg, jól gondolom? Ha se ő, se én nem akarjuk kifizetni a másikat, mert nincs annyi pénzünk, a bíróság kötelezheti a ház eladására, vagy mi várható olyan esetben? (Egy kiskorú lakik vele ott).
A másik kérdésem, hogy volt anyósom követel vissza tőlem tartozás címén olyan dolgokat, amiket nekem a volt párommal való együttélés során ajándékozott, adott, pl pénzt küldött húsvétra, kirándulást fizetett be, vagy éppen az egészség pénztáros keretéből a közös gyerekünknek vett ezt azt (babaápolási holmik), utóbbiaknak (mivel a gyerek közös) csak a felét kérné vissza.
A volt párom a vagyon elosztás során a családi pótlékot saját bevételeként számolta, de úgy gondolom, az közös szerzés (már, ha a gyerek az enyém...), vagy tévedek?

ObudaFan # 2015.02.10. 14:13

A bankaddig követelhet tőled, mint kezestől, amíg van elmaradás a hitelben. A bank hozzájárulása nélkül ebből a kötelemből nem fogsz szabadulni.
Azt, hogy egymás között hogyan kell a hitel visszafizetésével kapcsolatban elszámolnotok, elsősorban az határozza meg, hogy megállapodtatok-e ezzel kapcsolatban valamiben. Ha még ráutaló magatartással sem, akkor a kezesi szerződésből ugyan az következne, hogy követelheted tőle, amit a banknak teljesítesz, de szerinte mitt az élettársi jogviszony miatt ez nem feltétlenül van így. Mindenesetre ha viszont visszaköveteled, akkor meg az ingatlan tulajdoni hányadok vonatkozásában kell nála elszámolni azt a részt, ami a hitelből lett.

Fabyen82 # 2015.02.10. 14:00

Kedves Fórumozók

Segítséget szeretnék kérni, mivel nem látom a kiutat a problémámból. Volt élettársam, kisfiammal lakik jelenleg a közös házunkban, én elköltöztem egy éve. A vagyonmegosztást eddig nem sikerült rendezni. Először kérte, hogy fizessem ki, de mikor össze szedtem a pénzt, addigra meggondolta magát. Most ő akarna kifizetni, de nevetségesen alacsony összeggel.
A hitelt közösen vettük fel, ő az adós én a kezes, de én fizettem végig, mivel neki nem volt jövedelme. A ház vásárlásakor ő egy örökségét tette bele az önrészbe. Én viszont jelentős mértéken hozzá járultam a ház értékének növekedéséhez. Mivel hiába költöztem el, a banknak továbbra is tartozom, de nem szeretnék fizetni egy házra, amiben soha nem fogok lakni, ezért vagyonmegosztási pert szeretnék indítani. A kérdésem az, hogy mikor tudok én a banki kötelezettségtől megszabadulni,mi kell hozzá, meddig követelhet tőlem a bank? Már egy éve nem lakok ott, az addig befizetett összeget elszámolhatom valahogy? Attól tartok, hogy ő húzni fogja a bírósági pert, mivel neki kényelmes és jó megoldás az, ha én kifizetem a fele törlesztést, míg ő lakik a házban. Egy ilyen per rengeteg idő, főleg, ha még direkt húzza is, megegyezést próbáltuk többször is, nem ment. Mit tehetek?

ObudaFan # 2015.02.05. 09:27

Illetéket nem kell fizetni.
A szocpol vonatkozásában nem haszonélvezete van az Államkincstárnak, hanem zálogjoga, és az ebben a konstrukcióban szerintem a te ingatlanodon marad, ha a gyerekek is ott maradnak, de ezt az Államkincstárban meg tudod kérdezni.

magika19 # 2015.02.05. 02:18

Tisztelt Szakember!
A férjemmel válnánk... Közös tulajdonként fele-fele arányban van egy 7 éves családi házunk. Anno a szocpolt felvettük, így a Magyar Államkincstárnak rajta van a haszonélvezeti joga. Meg szeretném venni a férjem fele ház tulajdonrészét (nem valós piaci értékén, mivel én sokkal több pénzt tettem bele). Ehhez hitelt szeretnék felvenni.
Ez az alaphelyzet. Már több verzió is megfordult a fejemben... Mi járna a legkevesebb költséggel...
Ez a törvény még valóban él?: A házastársi vagyonközösség megszüntetéséből származó vagyonszerzés is mentesül az illetékteher alól. (Itv. 17.§ (1) v) és p) 26.§ (1) z))
Tehát az én esetemre szemléltetve: hitelből megveszem a volt férjem fele tulajdonrészét a közös vagyonból, és ezek után egyáltalán nem kell fizetnem illetéket?
Még egy másik probléma vetődött fel, amit szeretnék megkérdezni.
A férjem ebből a pénzből szeretne magának venni házat. Állítólag a szocpol miatti Magyar Államkincstár által anno a közös ingatlanra terhelt haszonélvezeti jogot rá kellene tetetni a férjem új ingatlanára?
Várom mielőbbi válaszát!
Köszönettel:
magika

ObudaFan # 2015.02.04. 15:51

Méltns valószínűleg az lenne, ha az összes hozzájárulást néznétek és minden jelentősebb vagyontárgyat annak arányában osztanátok meg.
Ami viszont szükséges: akárhogy egyeztek meg, ügyvéd által ellenjegyzett élettársi vagyonjogi szerződésbe kell foglalni a megegyezést.