élettárs+vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.11. 22:15

Nem. A közös tulajdont szüntetik meg ily módon.
De valami nem tiszta. Ha a bíróság már ítélettel elrendelte a kényszerértékesítés útján törtémő értékesítést, akkor hogy jön még ide bármelyik félnek is az ajánlata.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.11. 22:16

Erika: egyszerűen be kell jelenteni a földhivatalban a tulajdonosváltozást. Illetékmentes.

suri # 2008.04.12. 14:03

nandy: Köszi az érdekődést, de nincs jogerő, és nincs fizetési meghagyás sem, csak fizetni nem tudok, és ő nem akar várni arra, hogy hitelt vegyek fel. Árverést kért, a bíró megkérdezte, hogy akarom e én is, azt mondtam, ám legyen, mert akkor licitálhatok. Bonyolult egy ügy tudom.
Még mondhatom, hogy nem kérem az árverést, de akkor azonnal fizetnem kellene. Volt egy tárgyalás, de még lehet fellebbezni. Nem tudom mit tehetnék. Az egész, tehát az én részem is kalapács alá kerül,- nem tudom lehet e viszakozni, hogy csak a fél tulajdont árverezzék-
Itt most az a kérdés, amit már leírtam, hogyha az egész ingatlant, az én tulajdonomat is beleértve, elárverezik, lakottan, mennyi az az összeg amit én kézhez kapok, vagy ha sikerül nekem a licit, akkor mennyit, mármint %-ban, kell neki kifizetnem. Lakottan fele annyit ér a ház, mint üresen. Ez nem végrehajtás, csak sima dobra verés. Az egész összeg őt illeti, vagy fele-fele, hisz közös a tulajdon.? Mondhatom e, hogy én a tulajdonomra mégsem kérem az árverést. Csak ez megint idő húzás, és én már szeretnék túl lenni rajta. Nem tudom elég érthető vagyok-e, nem baj majd megírom újra. Köszönöm, hogy reagáltál rá.

Goodwitch # 2008.04.12. 15:10

Nem kellett volna belemenni abba az árverési értékesítésbe.

Ha minden így marad, akkor bizony az árverési vevő lakottan fog hozzájutni az ingatlanhoz, de tekintve, hogy te nem vagy hajlandó kiköltözni, az emiatti értékcsökkenés a te terhedre fog esni. Ez pontosan azt jelenti, hogy a férjed viszi a kapott vételárat, te pedig lakáshasználati jogot szerzel, de ez a lakásra be lesz jegyezve, és azt az új vevő nem szüntetheti meg.

Az árverésen licitálnod nem kell, mert elővásárlási jogod van az árverésen győztes féllel szemben, azaz a legmagasabb licitált vételáron te is megveheted a férjed tulajdonrészét. Viszont fizetni azonnal kell.

Egyébként a legegyszerűbb, hogy fellebbezel, arra hivatkozva, hogy árverésre csak akkor kerülhet sor, ha más módon a közös tulajdont megszüntetni nem lehet, és te felajánlottad a megváltást (majdnem mindegy egyébként, a lényeg, hogy nyerj 3-4 hónapot), lehet arra is hivatkozni, hogy a férjed visszaél a jogával, mert a kereskedelmi forgalomban is teljesen megszokott ma már, hogy hitelből vesznek lakást, és az erre fordítandó időt kivárják, tehát kifejezetten a te jogaid csorbítása céljából nem fogadja el a megváltást.

Ezzel nyersz kb. 4 hónapot, ami bőven elég egy hitel megszerzéséhez.
Mire a másodfok elé kerül az ügy, már be tudod mutatni, hogy tudsz fizetni. Kisebb megváltási árat viszont nem fogsz tudni elérni, mint amennyiről a szakvélemény szól, azaz 5M a lakás feléért.


Goodwitch

suri # 2008.04.12. 20:33

Goodwitch:- Nagyon köszönöm a gyors reagálásodat, eddig te voltál az egyetlen, az ügyvédeket is beleértve, aki normális, és érthető választ adott. Mindent elkövetek, hogy megoldódjon ez az ügy. Ha vége, majd megírom hogy mi lett a végkifejlet. Még amit nem fogok fel teljesen, az az, hogy mit jelent a lakáshasználati jog? Ezért fizetnem kell az új tulajdonosnak? Teljes jogi analfabéta vagyok, pedig már három pert is megnyertem ügyvéd nélkül. Mégegyszer köszi a gyors válaszod

Goodwitch # 2008.04.12. 21:17

A lakáshasználati jog azt jelenti, hogy ott lakhatsz, és használhatod a lakást, de ha elég nagy, a lakáshasználatodat a bíróság korlátozhatja. Cserelakás felajánlásával lehet csak téged onnan kiköltöztetni. Tulajdoni hányad nem marad, használati díjat fizetni kell. Nem túl szerencsés állapot. Én inkább a fellebbezés, hitel, megváltás vonalat javaslom.

A férjedet meg homályosítsd fel, hogy az árverés hosszabb idő lesz, mintha megvárta volna a hitelt, különös tekintettel arra, hogy a lakás lakott, és nem is biztos, hogy sikeres lesz. Ha mégis sikerülne megegyeznetek, a pert akár meg is lehet szüntetni, akkor az illeték is kevesebb lesz, és az árverés költségeit is megtakarítjátok (ezeket ui. felesben kell állni, itt nincs pervesztes fél).


Goodwitch

fredi 20 # 2008.05.13. 05:14

sziasztok!
hitelfelvételnél az élettárs ha csak kezes nem adóstárs
és már megszakadt az élettársi kapcsolat a kifizetést már én rendeztem mijen jogai vannak?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.13. 08:50

fredi 20!

Ez egyáltalán nem ilyen egyszerű. Ha nem élettársról lenne szó, akkor semmilyen, de az, hogy a bank kezesként és nem adóstársként vonta be a hitel törlesztésébe, nem jelenti azt, hogy ne lehessen követelnivalója.

Mindenféleképpen a téma mélyére kell ásni.
Ki mennyiben járult hozzá a vételhez, meddig tartott az élettársi kapcsolat, mert ez idő alatt közösnek számít a törlesztés, mégha gyakorlatilag nem így történt. stb.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.05.13. 08:53

Kettőt nyitottál, miért nem egy helyen kérdezel mindent.

ObudaFan # 2008.05.13. 17:28

Azt kell vélelmezni, hogy a közös életvitelre lett fordítva, innentől kezdve az az élettárs, aki a bank felé teljesít, valószínűleg a volt élettárstól követelhet részbeni megtérítést.

zeon # 2008.05.16. 15:28

Segítséget kérnék.
Párommal 5 éve vagyunk együtt élettársi viszonyban. 1évet albérletben laktunk, az utóbbi 4évet pedig saját lakásban, ami a hozzá tartozó összes számlával együtt az Ő nevén van.
Amíg albiban laktunk, egy fix összeget mindig levettem a bankszámlámról, ami fedezte a megélhetőségünket. Párom ritkán nyúlt a saját bankszámlájához. A szla.kivonatok valamint az albi rezsipapírjai megvannak.
Hitelből megvettük a lakást, én vagyok a kezes. Volt hozott vagyonunk, neki 2,5millió nekem 1,5millió, amit a vásárlásra fordítottunk.
Az albiban nem voltunk bejelentkezve, saját lakásunk nekem 2éve szerepel állandó lakcímként.
Berendeztük a lakást, aminek nagy részét az én keresetemből vettük, s amiről sajnos nincsenek meg a számlák. Sajnos megromlott a kapcsolatunk, s most a párom azt mondogatja, szétválásunk esetén nekem csak a 1,5millió jár valamint pár műszaki cikk, amit én hoztam a kapcsolatunba.
Valóban csak ennyi jár vagy ha több, hogy kalkulálható az összeg?
Mit fogadnak el bizonyítékként a közös gazdálkodás illetve az élettársi viszony esetében (fotók, tanuk)?
Az előbbiekhez van valamilyen határidő megadva (pl. állandó lakcímnek ugyanannak kell lennie mondjuk 5éve)?
Számít, hogy a hitelnél kezes vagyok?

mindfoglalt # 2008.08.10. 16:22

Az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig lehet kérni az élettársi kapcsolat megszűnése után a vagyonmegosztást? Tehát, hogy van-e valami határidő, ami után elévül?
A választ előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.10. 19:47

Jó kérdés. Én azt mondanám, mivel tulajdoni igényről van szó, ezért nem évül el.

ObudaFan # 2008.08.11. 09:33

Egészen pontosan: itt egy komplex jogviszonyról van szó, amelynek lehetnek dologi jogi és kötelmi jogi elemei is, bár az előbbiek kétségtelenül nagyobb számban és értékben és az előbbiek nem évülnek el, az utóbbiak igen.

Tehát: pontosabb kérdést kérünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.11. 10:37

Igazad van. Köszönöm.

mindfoglalt # 2008.08.13. 19:33

Tehát: :)
Volt élettársammal 13 évet éltünk együtt, kisfiunk most 7 és fél éves. Lassan két éve, hogy külön költöztem a fiammal. Van jogerős bírói végzésem a gyermekelhely­ezésről, -láthatásról és a GYTD fizetésről. A kapcsolatunk nem normalizálódott ezidáig (esélyét sem látom).
Beszéltem egy pszichológussal, aki azt mondta, hogy a vagyoni dolgokat is rendezzük le, mert akkor talán rend lesz az „új“ életünkben és talán könnyebben le tudjuk zárni a múltat.
Közös lakásunk nem volt, albérletben éltünk, majd az anyukájával (családi házban) 10 évet. A házuk fele az anyjáé, 1/4–1/4 rész exé és az öccséé.
Amíg ott éltünk, addig a pénzünket oda költöttük az ő házukba. A rezsit csak mi fizettük ketten. Bevezettük a gázfűtést 950 ezerért, ablakcsere, padlócsere, kert-rendezés stb.
Amikor eljöttem elhoztam azokat a dolgokat, amiket úgy ítéltem meg, hogy engem illet, bizonyítani is tudom, hogy mit, miért hoztam el és miből „vettük“.
Amiket az ex akart megvenni annak idejét, azt mind otthagytam neki (műszaki cikkek stb.) - nem is engedte volna, hogy elhozzak azokból valamit is.
Vettünk egy új autót is, ami az ex nevére került. Közösen fizettük, de nem voltam se kezese, sem tulajdonos társa. Azért tudtuk megvenni, mert az én keresetem annyival volt több, mint az autó törlesztése. Mindig is én kerestem többet!!!
Mikor eljöttem ezt is nehezményezte (!), hogy én nem fizetem tovább az autó törlesztés felét – amit ő használt (még jogsim sincs).
Magyarán én fiezettem azt az autót, ami az ő tulajdona. Kölcsönt vettem fel a gázszerelésre, amit otthagytam nekik és az ingatlanuk értékét növelte meg stb. (Megvan pl. erről is a dokumentum.)
Van egy robogó a nevemen, a mai napig is én fieztem a KGFB-t rá, nálam az adásvételije is, de nem adja oda.
Van-e valami esélyem arra, hogy ezekből a „befektetésekből“ valamennyit megítéljen nekem a Bíróság? Tényleg érdemes ezeket is rendezni?
Már csak azért is szeretném, mert a mai napig nem tartja be a "játékszabályokat" a gyerekkel kapcsolatban. Pl. nem figyel az egészségére, bármennyit ehet nála a gyerkőc, holott baj van a vércukor-szintjével. Nagymotoron furikázza hosszú utazás során, mikor még az autóban is elalszik a majd 8 éves fiam stb.
Szóval sajnos előrelátónak kell lennem, mert ha így folytatja, akkor jó esély van rá, hogy a gyermekre kell majd fordítanom azt a pénzt. :(
Ezért érdekelne, hogy tényleg van-e esélyem valamicskét viszontlátni.
A választ előre is köszönöm.

monalisa1 # 2008.08.13. 21:07

Élettársi kapcsolatban bármire is tesznek szert ill. fektetnek be, a ráfordítás százalékos arányában utóbb "kivehető" az érték, illetve kérhető annak pénzbeni megváltása. Ha nincs egyezség sajnos magad a jogvita - elhuzódó és költséges -, és ebben az esetben jó ha előkerülnek a számlák...

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.08.14. 16:06

Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.

sancsi # 2008.08.14. 18:13

Lenne néhány kérdésem!
Mikortól számít egy kapcsolat élettársi viszonynak?
A másik pedig az hogy a párommal 5 éve együtt voltunk 1 éve pedig bejelentett lakcímmel élt nálunk. Autót vásároltunk ahol az adóstárs anyukám volt mivel a páromnak kevés volt a jövedelme. Most szakítottunk és vitte a kocsit. Kérdésem: Van valamilyen jogunk az autóval kapcsolatba? Vagy a bankkal ellehet e ezt intézni hogy az adóstársi kapcsolat megszűnjön?
Köszönöm válaszotokat

monalisa1 # 2008.08.14. 20:00

Az hogy 5 éve együtt voltatok már, az így önmagában elég tág valami, de az 1 éves bejelentés már megalapozza az élettársi viszonyt.

A bank a jelenlegi adóstársat csak akkor engedi el ha helyette az adós másik adóstársat állít, illetve a hitel teljes összegében lerendezésre kerül.

Az autónál vizsgálni kell, hogy az önrésznél mennyi pénzetek volt - kinek kinek külön -, valamint közösen mennyi pénzt vettetek fel, és a mindenkori hitelrészletet melyik keresetből fizetitek, illetve melyikből mekkora százalékban.

A saját hitelrészét továbbra is köteles fizetni, természetesen te is. Ahogy a biztosítást, az esetleges kötelezően előírt cascot is.

Legjobb lenne az autót eladni, a kölcsönt lerendezni, aztán mindenki azzal jár amivel tud.

Ha esetleg nem fizetné a saját hitelrészét, sajnos neked kell azt is átvállalni - vagy helyette az adóstárs kényszerűen belép és fizet a továbbiakban -, mert a bank 3 hónap és a bérminimum összegével egyező tartozás felgyülelése esetén "viszi" az autót, de a hiteltartozás megmarad.

Ebben az esetleg egy autót legfeljebb az akkori érték 60%án gyorsan eladják, a pénzt a bank beszámítja a tartozásba, de még mindig jócskán marad fizetnivaló vissza.

Ti pedig mindketten BAR listára kerülnétek.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.08.14. 20:05

Legjobb lenne írásban megállapodni az élettársi viszony ideje alatt közösen szerzett ingóságok elosztásán.

nandy # 2008.08.14. 20:54

Az hogy 5 éve együtt voltatok már, az így önmagában elég tág valami, de az 1 éves bejelentés már megalapozza az élettársi viszonyt.

Az nem igazán. Az érzelmi és gazdasági közösség alapozza meg az élettársi kapcsolatot...

A bank a jelenlegi adóstársat csak akkor engedi el ha helyette az adós másik adóstársat állít, illetve a hitel teljes összegében lerendezésre kerül.

Ezt inkább a banktól kellene megkérdezni.

Az autónál vizsgálni kell, hogy az önrésznél mennyi pénzetek volt – kinek kinek külön -, valamint közösen mennyi pénzt vettetek fel, és a mindenkori hitelrészletet melyik keresetből fizetitek, illetve melyikből mekkora százalékban.

Ez így önmagában szamárság. A szerzésben való közreműködés számít. Abba pedig sok minden más is beleszámítandó, pl. a háztartásban végzett munka.

sancsi # 2008.08.14. 21:15

Köszönöm a gyors válaszotokat!

"Az autónál vizsgálni kell, hogy az önrésznél mennyi pénzetek volt – kinek kinek külön -, valamint közösen mennyi pénzt vettetek fel, és a mindenkori hitelrészletet melyik keresetből fizetitek, illetve melyikből mekkora százalékban."

Még ehhez szeretnék egy kérdést feltenni!
Amikor az autót vásároltuk a párom jövedelme csak a minimálbér volt, anyukámé pedig több mint 70 ezer Ft.Ezt vették figyelembe,így lett anyukám adóstárs. A hitelrészletnél pedig az a helyzet hogy az ő nevére jöttek a csekkek de több hónapon keresztül munkanélküli segélyt kapott ami nem fedezi a autó törlesztő részletét és anyukám fizette be helyette. Ezt figyelembe lehet venni, valamint lehet igazolni?

monalisa1 # 2008.08.14. 21:16

OKé, akkor vitatkozzunk...

Két ember x idő óta egyazonos lakcímen él, érzelmi nincs köztük csak a számító anyagi érdekek, akkor ők életársak tán?

Más. Még egyetlen topikban sem olvastam - sem kérdés sem jogászi hozzászólás -, hogy pótlólagos adóstárs állítása nélkül a bank elengedné a szerződéskori adóstársat. EZT nem kell különösebben kérdezni a pénzintézettől - szerintem magától értetődő.

Más. Az autóval kapcsolatban az én olvasatom szerint (...) nem lett szamarság leírva.

monalisa1 # 2008.08.14. 21:18

Alanti hozzzászólásom nandynak címezve: