hazassagi szerzodes

derill # 2005.04.18. 12:00

Látom mindenki rohan. Azért én szeretném tudni Big véleményét is:) A Tiedet is köszönöm:))

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

alorinc # 2005.04.18. 11:45

Úgy látom nem Leiter kollega, hanem the big cat, meglehetősen felületes mostanában.

Igen az ingatlanra nem vonatkozik, de ha bérbe adjátok, akkor a bérleti díj (terhekkel csökkentve) már közös tulajdonba tartozik.

derill # 2005.04.18. 11:42

A névváltozás miatt nem kell uj szerződést irni. Köthettek az autóra szerződést, de elvileg az is elegendő, ha a szüleid bizonyitják, hogy ők vették és fizették a részleteket (a nevükre szól gondolom a csekk, vagy más módon is bizonyithatják).

15 év: tudomásom szerint az ingatlanra nem vonatkozik.

Csjt. 28. § (2) Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik.

Az ingatlan ugyanis sem nem berendezési sem nem felszerelési tárgy, bár tény, hogy a mindennapi közös életvitelt szolgálja. De ez ügyben viszont érdekelne Big véleménye engem is.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

haniel (törölt felhasználó) # 2005.04.18. 06:31

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

Patri # 2005.04.17. 13:48

Sziasztok!Remélem jó rovatba írok.A következőkben kérném a segítségeteket. Ha a férjemmel évekkel ezelőtt kötöttünk házassági szerződést, és ő most vezeték nevet módósított( felvette a mi nevünket) akkor újra kell-e írnunk egy új szerződést vagy ugyan úgy érvényes a régi? Továbbá anno decemberben esküdtünk és februárban írtunk csak ilyen szerződést de az ügyvéd szerint amiat a két hónap miatt is érvényes nem baj hogy nem előtte történt!? Másrészről pedig az én szüleim a nevemre vettek egy lízingelt autót, azt hogy tudjuk elkülöníteni mivel a részlet fizetése csak az én családom által valósúl meg, ők fizetik!?Erről milyen papírt kell írni hogy válás esetén különvagyon legyen?Szerintetek? Van ezekre valami rendelkezés vagy teljesen jó így?Előre is köszönöm a segítséget!

the big cat # 2003.09.09. 14:44

Nem nem így van. Arra más szabályok vonatkoznak. Az idézett szabályok csak a házasságra vonatkoznak.

zsuga # 2003.09.09. 14:21

Akkor is igaz ez, ha valaki csak élettársi közösségben él 15 évet?

zsuga

the big cat # 2003.09.08. 04:39

Természetsen a házasság előtt szerzett különvagyonok vagyontárgytól függően, de bizonyos idő eltelete (max 15 év) közös vagyonná válnak. Leiter kollega, meglehetősen felületes mostanában...

laryfary # 2003.09.07. 17:17

koszonom a valaszokat!

Labda # 2003.09.06. 20:11

Véleményem szerint a különvagyon aktívaként át mehet a közös vagyonba. A kezeléssel költségek és a közterhek levononhatók. A felek különvagyonukkal szabadon rendelkezhetnek , amennyiben azonban közös vagyonuk az életfenntartás költségeit nem fedezi, a felek külön-vagyonukból a hiányt pótolni kötelesek.

Ami engem illet én elvből nem kötnék,nem egyeztethető össze a felfogásommal!

Leiterjakab # 2003.09.06. 18:58

A házasság előtt szerzett vagyon nem lesz a vagyonközösség része. Ez a különvagyonhoz tartozik.

Leiterjakab

laryfary # 2003.09.06. 18:49

Sziasztok!
Meg tudnatok mondani, ha egy lakas 1/1 reszben az enyem, mi tortenik ha osszehazasodunk? Automatikusan az ove lesz a fele?
Mi a helyzet azzal, ha en egy ceg kultagja vagyok? Valaskor kerheti a parom (akinek nincs koze ehhez a ceghez) az en reszem felet?
Nagyon koszonom, ha valaszoltok!
Kossunk szerzodest, ha ugy erzem o kepes tolem majd kovetelni dolgokat, amelyek tole fuggetlenek?
LaryFary