Külföldre vitte a gyerekem!


balogh50 # 2003.09.23. 12:08

A probléma hasonló, de
1.
a volt párom várhatóan véglegesség szándékával Amerikába távozott.
2. A gyerektartás megvonásával zsarol, ha nem engedem ki 1 évre.
Mit tegyek?

the big cat # 2003.09.18. 12:04

Az a szülőtől, akitől megvonták a szülői felügyeleti jogát, leginkább még csak nem láthatja a gyermekét.

Szerintem te arra gondolsz, hogy az a szülő, akinél a gyermek nem tartósan van elhelyezve, csak láthatása van, meg évente x hete, meg hetente x napja, az viheti-e agyermeket külföldre. Viheti, de mint minden egyébhez a másik szülő beleegyezése is kell. Ezt azzal is nyomatékosítja a törvény, hogy gyermeknek útlevelet csak a két szülő együttes, személyes hozzásjárulása alapján adnak. tehát ha nem akarod, hogy külföldre vigye egyszerűen nem járulsz hozzá az útlevél megcsináltatásáshoz. Ha van útlevele, nem adod oda a volt házastársadnak, és közlöd, hogy agyermek nem emhet külföldre. ha kara pereljen be, de nem valószínű, hogy nyerni fog.

Ha viszont ott az útlevél, és külföldre viszi, és onnan nem jön vissza, akkor bűncselekményt követ el, és nemzetközi elfogatóparancsot fognak kiadni ellene, de sok országból nagyon nehézkes lenne a kiadatás. A legegyszerűbb az útlevél kiadásához való hozzásjárulást megtagadni.

A gyámhatóságnál kaphastz a témában bővebb felvilágosítást.

Minea # 2003.09.17. 19:47

A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy elvált szülők kapcsolattartása címén viheti-e a szülői felügyeletet nem gyakorló szülő külföldre nyaralni a gyereket? Ha nem hozza vissza, akkor milyen lehetőségei vannak a másik szülőnek? A külföldre történő kivitelhez kell-e valamilyen gyámhatósági vagy egyéb szabályozottság, (határozat, egyezség jóváhagyás, stb.) vagy elegendő a gyermeket nevelő beleegyezése?