Kié marad a ház?


the big cat # 2003.09.20. 09:22

Az önök tulajdonrésze az önök tulajdona, azt senki semmiylen módon el nem veheti, vagy meg nem terhelheti. ha mégis van iylen szerződés, az semmis abban a részben.

Az más kérdés, hogy a Csjt alapján (és nem a házrésztulajdon fejében) Önök rokontartásra kötelezettek, az ott írtak szerint. Ezt elsősorban természetben, tehát gondozással és ellátással kellene teljesíteni, de úgy is tejesíthető, hogy valakit megbíznak, hogy ezt önök helyett ellása. Ennek fejében pl. felajánlhatják a ház önök tulajdonában lévő részét, de akár fizetést is adhatnak. persze semi sem kötelező.

A rokonoknak nem az önkormányzathoz, hanem bírósághoz kell fordulniuk, ha a tartást kia karják kényszeríteni, ahol módjuk lesz védekezni.

wicus # 2003.09.19. 21:22

Kedves jogiFórum!
Apám halála után növéremmel örököltük megboldogult apai nagyapám házának a felét. A másik felében a mostanra eléggé \"lerobbant\" apai nagymama lakik. Nővéremmel nem igazán tudjuk ápolni, de \"állítólag\" napi 24 órát kell vele lenni. Ha nem én megyek oda, akkor valakivel eltartási szerződést kell kötnie, de az egész házra. A gond az, hogy én állítólag köteles vagyok gondoskodni a nagymamáról, mert a negyed ház az enyém. Igaz az hogy ha nem teljesítem ezt a kötelességemet akkor elvehetik a részemet? Mi van akkor ha a nagymama és néhány rokon összejátszik a hátam mögött és valahogy elhiteti az önkormányzattal hogy se én sem a nővérem nem látjuk el a nagyit, pedig talán nem is olyan beteg mint amilyennek látszik...