Apasági jog

Judmi # 2008.03.26. 16:32

És a anyukát6ól nem lehet krni vmi bizonyítékot,hogy a gyerekre költi e a tartásdíjat?

Vagy ha beleegyezik a szülő,hogy nem fizetünk hanem vásárolunk, elég egy számlával bizonyítani hogy a gyerekre van/volt költve a pénz??

_Wasp_ # 2008.03.26. 16:26

kali:
szerintem nem figyelsz.
(nyilván) ő is ezt írta: vagy megegyezés, vagy bíróság.
A bíróság viszont miért változtatná meg kiskorú gyermek nevét egyoldalúan a te akaratod alapján? Ha tudsz jó indokot mondani akkor megítéli, ha nem, akkor elutasítja a keresetet. (szerintem szinte biztos, hogy elutasítja)

Ha majd nagykorú lesz a gyermek akkor ő is adhat majd be névváltoztatási kérelmet, tőletek teljesen függetlenül. Nem kéne inkább ezt megvárni?

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.03.26. 16:21

judmi: nem lehet.

(kivéve ha a gyermeket nevelő szülő beleegyezik.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

kali # 2008.03.26. 16:20

Hát... nem kaptam választ a kérdésemre, mert ObudaFan irása alapján elvileg mégis csak valahogy lehet a gyerek vezetéknevének megváltoztatása. Remélem választ is fogok kapni.

Egyébként ha ez megnyugtatá a külön élő szülőt és sértené a büszkeségét hogy a gyerek nincs a nevén, és esetleg azzal jönne hogy akkor nem fizet gyerektartást, hát Istenem, állok elébe, de akkor természetesen ő sem él tovább a láthatási jogával, amit amugyse igazán gyakorol.Vagyis nekem tök mindegy hogy fizet vagy nem, én csak nyugodt életet szeretnék a gyereknek.

Judmi # 2008.03.26. 16:04

És azt nem lehetne vhogy megoldani,hogy gyerektartás helyett ruhát,játokat vagy valamit vennék(amire szüksége van a gyereknek) A tarásdíj összegében? Persze számlával együtt felmutatnánk.

_Wasp_ # 2008.03.26. 15:51

pénz az ablakban - mindketten fizetik egymásnak a tartásdíjat, ami kiixeli magát.

egyébként a Kommentár szerint a keresetek különbségének 15-25%-át kellene ilyenkor fizetni.

A láthatás megtagadása más téma.

Forduljatok minden esetben gyámhatósághoz, ha elég eset összegyűlik, akkor jöhet a következő lépés.

De ehhez az kell, hogy MINDEN esetben megpróbáljátok a láthatást érvényesíteni.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Judmi # 2008.03.26. 15:37

Nem vonta meg,de ha az anyja nem engedi látni,mit lehet tenni??? Forduljak én is ezügyben bírósághoz?
És mi az hogy pénz az ablakban???

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.26. 15:19

Egy gyerek itt, egy gyerek ott - pénz az ablakban.
Gondolom, a "párodnál" nem ez a helyzet. Azt sem hiszem, hogy a bíróság megvonta volna tőle a kapcsolattartás jogát.

Judmi # 2008.03.26. 15:06

Az én páromnak is van egy 4 éves lánya,nem láthatja nem tarthatja vele a kapcsolatot,csak fizeti a tartásdíjat... Akkor ő is lemondhatna a gyerekéről??? Vagy ez hogyan működik???

_Wasp_ # 2008.03.26. 14:41

a bíróság (amennyiben a gyermekek érdekével nem ellentétes) jóváhagyja a szülők gyermekelhelyezéssel kapcsolatos megyegyezését.

ez esetben a nagyobbik gyermek elhelyezésével kapcsolatos szülői megegyezés nyilván az ő érdekét szolgálta.

_Wasp_

és felesleges megoldása

-praetor- # 2008.03.26. 13:50

Jogi kérdésre szívesen válaszolunk.

Judmi # 2008.03.26. 13:39

Van egy ismerősöm(férfi),most vált el a nőtől. A srácnál ott maradt a nagyobbik gyerek,az anyánál a kisebbik. Az anya szemrebbenés nélkül lemondott a nagy gyerekről...Hogy mehetett ez ilyen egyszerűen???

_Wasp_ # 2008.03.26. 12:56

nem lehet. (lehetni lehet, csak nem jó)
A név megváltoztatásához a másik szülőnek (általában) hozzá kell járulnia.

_Wasp_

és felesleges megoldása

kali # 2008.03.26. 12:16

ObudaFan!

Ha csak én gyakorlom a felügyeleti jogot akkor csak a bíróság változtathat? Legalábbis így értelmezem abból amit írtál.

És milyen indokok lehetnek a változtatás okai? Vagy mennyi esély van egy ilyenre?

Már régóta gondolkozom rajta hogy szeretném ha a gyerek az én vezetéknevemet viselné, az "apa" családjában tovább örökíthető az ő vezetéknevük, nálunk nem. Ez lehet egy ok?

ObudaFan # 2008.03.25. 19:26

Egyféleképpen igen: ha a másik szülő meg szeretné változtatni, és a szülők így kialakult vitáját a bíróság, illetve - amennyiben a gyermek mindkét szülő közös felügyelete alatt van - a gyámhatság a másik szülő javára dönti el.

Illetve még egy eset: ha te az anya vagy, és az eddig vélelmezett apa apasági vélelmét megdöntik.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.25. 11:48

Nemigen.

Joe01 # 2008.03.25. 11:34

A törvényes gyermekem nevét megváltoztathatják-e az én jóváhagyásom nélkül?