Apasági jog

_Wasp_ # 2008.03.30. 12:50

ez az a kivételes eset, amikor a saját nevedben sem nyilatkozhatsz 100%-osan...

Egyébként lehetne még megoldás a titkos örökbefogadáshoz hozzájárulás, (a mesterséges megtermékenyítést írták), apa részéről: egy hatóságilag jóváhagyott egyszeri vagyontárgy átadása lepepírozva, ami a gyermek tartását előreláthatólag fedezi (ezt a vagyontárgyat, persze korábban te is ajándékozhatod neki) (nem százas. de még csak 70-esenek se nevezném.)

Anya részéről: (hogy ne álljon elő az apa követelésekkel) az apai jogállás más általi betöltése házasság útján (vagy más módon pl teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal), illetve a biológiai apa általi titkos örökbeadás (már írtam)

de mindegyikben van csont. Valahol valaki mindig meggondolhatja magát, és akkor valaki más szív.
(kivéve a titkos örökbefogadást, amikor pl a te unokabátyád általi örökbefogadáshoz az apa az örökbefogadó személyének ismerete nélkül hozzájárulna, de itt meg kell várni, hogy a gyermek örökbefgadható legyen (megszülessen), ténylegesen örökbe is fogadják... viszont eddig az időpontig bárki visszatáncolhat. Szóval ez se tuti.)

Más ötletem nincs.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

mikellangelo? # 2008.03.30. 10:08

Igen, jól értitek, nem mesterséges megtermékenyítésről van szó.
És ha én is jól értem, akkor - miután ismerem a biológiai apát - nem lehet anonim apáról beszélni, és megegyezni sem lehet abban, hogy senkinek semmilyen igénye, követelése nincs a jövőben, mert a gyerek nevében mi (én) nem nyilatkozhatom.
Azt reméltem, ez egyszerűbb lesz - de be kell látnom, van benne logika.
Nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek!

Goodwitch # 2008.03.29. 23:54

Mikellangelo?

Jól értjük, hogy nem mesterséges megtermékenyítés lesz?

Ha a barátod a gyermeked valódi biológiai apja lesz, de nem a házastársad, akkor érvényesen addig nem lesz a gyermek apja (jogilag), amíg

1. teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot nem tesz (a te hozzájárulásod kell hozzá)
  2. utólagos házassággal el nem ismeri a gyermeket (ez itt egyelőre nem játszik)
  3. a bíróság az apaságát nem állapítja meg.

Ez utóbbit kérheti e bíróságtól:
az apa, a gyermek, és a gyermek halála után annak leszármazója ( a perbe az anyát is be kell vonni)

A 3. esetben tehát már nem lesz ráhatásod, ha az apa meggondolja magát. Sőt, az apa sincs "biztonságban", hiszen egyszer a gyereknek is eszébe juthat, hogy hol az apja, és esetleg te is meggondolhatod magad, és a gyerek nevében pert indíthatsz. Ez egészen addig fennáll, amíg az apai jogállás üres, azaz valaki más el nem ismeri a gyermeket.

Fenti jogokról érvényesen lemondani, arról megállapodni nem lehet, mert az a jogképesség csorbítását jelentené.

Goodwitch

nandy # 2008.03.29. 23:00

Ha nem szeretnétek a későbbiekben tartani a kapcsolatot - nincsenek jogok és kötelezettségek -, talán az a legegyszerűbb, ha az apa "ismeretlen". Hisz a gyermek fogantatásakor nem voltatok házasok, nem tett az apuka nyilatkozatot sem...

Nem vagyok jogász, de gondolom, azért nem lehet érvényesen "megállapodni", mert az a gyermek jogait csorbítaná.

monalisa1 # 2008.03.29. 22:31

Kérdezett ő mást is...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.29. 22:09

Nincs ezen mit dumálni, monalisa. Ahogy _Wasp_ mondta: nem lehet érvényesen megállapodni.

monalisa1 # 2008.03.29. 20:47

http://www.jogiforum.hu/forum/35/2568
Nagy hírtelen ezt találtam, de ezért van ott közel hasonló témájú/címszavú topic elég.

monalisa1 # 2008.03.29. 20:41

Amikor a baba megszületik, mondhatod: nem tudod ki az apa... Ebben az esetben a te vezetéknevedre anyakönyvezik az újszülöttet. Aztán ha a későbbiekben sikerül férjhez menned, a párod akár örökbe is fogadhatja a picit, és onnantól az ő vezetéknevét kapja.

Azt, hogy a "technikai közreműködőtől" kérsz-e t.díjat, azt még a szülés előtt kell eldönteni, mert ha a szüléskor mégis fogod tudni ki az apa (...), onnantól nincs anonim apa.

Ha nem vállalja be a gyermeket, kezdődhet majd az apaság megállapítása iránti per..., azonban őneki is lesznek követelései: láthatás/kapcsolattartás stb.

Ezen "öröklés és családjog" rovatban egynémely topic kimondottan az apaság megállapítása stb. témákkal foglalkozik, javaslom olvassál bele.

_Wasp_ # 2008.03.29. 20:20

Sajnos nem hiszem, hogy érvényesen meg tudnátok oldani, úgy, hogy mindkét (három) részről megtámadhatatlan is legyen az ügylet.

remélem jön azért valaki akinek van tapasztalata az ügyben, és tud majd segíteni

_Wasp_

és felesleges megoldása

mikellangelo? # 2008.03.29. 18:57

Kedves fórumozók!

Talán furcsa a kérdés, amelyben a segítségét szeretném kérni annak, aki ért ehhez. Ha minden sikerül, egy régi kedvesemtől fogok gyereket szülni, aki azonban csak "technikailag" vesz részt a dologban, a szó igazi értelmében nem lesz apja a gyereknek. A későbbi jogi problémák elkerülése érdekében szeretnénk lepapírozni, kinek mihez lesz joga, illetve mire tarthat igényt. Milyen módon, formában kell ezt intézni? Köszönöm a választ

monalisa1 # 2008.03.29. 14:08

Ameddig nincs 3 éves a gyermek, a láthatás az anya otthonában történik - tehát elvitel nincs -, pl. kéthetente szombat délután 2-6 óra között, az anya passzív jelenlétében: mosogat, vasal a másik szobában stb. Persze akár játszadozhatnak is hármasban, de NE veszekedjenek...

monalisa1 # 2008.03.29. 14:04

http://www.jogiforum.hu/forum/35/5018

Ezen topic áttanulmányozásával - bár elég hosszú - a mások esetéből és az arra írt hozzászólásokból minden szükséges tundnivalóhoz hozzájutsz.

Előzetesen röviden: t.díj megállapítása iránt keresetet kell beadni az illetékes városi bíróságra. A t.díj egy eltartott gyermek esetében a kötelezett mindenkori össz jövedelmének 15-25%-a lehet, ezen belül egy mindenkor fizetett minimum összeget is meghatároznak. A bírói itélet alapján kérheted a munkáltatótól, hogy a t.díjat mindenkor vonják le a keresetéből, és azt utaláják az általad megadandó számlára.

Jó ha előzetesen megegyezésre tudtok jutni a t.díj összegében és a fizetés módjában, valamint egymásközt részletesen le kell szabályoznotok a láthatás/kapcsolattartás feltételeit, és azt is írjátok le, és csatold a keresethez.

A bíróság heti "panasznapján" készséggel elmagyaráznak mindent és a jegyzőkönyvet is felveszik, mely egyben maga a keresetlevél is mindjárt.

Költséged nem lesz.

ibici # 2008.03.29. 13:21

Sziasztok!
Nekem is lenne egy pár kérdésem.
a volt páromtól született egy kisfiam most 1 éves. Nem voltunk se élettársak, se házasok.
Most jutott el oda a viszonyunk, hogy szeretném ha le lenne írva mikor láthatja a fiát illetve hogy a jövedelméből a számlámra utaláják a gyerektartást.Viszont nem tudom hogy mi a menete ennek kihez kell fordulni.Aki tud segítsen nekem hogy merre is kell elindulni ezen a rögös úton?
A válaszokat előre is köszönöm.

Judmi # 2008.03.29. 12:14

Tegnap voltunk kint a párom szüleinél. Át akartuk hozni a kislányt,de az anya nem engedte,mert a gyerek sír mindig amikor az apját meglátja. Lehet ez egy indok,hogy ezért nem láthatja a gyerekét az apa? páromat se engedték,hogy ő menjen át. És ha majd az anyuka mindig erre hivatkozik, mit lehet tenni? Tanúk meg kik lehetnek? Mert tegnap a párom a bátyjával ment át. Csak családtag nem lehet az?

monalisa1 # 2008.03.28. 13:26

Dehogy a jegyzőnek, bárki felnőtt is lehet a tanú, és jó ha a kislány is ismeri őt - adott a barátkozás stb.

Elég a láthatás/kapcsolattartás kezdetéig ott lennie., az ő posztja nem más mint esetlegesen annak tanúsítása, hogy a gyermeket nem adták át az éppen esedékes láthatásra.

Javaslom olvassad át a fórumon a láthatással kapcsolatos egyik-másik topicot, mert mások esetéből - és az arra beírt hozzászólásokból - sok hasznosságra lehet szert tenni.

Judmi # 2008.03.28. 12:42

Köszönöm szépen! Be fogunk tartani mindent! Tudjuk hogy kell egy gyerekkel bánni,már nekem is van egy,akivel biztos el lenne. És muszáj annak a jegyzőnek ott lennie láthatáskor? Végülis engem nem zavar,úgyse lehetek a kislány közelében:) De komolyra fordítva,akkor mindenféleképpen kell hogy legyen ott egy tanú,ha elvisszük a gyereket... És annak a tanúnak meddig kell majd velünk lennie?

_Wasp_ # 2008.03.28. 12:32

Irjátok le a megállapodást. Tanúzzátok le. (plusz szerintem menjetek be a gyámhatósághoz, kérjétek meg őket, hogy hagyják jóvá.)

Tartástok be. (!)

Ha sír nálatok a kicsi, akkor bánjatok vele úgy, ahogy egy gyerekkel általában kell, és nem lesz gond. A gyerek megnyugszik, jegyző emiatt amúgy se léphetne. (mégha illetékes lenne se.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

Judmi # 2008.03.28. 12:28

Remélem az anyukát nem kell hoznunk magunkkal. Ja és ha megállaopdik a 2 szülő a láthatásról,kivel vagy ki előtt kell ezt írásba foglalni?

Judmi # 2008.03.28. 12:25

Akkor egyeztetünk az anyukával,ha ő beleegyezik hogy kéthetente velük legyen egy napot(vagy egy délutánt),már hozatjuk is? Vagy szólni kell a gy.hátóságnak,hogy hogy egyeztünk meg? De azt is gondolom,hogy egy jegyző nem fogja a vasárnap délutánját feláldozni ránk. Vagy eleinte a hétköznapokkal próbálkozzunk? És ha a gyereket elvisszük és az első 1-2 alkalommal sír nálunk a gyerek vagy nem marad,mondhatja azt a jegyző,hogy emiatt nem hordjuk el magunkhoz?

monalisa1 # 2008.03.28. 12:24

Ha sehogy sem megy a láthatás dolga (...), találjanak közös ismerőst ahol a kapcsolattartás megtörténhet., jó ha van ott is kisgyerek így mindjárt a játszótárs adott is. Mindeközben - és jobb hiján - a felnőttek meg elvannak az egymással történő beszélgetéssel.

monalisa1 # 2008.03.28. 12:20

Elsősorban nekik kettőjüknek kell megállapodniuk a láthatás/kapcsolattartás módjáról, feltételeiről, - és lehetőleg minél részletesebben -, és ezt rögzítsék is írásban. Aztán amelyik azt bármikor is nem tartja be, a másik másnap bejelentéssel/panasszal fordulhat a gyámhitalhoz., jegyzőkönyvezik a történteket, és ismétlődés(ek) esetén akár bírságolhatják is "a" problémás felet.

Jó ha minden láthatásra visz magával legalább egy tanút - azt hogy ezt miként oldja meg az az ő gondja -, és a tanú a jegyőkönyvezésnél is legyen jelen.

Ami a mindkét oldalról megnyílvánuló bizonyos tiltások ill. tiltakozások dolgát illeti, ne a gyermeken keresztül vezessük le az indulatokat., már elnézést, de a buta/konok ember egyben a saját lelkivilágát is mérgezi.

Judmi # 2008.03.28. 12:02

Köszönöm szépen az eddigi segítségeket!!!
De lenne még valami. Mivel az anyuka nem engedi át a kislányt az anyósomékhoz,hogy lássa a párom,s a páromat se szívesen engedi be a házába a kislány másik nagymamája,mit lehet tenni,hoy láthassa a gyerekét??? Próbálnánk közös nevezőre jutni velük,de eddig sajnos hiába... Lehet valami hivatalos papírt szerezni a láthatásról,hogy pontosan mikor láthatja az apa a kislányt? Ha lehet ez hol kell intézni,és mi a feltétele? És ha az anya ennek sem tesz eleget,mármint hogy így se engedi a kislányt,mi a teendő??

nandy # 2008.03.26. 20:42

Hát nem tudom, mennyire jó ötlet.
Az a minimum, hogy előre egyeztessenek a felek, éppen mi szükséges a gyereknek. De ha rossz viszonyban vannak, ez bizony nehézségekbe ütközhet később.

_Wasp_ # 2008.03.26. 19:34

És a anyukát6ól nem lehet krni vmi bizonyítékot,hogy a gyerekre költi e a tartásdíjat?
nem.

Vagy ha beleegyezik a szülő,hogy nem fizetünk hanem vásárolunk, elég egy számlával bizonyítani hogy a gyerekre van/volt költve a pénz??
Akár. Már ha beleegyezik. (csakhogy szerintem nem fog. Fogadjunk?)
Mindenesetre ha beleegyezik, akkor mindent rögzítsetek írásban, tehát, mit, mekkora értékben vesztek majd a gyereknek, és hogy ezt a másik fél is elfogadja.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Judmi # 2008.03.26. 16:33

Bocsánat: Kérni (ezt akartam írni)