Kedves Fórumozók!
Szeretném, ha tanácsot adnátok egy számomra elég fájó ügyben. 22 éves vagyok, Budapestre járok egyetemre, a családom (édesanya, anyai nagymama, kisöcs) Pesttől kb. 250 kilométerre vidéken él. Édesanyámmal évek óta rossz a kapcsolatom, ami alapból nem zavarna, viszont sajnos a jóval fiatalabb öcsémet sem engedi látogatni. A viselkedése káros az öcsémre, borzasztóan agresszív és megszégyenítő módon viselkedik, ám nem tesz semmi olyat, ami miatt feljelenthetném. Nem veri a gyereket, de szóban napi szinten alázza. Ordibál vele, bántó dolgokat mond neki, a kilencéves öcsém mellett pedig senki sem áll ki a családban, csak én. Ekkor mindig hatalmas veszekedés folyik, holott én igyekszem türelmesen elmagyarázni édesanyámnak, hogy amit tesz az nem helyes és, hogy velem is így viselkedett ami miatt rengeteg problémám van. Akármennyire szépen mondom agresszív lesz és megtiltja, hogy beszéljek az öcsémmel. Sajnos nem tehetem meg, hogy havi egynél többet menjek haza és akkor sem enged be a lakásba. Szeretném megtudni, hogy jogilag megteheti-e, hogy nem enged sem beszélni sem találkozni az öcsémmel, és hogy hogyan tudnék valamilyen jogi megoldást találni ez ügyben. A gyámhivatalra gondolok, de fogalmam sincs mégis hogyan kellene elindulnom. Láthatást kellene kérnem? Egyáltalán azt el tudom bárhol intézni, hogy vizsgálják ki, hogy az édesanyám viselkedése mennyire káros a gyerekre? Félek, csak akkor foglalkoznának az üggyel,ha valami nagyon rossz dolgot tenne a kicsivel. Nem tudom végignézni,ahogy bántja őt, de a környezetünkben mindenki azt látja kívülről, hogy jó anya és csak mi ketten éljük át a testvéremmel milyen is igazából. Szeretném megelőzni a bajt és időben segítséget kérni az öcsém számára.
A tanácsokat előre is nagyon köszönöm!