Érdemi tárgyalás


Kisstimi # 2020.07.07. 12:54

Köszönöm!

rigoz # 2020.07.06. 21:10

Az érdemi tárgyalási szak voltaképpen a bizonyítási eljárást jelenti.

Az érdemi tárgyalási szak a tárgyalás berekesztésével zárul.

A tárgyalás berekesztésére a bíórásg tárgyaláson kerít sort és arra a feleket figyelemzteti.

A tárgyalás berekesztése után a bíróság meghozza ítéletét.

Érdemi tárgyalásból (is) annyit tart a bíróság, amennyi szükséges.

ÉRdemi tárgyalási szakban a bíróságalapvetően a perfelvételi szakaszban indítványozott és a jovita eldöntéséhez szükséges és indokolt bizonyítást veszi fel, ha a perfelvételi szakban az abban érdekelt fél szakértő kirendelését nem indítványozta, akkor arra már nem valószínű, hogy sor fog kerülni.

Érdemi tárygalási szakban bizonyítási indítvány kizárólag akkor terjeszthető elő joghatályosan, ha az bizonyítás során felmerült új tény alapján vált szükségessé vagy a fél igazolási kérelemmel élve valószínűsíti, hogy azt korábban önhibáján kívül álló okból nem tudta kérni, mert pl. új tényről értesült később.

Az érdemi tárgyalásokon a részvétel nem kötelező, a fél - előzetes - kérelmére azt a fél távollétében is megtartja a bíróság, azonban ezzel a fél a kérdezés, további indítványtétel stb. jogától megfoszthatja...Ű

Ami lényeges az egészben, hogy valamennyi a per érdemére vonatkozó nyilatkozatot a perfelvétel lezárása előtt kell megtenni, így különösen a kersetet teljeskörűen a perfelvétel során kell előterjeszteni, az esetleges módosításokkal (leszállítani bármikor lehet berekesztés előtt, sőt, még másodfokú eljárásban is, de felemelni vagy kiterjeszteni csak a perfelvétel lezárása előtt, bizonyítási indítványokat előterjeszteni, alperes ellenkérelmére válaszolni stb.), ekkoris fontos, hogy hatályos nyilatkozat csak a bíróság kifejezett felhívása vagy törvény külön rendelkezése alapján tehető.

Egyébként a fél nyilatkozata hatálytalan.

Kisstimi # 2020.07.06. 16:09

Kedves Szakértők!
Az a kérdésem, hogy érdemi tárgyalásból is többet tart a bíró?
Születik itt már ítélet? Vagy itt még rendelhet el szakértőt?

Köszönöm!
Tímea