örökrész eladása


drbjozsef # 2020.07.16. 17:09

Egyébként az adásvétel is kikerülhető.

Te ajándékozol a féltestvérednek egy ingatlanrészt.
Ő pedig ajándékoz neked készpénzt.
Nem tilos az.

drbjozsef # 2020.07.16. 16:54

(Egyébként sokkal okosabb lett volna ezt a hagyatéki eljárásban rendezni, mert most a vevőnek illetéket kell majd fizetnie. Féltestvérek között illetékmentes az ajándékozás, vagy az egymástól öröklés, de az adásvétel nem az. A hagyatéki eljárásban illetékmentesen lehetett volna megváltani, bizonyos feltételek mellett)

drbjozsef # 2020.07.16. 16:51

zso53,

Felajánlhatja megvételre bárkinek, a tulajdonostársaknak amúgy is elővételi joga van. Nyilván kicsi az esélye annak, hogy egy idegen lakottan, haszonélvezettel terhelten megvegye, szóval igen, célszerű azt a féltestvéreknek, vagy az özvegynek felajánlani.

Ha nem tudnak megállapodni, akkor a férjed indíthat pert közös tulajdon megszüntetése iránt. Ha nincs valamilyen különleges ok, akkor a bíróság megszünteti a közös tulajdont, vagy megveszik a részét (aminek árát a bíróság fogja megállapítani), vagy, ha senki nem akarja, végső esetben el is árverezhetik.

Ez legalább nyomásgyakorlásnak is jó, egy ilyen per nem olcsó, és mindenkinek pénzébe fog kerülni. Jobb megegyezni.

zso53 # 2020.07.16. 14:39

Tisztelt Ügyvéd Úr !
A férjem édesapja után örökölt egy lakásból 1/6-od részt. Mivel édesapja egy jóval fiatalabb nőt vett feleségül és ott 2 gyermeke is született ezért arra gondolt, hogy ezt az örökrészt eladja.
Hogyan lehet ezt kivitelezni? Elsősorban arra gondolt, hogy felkínálja megváltásra a féltestvéreinek. Mivel az új feleség sokkal fiatalabb mint a férjem így a haszonélvezet miatt nem számíthat életében a részére. szeretné még most élvezni amit ebből kaphat. Ha a testvérek nem veszik át,akkor idegen vevő lakottan megvásárolhatja-e? Vane-e erre valami jogi lehetőség,hogy korábban hozzájusson ehhez az összeghez(kb:3 milliót ér a házrésze)?
Köszönöm válaszát: zsó