Végrendelet és kötelesrész


Kogeza # 2021.02.05. 15:37

boosza

Annak biztos megítéléséhez, hogy fizetni kell-e kötelesrészt, tudni kellene az ingatlanok értékét. De az előadásod alapján valószínűsíthető, hogy a másik gyermek részére nem kell kötelesrészt fizetni a végrendelkezéssel érintett gyermeknek.

Kogeza # 2021.02.05. 15:31

Domika

Ha jól értem, a 10 millió Ft összértékű lakás 1/2-ed hányada az öröklés szempontjából figyelembe veendő, vagyis 5 millió Ft.

A Ptk. 7:86. § (1) bekezdése szerint a kötelesrészt minden teher és korlátozás nélkül kell kiadni.

Az meglátásom szerint biztos, hogy a kötelesrészt - annak mértékét tekintve - az özvegy haszonélvezeti joga nem terheli, azt nem kell figyelembe venni a kiszámításakor csökkentő teherként, vagyis ha a hagyatékban csak ez az egy vagyontárgy volt - és pl. nem kaptál semmilyen jelentős értékű adományt a haláltól számított 10 éven belül -, akkor kb. 1,66 millió Ft jár neked kötelesrész címén.

A Ptk. 7:86. § (1) bekezdés második mondata szerint ha a kötelesrész kiadásánál a megmaradó vagyon az örökhagyó házastársának korlátozott haszonélvezetét sem biztosítaná, a kötelesrésznek a korlátozott haszonélvezetet biztosító részét a haszonélvezet megszűnése után kell kiadni.

Hogy mikor és hogyan kell kiadni a kötelesrészt, arról viszont lehet vitatkozni, és ennek megítéléséhez többet kellene tudni. De azért ilyen relatíve alacsonyabb összeg mellett valószínűleg megoldható, hogy a házastárs kifizessen rövid időn belül.

Domika0727 # 2021.02.05. 10:35

Kogeza!

Köszönöm. A gondom pont az "amennyit akkor kapnál, ha nem volna végrendelet" meghatározásával van: Tudtommal, ha nem volna végrendelet, az 1/2 részt örökölném, de özvegyi haszonélvezettel terhelten (mely esetleg megváltható, a megváltás mértéke kérdéses). Szóval mennyi az annyi?

Kogeza # 2021.02.05. 10:09

Domika

Ha nem tagadott ki édesapám a végrendeletében, akkor jár a kötelesrész.

Mértéke annak a harmada, amit akkor kapnál, ha nem lenne végrendelet.

Domika0727 # 2021.02.05. 08:22

Édesapám a harmadik házastársával közös lakásban élt és hunyt el (1/2-1/2 tulajdoni hányaduk volt). Végrendeletében a tulajdonrésze örökösévé tette a túlélő házastársat. Egyedüli gyermekeként megillet-e köteles rész és milyen mértékű (az ingatlan értéke kb. 10 millió Ft)? Segítségeteket köszi!

boosza # 2021.01.19. 14:28

Kedves Fórumozók! Két gyermekem van, a nevemen 2 db ingatlan, és egy bankszámlaszám. Érdeklődnék, hogy, amennyiben végrendelettel a kisebb forgalmi értékű lakásomat, illetve a bankszámlámon lévő 1-2 milliós vagyonomat, kizárólag az egyik gyermekre hagyom, úgy a másik gyermekem jogosult-e kötelesrész iránti igényt előterjeszteni a testvérével szemben, ha a nagyobb forgalmi értékű lakásom 1/2 tulajdonát törvényes öröklés útján megszerzi ? Ha igen, hogyan védhető ez ki ? Köszönöm a válaszokat.