tartási szerződés vagy öröklési szerződés


ObudaFan # 2021.03.08. 13:09

Ez azért nem így megy. Tartási szerződést valós tartásra lehet kötni, lehetőleg egy tartásra rászoruló és egy tartásra képes személy között. HA a tartás láthatóan nem cél, akkor az egy színlelt szerződés lesz, ami nyilván egy ajándékozást leplez és ajándékozásként kell elbírálni mind a kötelesrész szempontjából, mind az illetékjogi következmények szempontjából.

Egyébként első körben azt lesz érdemes meghatározni, hogy a felújítással te milyen mértékben válasz tulajdonossá, már csak azért is, mert ez egy valós tulajdonszerzés. Ezt mindenképpen érdemes rendezni a földhivatalban is.

A férjed nevén maradó rész végrendelettel, ajándékozással, vagy visszterhes ügylettel is átszállhat a te gyermekedre, a visszterhes ügylet a kedvezőbb illetékjogi és kötelesrész szempontból is, viszont nyilván nem kellene színleltnek lennie.

Visszterhes ügylet lehet a tartási szerződés is, vagy egy sima adásvétel is, esetleg haszonélvezet fenntartásával.

Egyébként ha a szülő a férjed halálakor még életben van, ő valóban kötelesrészre jogosult, de ha ő nincs, csak a testvér, ő már nem az. (A kötelesrészről bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban )

A törvényes öröklés rendjének a fölállításához csak kéne azért látni egy családfát.

Összességében ebben az ügyben fórumválaszok alapján nem fogsz tudni eljárni, ügyvédhez kell fordulnod. Egyrészt mert sokféle variáció lehet, amit végig kell beszélni, másrészt eleve a szükséges okiratok zöme ügyvédi ellenjegyzéssel kell, hogy létrejöjjön és a földhivatali eljárásban is ügyvédkényszer van.

Janka67 # 2021.03.02. 10:34

Tisztelt ügyvédek!
Az alábbi kérdésben szeretném kérni szíves segítségüket: Férjemmel 2011-ben kötöttünk házasságot. Nekem az előző házasságomból van egy nagykorú gyermekem, közös gyermekünk nem született. A férjem által, a házasságunk előtt épített és az ő nevén levő házban élünk. Most szeretnénk felújítani a házat az én, szüleimtől örökölt pénzből. Szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségei vannak, annak, hogyha én halálozom el először, akkor a fiamé legyen a ház és ne a férjem még élő édesanyjáé vagy testvéréé( (pl. tartási szerződés kötése köztem és a férjem között, ami halálom esetén a fiamra száll vagy tartási szerződés közvetlenül a férjem és a fiam között stb.)Az említett szerződések közül melyiknek kedvezőbb az illetéke? Szeretném azt is megtudni, hogy a fenti esetben ki a törvényes örökös akkor, férjem hal meg előbb és semmilyen szerződést nem kötünk? Szíves segítségét előre is megköszönve, tisztelettel és üdvözlettel!janka67