Bolond, veszélyes emberrel mit lehet csinálni?


Csaladapa40 # 2021.04.23. 08:51

Hozzáteszem, azon rég túl vagyunk, hogy megpróbáljuk rávenni, menjen el szakemberhez, kezelésre.
Még fel is dühödik, vagy meg is sértődik.

Magától nem fog elmenni.

Csaladapa40 # 2021.04.23. 08:06

Ez a cikk pont ezt az esetet írja le:

"A pszichózis (elmebaj) olyan súlyos mentális zavarra, viselkedésbeli és gondolkodási problémákra utal, amelyekben az egyén a valósággal való kapcsolatát elveszítve képtelen a mindennapi követelményeknek eleget tenni és többnyire kórházi kezelést igényel. Tolna Judit pszichiáter, a Semmelweis Egyetem tanára egy előadásában – egyszerűen – a realitás kontroll felbomlásaként írta le a pszichózist. Az elmebetegség a kóros elmeállapot egyik pszichiátriai kórképe, a gyengeelméjűség, a szellemi leépülés, a tudatzavar és a személyiségzavar mellett. Az agykéreg tartós megbetegedését jelenti, amely súlyos zavarokat okoz a magasabb rendű idegműködésben, megváltoztatva az egyén értelmi-akarati, és érzelmi-indulati világát. Ebbe a körbe tartozik többek a skizofrénia, a mániás depresszió, a paranoia, a bénulásos elmezavar is. Ezen betegségek sajátja, hogy a beteg pszichés állapotának akkut zavara saját vagy mások életére, testi épségére, egészségére közvetlen, súlyos veszélyt jelent."

https://www.jogiforum.hu/hirek/42193

Csaladapa40 # 2021.04.23. 08:00

FOLYT KÖV

Kiemelem, hogy az érintet személy, a testvérem igenis jó ember, de beteg ember! Ne úgy tekintsünk rá, hogy nem kár érte.
Rengeteg jót tett a családjával és az én családommal is, évekig rengeteget és áldozatkészen dolgozott, többszörösen túlterhelve magát, önzetlenül.
De a vele élők már mindennapi félelemben élnek, a betegsége miatt ön- és közveszélyessé válik időnként.

Tanácsot kérek, köszönettel,

VÉGÉRE ÉRTEM A TÉMÁNAK

Csaladapa40 # 2021.04.23. 07:56

FOLYTATÁS

Úgy látom, idő kérdése, hogy valamilyen családi tragédia vagy más bűncselekmény (pl ittas vezetéssel halálos közúti baleset okozása stb) történjen.
Aztán lehet hogy megállapítják a kóros elmeállapotot, IMEI-be utalják,stb.
Vagyis kényszergyógykezelést rendelnek el gyakorlatilag börtönkörülmények között, határozatlan időre (akár 4-5 évre, vagy ki tudja meddig).

Mit tudnak ilyenkor még tenni a barátok, ismerősök, család, maga a társadalom, a környezet?

Mit lehet ilyenkor tenni megelőzve a bajt?

  • nem büntető, hanem gyógyító szándékkal,
  • adott esetben a beteg személy akarata ellenére (bűncselekmény és tragédia nélkül is)?

FOLYT KÖV

Csaladapa40 # 2021.04.23. 07:53

FOLYTATÁS

A telefonjait szétszedte, kibelezte, összetörte. (Így már munkaügyben se tudják hívni).
Már anyánkat és párját is arra kötelezi időnként, hogy kapcsolják ki a saját telefonjaikat, vegyék ki az akksit belőle.
Anyánk attól is fél, hogy ha tényleg baj lesz, vagyis elborul az agya és bántalmazni kezd valakit, akkor még segítséget se tudnak hívni, telefon nélkül.

Anyánk 2 hete beoltatta magát COVID 19 vakkcinával. Astrát kapott. Testvérem meggyőződése szerint ezzel chipet ültettek bele. Ma éjjel (többnapi speed + ital fogyasztás után) többször bolyongott anyánk szobájában, 'méréseket' végzett a sugárzásról. Kijelentette, hogy anyánk ellenség, be van chipezve, rajta keresztül figyelnek meg minket innentől, és végezni kell vele.
De nem tett semmit, és szinte használhatatlan állapotban elment dolgozni.

Anyánk azóta (ma reggel) felhívta a 112-t, mentős segítséget, tanácsot kérve. Sokat nem tudnak tenni: tanácsként anyánk hívja ki akkor a rendőröket, ha a testvérem őrjöng. Addig is arrakanyarodik egy rendőrkocsi, amerre a testvérem dolgozik, megnézik mi a helyzet.

FOLYT KÖV.

Csaladapa40 # 2021.04.23. 07:45

FOLYTATÁS

Téveszméi, összeesküvés-elméletei:

  • azt állította, hogy a G5 mobilhálózat voltaképpen az összes kütyüt (számítógép, mobiltelefon, tablet stb) összeköti, amelyen keresztül egy mesterséges intelligencia figyel meg minket, még a saját biztonsági kameráink és okostévéink is minket figyelnek (mint a Terminator 2 Skynet-je)
  • egyik alkalommal úgy jött látogatóba színjózanul, hogy a mobiltelefonját celofánba csomagolta, a kamera le volt ragasztva rajta stb,
  • óriási sugárzásnak vagyunk kitéve, amibe mind belehalunk (ennek igazolására hozott egy digitális multimétert, amellyel méregette egyes tárgyak, illetve az emberi test elektromos ellenállásait, 'bizonyítva' a sugárzás jelenlétét).
  • úgy hiszi, egy mobil app segítégével feltört és eltérített egy őt figyelő műholdat, ezért magára vonta THANOS figyelmét (ez megint valami mesterséges intelligencia vagy bolygóvédelmi-rendszer), és a napjai meg vannak számlálva,
  • Youtube-videókat ajánlott Dr. Drábik Jánostól elhallgatott történelem címmel - ezekből többet megnéztem, annyira átlátszó konteók minden normális ember számára, hogy még rémhírterjesztés miatt sem szólnak rá az előadóra.

FOLYT KÖV.

Csaladapa40 # 2021.04.23. 07:37

FOLYTATÁS

Az említett depresszió tüneteit produkálja:

  • nem lehet meggyőzni az eszméi, általa hitt dolgok ellenkezőjéről (csak én is ellenség lettem a szemében)
  • időnként agresszív dühkitörések a családja és szomszédai felé (főleg ittasan, érvei 'nyomatékosításaként' - vagy félelemkeltésként) a konyha, szoba berendezés összetörésével
  • időnként öngyilkos gondolatok, amelyeket a téveszméivel magyaráz (nekem már úgyis mindegy, csak a bajt hoztam a családomra)

FOLYT KÖV.

Csaladapa40 # 2021.04.23. 07:32

Segítséget kérek!

A testvérem (36 éves) anyjával, párjával és 3,5 éves közös kisfiukkal lakik. Az elmúlt pár évben teljesen leépült mentálisan. Normális emberként elkezdett összeesküvés-elméleteket hangoztatni (példákat később kifejtek).
Nem vagyok szakember, hogy diagnózist állítsak fel, de ahogy utánaolvastam, a mániás depresszió tüneteit mutatta. Hozzáteszem, nagy nyomás alatt él, családot fenntartani, mindennapi kemény munkával, ami néha bizonytalan is.
Az elmúlt hetekben annyira elfordult a valóságtól, hogy már ittasan és speed-del is bódítja magát, azt is egyre keményebben.
3 napig csak 'szív' alvás és evés nélkül, aztán ráiszik, és utána már agresszíven, önkívületben tombol.
A szeretetteit hónapok óta a beteg elméleteire oktatja.
Anyánk szerint többször fenyegette őket, amiről már nem lehet eldönteni, hogy komolyan gondolja-e. Anyánk időnként életveszélyben érzi magát, a testvérem párját és gyerekét is. Azt mondja, idő kérdése hogy tragédia történjen.

FOLYTATOM.