Kiegészítő gyermektartásdíj

drbjozsef # 2021.06.29. 12:13

A tartásdíjat megállapító bíróságnál bármikor kérheted a tartásdíj újraszabályozását.

Visszamenőleg 6 hónapra kérheted, Ptk.4:208.§(3). (különleges indokkal legfeljebb 3 év, de a leírásod alapján nálad nincs ilyen)

asdfj # 2021.06.29. 10:03

Kedves Fórum,
Tizenpár évvel ezelőtti válásom során a 3 közös gyermekből 2 nálam, 1 pedig a volt férjemnél került elhelyezésre.
A volt férjem kiegészítő tartásdíjat fizet (tulajdonképpen ő fizet 2 gyerekre, én fizetek 1 gyerekre, így 1 gyerek utáni összeget kapok).

A volt férjemnél elhelyezett legnagyobb gyermek másfél éve betöltötte a 18 évet és azonnal a párjához költözött, az állandó lakcíme is megváltozott. Én azóta neki fizetek egy megállapított tartásdíj fölötti összeget (plusz bevásárlás, egyéb segítségek), hiszen nem a barátja dolga eltartani őt tanulás alatt. Azóta érettségi után most kezdi a 2. OKJ szakképesítést, ami további 2 év tanulás.
Ezt az összeget én közvetlenül neki utalom, és ezt így is fogom tenni ameddig önálló jövedelemmel nem rendelkezik.
Viszont így gyakorlatilag 2 gyerektartást fizetek, hiszen fizetek a lányomnak egy nagyobb összeget és a volt férjemtől továbbra is csak a kiegészítő gyerektartást kapom.
Kérhetem-e a kiegészítő gyerektartás helyett a 2 gyerekre szóló tartásdíjat, kérhetem-e visszamenőleg (az utalásokat igazolni tudom) és ha igen, hol, kinél és hogyan kell ezt tennem?
Köszönöm a segítséget!