Autó öröklés

drbjozsef # 2021.07.02. 05:53

lacka25,

Mondtam neki nincs ráérés,mert az autó után fizetni kell tovább a biztosítást.
Ez tévedés. Nem KELL. HA használjátok, akkor persze kell, mert csak úgy szabad közlekedni vele. De ha nem használjátok, akkor be kell jelenteni a biztosítónak a halálesetet, és nyilatkozni, hogy nem kívánjátok fenntartani a biztosítást. Ha a jogerős hagyatéki végzés után viszont ha nincs gyorsan vevő, akkor ideiglenesen ki kell vonatni a forgalomból.

Ennek a menetét szeretném megkérdezni,hogy milyen nyilatkozat ez?
Tőlünk kérdezed? Azt, hogy az a közjegyző, akivel telefonon beszéltél mit fogad el nyilatkozatnak?
Alapesetben tértis levél, amiben leírjátok pár sorban mit akartok. De neki kell tudnia.

Illetve ha mindenki örökölné az autót hogyan lehetne eladni?
Mindenkit bejegyeznek tulajdonosnak, és amikor van vevő, olyan szerződést kell kitölteni, amiben minden eladó adatai benne vannak.

Ilyen esetben van köze az örökléshez a gyámhivatalnak vagy az intézménynek?
Feltehetőleg igen, mert édesanyád ellenérdekű fél a hagyatékról lemondás esetén (hiszen ő (is) örökölne a nővéred helyett). Magánál az eladásnál szerintem nem kell, ha ez nem egy különlegesen magas értékű autó.

A hagyatéki eljárásban osztályos egyezséggel eloszthatjátok egymás között a hagyatékot, akár egy örökös nevére is kerülhet az autó, úgy egyszerűbb az eladás is. De ezt is a közjegyzővel kellene megbeszélni.

lacka25 # 2021.07.01. 18:35

Azt még elfelejtettem,hogy az egyik gyermek örökös (41éves) gyámság alá van helyezve és édesanyám a gyámja.Szociális intézményben él Kiskunhalason.
Ilyen esetben van köze az örökléshez a gyámhivatalnak vagy az intézménynek?Nővérem rokkantnyugdijját Édesanyám veszi fel és küldi tovább az intézetnek.
A rokkantsági fedezi az ellátását.

lacka25 # 2021.07.01. 18:27

Tisztelt Fórum!
2020 szeptemberében elhalálozott Édesapám.
Három gyermekre és Édesanyámra maradt a ház és az autó.
2021 áprilisban a hagyatéki ügyintéző átadott mindent a jegyzőnek.
Mi erről értesítve nem lettünk.
A héten hívtam az ügyintézőt ő mondta ,hogy átadta.
Meg adta a telefonszámot ,hivtam a
Jegyzőt.
Ő azt mondta hogy minden rendben várjunk türelemmel.
Mondtam neki nincs ráérés,mert az autó után fizetni kell tovább a biztosítást.Az autót elszeretnénk minnél hamarabb adni.
Azt mondta hogy akkor küldi ki a hagyatéki végzést,ha nyilatkozunk az autó öröklését tekintve egy örökös javára.Ennek a menetét szeretném megkérdezni,hogy milyen nyilatkozat ez?
Illetve ha mindenki örökölné az autót hogyan lehetne eladni?
Az autó árát mindanyian a sírkőbe szeretnénk rakni ,illetve a megmaradó összeget Édesanyánknak adnánk,hiszen ha jogilag nem is de akkor is az övéké az autó.
Remélem érthető amit szerettem volna.
Köszönettel Nagy László