Hamis végrendelet?


dr. Tarczay Aron ugyved # 2021.09.07. 10:05

Az írásszakértő kategorikus véleményét a bíróság figyelembe kell, hogy vegye, hiszen a bíróság nem rendelkezik ebben a kérdésben szakértelemmel. Viszont a bizonyítás téged terhel, tehát ha a szakértő nem tud 100%-os biztonsággal állást foglalni amellett, hogy nem az örökhagyótól származik az aláírás, akkor buktad a pert.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.06. 19:13

Solnes botorságot írt. Inkább hagyd figyelmenk kívül.

Emily # 2021.09.06. 18:01

A irassszakerto aki meg lett bizva az uggyel a Rendőrtiszti Főiskola kriminalisztikai szakértői továbbképző szakan vegzett es 4 evvel utana igazsagugyi iraszszakertoi vizsgat tett. Gondolom hogy a birosag nem pont ot jelolne ki, de talan nem lenne tul eltero a ket irasszakerto velemenye.
Kedves SolnesM,
Tehat akkor a birosag nem koteles a szakertoi velemenyt figyelembe venni, es elutasithatja ha kimondja hogy az alairas hamis? Ebben az esetben barki alahamisithat alairast es milliokat lop mindenfele buntetes nelkul?
A csaladunkban mindenki megdobbenten nezte a vegrendelet letezeset, anyukam testvere es edesanyja sem erti hogyan irhatta, mivel nem volt egyaltalan edesanyamra jellemzo hogy ilyesmivel valaha is torodott volna ezert is tartjuk ketesnek a valodisagat. O inkabb italt vett a penzen minthogy ugyvedi kolsegre koltotte volna. Es mivel edasanyam es testvere kozel alltak egymashoz, neki vegrendeletrol emlitest soha nem tett az evek soran, igy nagyon is ketsegbe vonjak hogy valoban irt-e volna vegrendeletet elete soran, foelg mivel a viszony az elettarsal viharos, allando veszekedesek kozt zajlott.

SolnesM # 2021.09.06. 17:17

Még azt is jó tudni, hogy kétféle szakértő van a hatalmas seregben.
Van egy un. általános szakértő, aki az arra felhatalmazott állami szervtől kérheti a szakértői cím használatát. És van az un. törvényszéki szakértő. Nos ezek sokkal szorosabb feltételeknek felelnek meg.
A bíróság ezek közül választ. De a véleményük nem kötelező.
Még a bíróságnak sem.

Ezenkívül bárki szakérthet addig amíg pénzt nem kér érte.

drbjozsef # 2021.09.06. 17:09

Sajnos nem tudom mi az eselye annak hogy bebizonyitsuk hogy ittas volt vagy nem volt maganal.
Annak? Annak zérus. Hogyan? Hiszen nem él már.

Ha ez lenne a helyzet - vagyis ő írta alá -, akkor lényében semmi esélye a megtámadásnak. Arra céloztam csak a kérdéssel, hogy az mennyire bizonyítható, hogy NEM ő írta alá. Annyira eltér-e az aláírás. De ha mindez ügyvéd előtt történt, akkor kizárt, hogy nem ő írta alá - kivéve, ahogy írtam, hogy az ügyvéd is benne van.
Ennek bizonyítása is eléggé közeli a zérushoz. Talál életében kellett volna az ilyeneket elintézni.
Eléggé eső után köpönyegnek tűnik.

SolnesM # 2021.09.06. 17:06

Akadnak végrendelkezők akik az érdemtelen örököst kizárják az örökségből. Jól beisznak majd megalkotják a kizárásos végrendeletüket.- Azért isznak mert nekik is nehéz a döntés , de végül megteszik.
Akit kizárnak az pedig képtelen ebbe belenyugodni.

Emily # 2021.09.06. 14:09

Kedves Jozsef,
Alkoholista volt es depresszios amihez gyogyszereket kapott, de ezt nem tudom allitani 100%ra hogy beszedte. A vegrendeletben viszont az is szerepel hogy teljes tudataban van annak amit alair es minden befolyastol mentessen irta ala. Sajnos nem tudom mi az eselye annak hogy bebizonyitsuk hogy ittas volt vagy nem volt maganal.

drbjozsef # 2021.09.06. 11:35

Emily,

Érdekes. Az elég nehezen képzelhető el, hacsak nincs benne a csalásban az ügyvéd is.
Nehéz lesz ezt megdönteni.
Nem volt édesanyád már beteg ekkor? Nem befolyásolhatta az az aláírását?

Emily # 2021.09.06. 08:40

Nagyon koszonom az eddigi valaszokat!
Mindketto van a vegrendeleten, ugyvedi ellenjegyzes es ket tanu alairasa is. Formailag tokeletesnek tunik, csak az alairas az ami elter edesanyam alairasatol.

dr. Tarczay Aron ugyved # 2021.09.04. 13:12

Viszont a "vagy két tanú vagy ügyvédi ellenjegyzés" az meg itt nem játszik, ugyanis ha csak ügyvédi ellenjegyzés van, de két tanú nincs, akkor a nem saját kezűleg írt végrendelet érvénytelen lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.03. 13:34

Elég felesleges dolog végrendeleten az ügyvédi ellenjegyzés. De az, hogy ügyvéd szövegezze, nagyon is ajánlatos.

drbjozsef # 2021.09.03. 13:08

Emily,

ket tanuval van alairva ugyvednel.

Általában vagy két tanú van, vagy ügyvédi ellenjegyzés az okiraton. Van utóbbi a végrendeleten?

Ha igen, akkor azt nehezebb lesz megtámadni, de nem lehetetlen.

dr. Tarczay Aron ugyved # 2021.09.03. 12:46

A bizonyítás téged terhel, de a bíróság kötelezheti az alperest is, hogy csatoljon iratot, ha egyértelmáen van nála, hitelintézettől is beszerezhet iratot, illetve a szakértőt feljogosíthatja, hogy a lakcímnyilvántartásból is beszerezze a személyi iagzolványon szereplő aláírást.

Emily # 2021.09.03. 12:41

Kedves Fórumozok,
Édesanyám nemrég elhunyt. Élettársával élt, aki Végrendelettel állt elõ es ebben a végrendeletben édesanyám a köteles részen kivül mindent az élettársra hagyott. A vegrendelet formailag tokeletes, ket tanuval van alairva ugyvednel. Viszont amikor betekintest nyertem a kozjegyzonel az iratokba, lattam hogy a végrendeleten szereplõ alairas eltero az Õ megszokott aláírásától, amit edesanyam testvere is alatamasztott mikor megmutattam neki. Igy irasszakertohoz fordultunk, aki eloztes szakvelemenyt adott ki miszerint nem tudja megalapitani teljes bizonyossagal (mivel masolata volt a vegrendeltnek es mivel a hasonlito alairasok nem ugyanabban az evben keszultek), de irasban kijelentette hogy jelentosen megkerdojelezheto az alairas valodisaga. A kozjegyzot ez sajnos nem erdekli es nem fuggeszti fel a hagyateki eljarast, polgari pert es buntetojogi eljarast ajanl. Szeretnem kerdezni hogy illyen esetben a birosag hogyan fog eljarni? Kotelezheti az elettarsat tovabbi alairasok benyujtasara vagy nekem kell tobb alairast beszerezni (jelenleg 3 van ami par evvel elotte es par evvel a vegrendelet utan irodott.) vagy a birosag kerhet hivatalos intezmenyektol (pl bank) alairast tovabbi vizsgalatokhoz? Mi az esely arra hogy ezt a vegrendeletet ervenytelennek nyilvanitsak?