Özvegyi jog


Kovács_Béla_Sándor # 2023.08.31. 16:03
  1. Igen.
  2. Szerintem igen.
osztap # 2023.08.31. 16:03

Maroti Ibolya,

Amennyiben jelenleg a feleségemmel közösen lakott (egyébként külön tulajdonomat képező ház) ingatlant végrendeletben unokámra hagyom, akkor is örököl a feleségem haszonélvezetet (14 éve élünk együtt és 6 éve vagyunk házasok)?
Szerintem, ha a feleséged kifejezetten nem zárod ki, akkor a végrendeleti öröklés csak annyiban tér majd el a törvényes öröklés rendjétől, hogy a tulajdonjog nem a gyerekedre, hanem az unokádra száll. A feleséged meg a törvényes öröklés rendje szerint haszonélvezetet örököl, a Ptk. 7:30. § szerint. De nem kéne kifejezetten rendelkezned erről a végrendeletben, akárhogy is akarod? Megelőzne egy vitát.
Megjegyzem: A gyereknek, mivel kizártad az öröklésből, kötelesrész iránti igénye lehet az unokával szemben (pénzben). Ha a feleséged is kizárod, akkor neki is, bár neki egy korlátozott mértékű haszonélvezeti jog jár, Ptk. 7:82. § (2).

Illetve ha most, még életemben haszonélvezetet adok a lányomnak, akkor ő is használhatja majd az ingatlant vagy sem? Előre is köszönöm válaszukat!
Csak a leány használhatja. Az özvegy csak akkor, ha a leány nem él haszonélvezeti jogával, vagy előbb meghal, mint az özvegy. Miért: „Előfordulhat, hogy az örökhagyó tulajdonát képező dolgot ab ovo haszonélvezet terhelte, elhalálozását követően pedig újabb haszonélvezetre jogosult – jellemzően túlélő házastárs – marad, aki csak a korábban keletkezett haszonélvezet megszűnése után gyakorolhatja a saját jogát.
http://projektjeink.birosag.hu/…e6_lap1.html

Maroti Ibolya # 2023.08.31. 12:23

Tisztelt Fórumozók!

Amennyiben jelenleg a feleségemmel közösen lakott (egyébként külön tulajdonomat képező ház) ingatlant végrendeletben unokámra hagyom, akkor is örököl a feleségem haszonélvezetet (14 éve élünk együtt és 6 éve vagyunk házasok)? Illetve ha most, még életemben haszonélvezetet adok a lányomnak, akkor ő is használhatja majd az ingatlant vagy sem? Előre is köszönöm válaszukat!

osztap # 2023.02.20. 15:07

Madrienn,

Odaajándékozhatod a lakást az unokádnak most, haszonélvezeti jog fenntartásával a saját részedre. Ha a szerződéskötéstől számított tíz évig nem halsz meg, akkor a lakás már a kötelesrésznek sem lesz alapja.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.20. 14:09

A haszonélvezetet is ki lehet zárni végrendelettel. Az özvegyet ez esetben köteles részkéntn illeti meg meghatározott terjedelmű haszonélvezeti jog.

drbjozsef # 2023.02.20. 08:50

Madrienn,

Igen, felléphet. Főszabályként a haszonélvezet jár neki :

Ptk.7:58.§.
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

  1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

(2) A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.
(3) Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható.

Legfeljebb ő kérheti a megváltást, ha akarja :

Ptk.7:59.§.
(1) A házastárs - a jövőre nézve - bármikor igényelheti a haszonélvezeti jog megváltását. A haszonélvezeti jog megváltásának a házastárs és a leszármazó méltányos érdekeinek figyelembevételével kell történnie.
(2) A megváltásra kerülő vagyonból a házastársat - természetben vagy pénzben - egy gyermekrész illeti meg.

Madrienn # 2023.02.20. 07:48

Tisztelt Fórumozók!

Van egy gyermekem, egy kiskorú unokám és egy feleségem aki nem az édesanyja a fiamnak.

Kérdésem az, hogy ha azt szeretném, hogy 1/3-1/3-1/3 részben örököljék ingóságaimat, de jelenlegi lakóhelyünként szolgáló ingatlanomat az unokám örökölje, oly módon,
hogy azt özvegyi haszonélvezeti jog NE terhelj és ezt végrendeletben leírom, akkor feleségem utóbb feléphet-e az özvegyi joga miatt követeléssel? Illetve ha igen, mire (mekkora összegre) tarthat igényt? A lakás kb 60 milliót ér, 40 éve a nevemen van. Köszönöm!