Gyermektartási díj


drbjozsef # 2023.12.26. 18:23

Ámen.

PapaJoe # 2023.12.26. 17:51

És a jó győzedelmeskedék a gonosz felett

drbjozsef # 2023.12.26. 17:17

PapaJoe,

Hiába, nem mindenki olyan okos itt, mint te.
Sehol nem írtam, hogy nem az alapján szűnt meg : ebben igazad van.
Csak azt írtam, amiben nincs igazad.
De mindegy, mert neked mindig igazad van, ahogy nézem.

PapaJoe # 2023.12.26. 15:08

Mi van? Ez ostobaság! Ismételten sikerült megragadnod a lényeget :)))))))

A rászorultság vélelme vagyis a jogosultság a Ptk. 4:214. § alapján szűnt meg.

A Ptk. 4:220.§ meg nem vonatkozik rá mert nem munkaképes.

Inkább igyál mégegyet :)))))

drbjozsef # 2023.12.26. 12:53

Kedves PapaJoe,

Nem, a két passzus között nem a középiskola - felsőoktatás a különbség. Csakis a kiskorú-nagykorú reláció számít itt, igaz, a 4:214.§-ban szerepel egy kivétel a nagykorúságra.

Ez a 4:220.§(2) alapján is egyértelmű : „Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, ...
Ez lehet bármilyen OKJ szakma, de akár egy másik középiskola is. A "továbbtanulás" nem feltétlenül egyetemet jelent.

PapaJoe # 2023.12.26. 12:35

Barbie

Ptk:
4:214. § [A rászorultság vélelme] A kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát vélelmezni kell. Ez a vélelem a gyermek nagykorúságának betöltése után is – legfeljebb a huszadik életévének betöltéséig – érvényesül, ha a gyermek középfokú iskolai tanulmányokat folytat.

A hivatkozott jogszabály alapján megszünt a jogosultságod. A törvény nem tesz kivételt. Még meg is birságolhatnak, hogy nem jelentetted be a bíróságon a jogosultság megszűnését. Igyekezz mielőbb megállapodást kötni a gyámhivatal bevonásával!

Drb. Hivatkozása a Ptk: 4:220 § a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán továbbtanuló nagykorú gyermekre vonatkozik. Ne tévesszen meg, hogy ott 25 év a korhatár!

drbjozsef # 2023.12.26. 07:49

Barbie90,

Lényegében igaza van az apának.
A Ptk. 4:220.§ alapján a továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, de csak az itteni szabályok szerint, az első szakmájáig. De ha nem munkaképes (közben pedig második szakmát tanul?), akkor nagykorúsága ellénere is jogosult (lehet) a tartásra, de arra már a rokontartás általános szabályai alapján, 4:194.§ - 4:212.§.
Ha ragaszkodik hozzá, akkor kössetek egyezséget, írásban, és azzal kérd a bíróságon a gyermektartás megszüntetését ÉS egyben annak rokontartásra átváltoztatását. És ha azt a bíróság jóváhagyja, ugyanúgy végrehajtható marad, ha nem fizetne az apa.
A "sima" egyezséggel megint bíróságra kellene menned akkor, amikor nem fizet, és csak utána lehetne végrehajtani.
Esetleg köthettek megegyezést közjegyző előtt, végrehajtási záradékkal, az bíróság nélkül közvetlenül végrehajtható okirat.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

PapaJoe # 2023.12.26. 07:39

Levendula

Jót röhögtem :)))
Mi az hogy önként vállaltuk most meg nem akarunk fizetni? Lehet bíróságra menni. Mondom mi fog történni. Közös megegyezéssel felbontják a megállapodást. A bíróság az anyának ítéli a gyerekeket kéthetenkénti láthatással, a gyerektartást pedig megemeli kétszázezerre. Ez fog történni. Sok sikert hozzá :))))))

Barbie90 # 2023.12.26. 06:18

Tisztelt Fórum!

Tanácsot szeretnék kérni. Gyermekem apjától végrehajtás útján vonják a gyerektartásdíjat. A gyerek autista, 22 éves de még középiskolába jár. Második szakmáját tanulja. Szeret od járni. Nem foglalkoztatható, le van százalékolva a betegsége miatt. A Ptk. szerint a gyerektartásdíj csak 20 éves koráig jár ha középiskolába jár. Az apa felajánlotta, hogy eggyezzünk meg rokontartásdíjban és kérjem a gyerektartásdíj megszüntetését, különben ő fogja kérni a megszüntetést a bíróságon. Nem merek belemenni az egyezségbe, mert volt hogy nem fizetett tartásdíjat, ezért a végrehajtás. Van rá mód, hogy a bíróság meghosszabbítsa a gyerektartásdíjat a jogosultság lejárta után is?

Majordomus # 2023.12.15. 21:25

Fogadd meg drb tanácsát..
Egy jó családjogi ügyvéd rendbeteszi az ügyet.

Levendula # 2023.12.15. 15:15

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.15. 11:53

Nem kell változtatni. Lehet azt az igényt érvényesíteni anélkül is. (Nem ok nélkül mondtam, hogy koncepcionálisan elhibázott a kérdés. És nem ok nélkül hivatkoztam az egyezségkötésben eljárt kollégát. Szerintem ugyanis ez még az ugyanaz az ügy - nem egy új.)

drbjozsef # 2023.12.15. 05:27

Levendula,

Ha a bíróság által jóváhagyott egyezség, akkor azt egyoldalúan nem változtathatja meg.
Azt a bíróságon kell kérni, hogy megváltoztassák.
Erre leginkább akkor van esély, ha az egyezség óta olyan előre nem látható, jelentős változás történt a szülők ésvagy a gyermek viszonyaiban, jövedelmében, szükségleteiben, ami indokolja a módosítást.

Egyébként lehet itt keresni valója, mert feltételezem, hogy a közös felügyeleti jog mellett, és az ő fizetendője mellett más részlet azért nem került bele, és abban elég biztos vagyok, hogy nincs benne a megállapodásban, hogy mindent ő fizet, mindent ő csinál, mindent ő intéz. Ha közös a felügyelet, nemcsak időben, de költségekben is meg kell osztani a gyermekek nevelését.

Szóval igen, lehet esély a változtatásra, de erre online nem lehet tanácsot adni. Keressen egy jó családjogos ügyvédet. Mutasson be neki minden papírt, és mondjon el minden körülményt, hogy történik most a gyerekek nevelése.

Majordomus # 2023.12.14. 20:48

Ha nem itélt dolog akkor -szerintem - igen.

Az anyának is ugyanúgy ríszt kell vállalnia a költségekből.

Levendula # 2023.12.14. 19:51

De igen , a válásnál volt ügyvédje. Értem hogy nem volt jó az elgondolása, mivel ez saját felajánlás volt , változtatható?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.14. 13:56

Nem volt ügyvédje?

Egyébként a kérdés koncepciójában elhibázott.

Levendula # 2023.12.14. 13:22

Tisztelt Ügyvéd úr!
Általában anyák kérik,a segítséget, én most mégis egy apa miatt írok Önnek.
Egy önként vállalt támogatás lehetséges megszüntetése miatt kérem a tanácsát!
Fiam a válását igyekezett probléma mentesen bonyolítani. A vagyont megosztotta, és belement a gyermekek közös felügyeletébe is. Valamint önként felajánlotta hogy fizet havonta 100.000 ft-ot, az anyának, (itt hibázott) azért hogy az éppen ott levő gyermek is mindent megkapjon.
Figyelmeztették az ügyvédek, hogy ezt nem köteles, mert az anyának is hozzá kell ( kellene...)járulnia a költségekhez, de ez sajnos így bekerült a határozatba.
Le is zajlott a válóper, kb 15 perc alatt.
Ez azt jelenti, hogy a két gyermek megosztva, heti váltásban van, egy az anyánál, egy az apánál, következő héten csere.
Mindkét gyermek iskoláztatási költsége, ruha- cipő, különóra , orvosi ktg egyedül az apára maradt, mert az anya nem kíván ezekben részt venni, sem a tanítási, nevelési feladatokban, az iskolába szállításban, az az apa feladata. ( Részben ez volt a válás alapja is) Az iskola is az apával tartja a kapcsolatot minden rendezvény és fizetni való rá hárul mindkét gyermek esetében. Mindkét gyermek állandóra az apához van bejelentve.
Ezek után kérdés mire is utal, és hogy azt a havonta utalt összeget is inkább maga fordítaná a gyermekekre az apa.
Mit tehet most, mert gondolom az nem megoldás hogy megszünteti az utalást?
Tehát tartási kötelezettsége nem volt, az önkéntes vállalástól kellene szabadulni. Mit tegyen?

jeg # 2023.11.29. 11:07

drbjozsef!

Köszönöm szépen a válaszát!

drbjozsef # 2023.11.29. 11:00

jeg,

Elöször is : ha bírósági végzés van a fizetési kötelezettségedről, akkor azt fizetni kell. Ha a tartási kötelezettség megszűnik (mert mondjuk nem tanul tovább a gyerek), akkor azt a jogosultnak kellene bejelentenie a bíróságnak. De amíg ez nem történik meg, addig fizetned kell, vagy felszólítanod rá a jogosultat, hogy jelentse be, vagy te teszed meg.

Esetedben a Ptk. 4:220.§(3) "c" pont, és a 4:220.§(4) alapján is indokolható, miért nem akarsz fizetni tovább.
(Nagykorú gyereknél már az önhiba sem feltétel, ezt nem jól írtam az előbb)

Vagy fizess, vagy megírhatod az ügyvédnek, hogy álláspontod szerint a tartási kötelezettség megszűnt a fentiek alapján, ÉS egyben fordulj a bírósághoz, kérve a tartásdíj megszüntetését.

jeg # 2023.11.29. 10:01

drbjozsef!

Mint lentebb írtam, egyáltalán nincs semmilyen kapcsolattartás egyikőnk részéről immáron 19 éve.
Ő sem keres engem, én sem őt, sem az anyját, kivéve most, de így is ügyvéden keresztül, hogy a középiskola elvégzése óta nem fizetem a tartásdíjat.

drbjozsef # 2023.11.29. 09:51

(igény helyett inkább a szükséglet a helyes kifejezés)

drbjozsef # 2023.11.29. 09:50

jeg,

Olvasd el a Ptk. 4:219.§ - 4:222.§ paragrafusait. Benne van a kötelezettséged, de a jogaid is.
Igen, első egyetemi tanulmányra, ha nincs önálló jövedelme, eleget tesz a tanulmányi kötelezettségeinek, akkor 25 éves koráig kell fizetned, vagy addig, amíg az első képzését befejezi. (Ha Bsc-t folytatja Msc-n osztott képzésnél, akkor még azt is)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A gyerekkel tartod azért a kapcsolatot? Mert ha önhibájából (!) nem tartja veled a kapcsolatot, akkor is mentesülhetsz a tartás alól.

A szülőnek saját rovására is tartania kell a gyermekét. Ha úgy érzed, hogy sok a gyerektartás, mert olyanok a mostani körülményeid, a bíróságon kérheted a csökkentését. De elsősorban a gyerek érdekei, igénye a döntő, a te nehézségeid csak utána jönnek, de adott esetben, minden körülmény mérlegelése után, lehet hogy mérséklik a tartásdíj összegét.

jeg # 2023.11.29. 09:20

Üdvözlök mindenkit!

Gyermektartásdíj megfizetéssel kapcsolatosan volna kérdésem, de előtte leírnám az előzményeket.
Van egy 19 éves gyermekem, akivel és anyukájával gyakorlatilag a gyermek születése óta nem tartjuk a kapcsolatot, viszont a gyermektartást rendszeresen fizettem a középiskola elvégzéséig.
Most egyetemre jár, ha minden igaz, nappali tagozatos.
Minap kaptam egy ügyvédi felszólítást, hogy a gyermektartást fizessem továbbra is, mert még folytatja a tanulmányait, így jár a gyermektartás.
A kérdésem az volna, hogy hány éves koráig kötelezhetnek a gyermektartásdíj megfizetésére?
Ami talán még érdekes lehet, hogy munkanélküli vagyok, nem tudom ez befolyásolhatja-e az ügy elbírálását?
A megtisztelő válaszokat előre is köszönöm.

Irene24 # 2023.11.20. 10:17

Kedves Fórumozók!
Két gyermek után idén tavaszig kaptam összesen kb. 120.000,-Ft tartásdíjat (100.000,-Ft-ról nőtt évi 3%-kal 6 év alatt). Márciusban írtam az apukának, hogy szeretném felemeltetni 150.000,-Ft-ra, ebből 15.000,-Ft emelés az inflációt rendezné, a másik 15.000,-Ft a szükségletek növekedése 6 év alatt (óvodás helyett kamaszok). Nem akartam belemászni a jövedelmi dolgokba, ezért végül 140.000,-Ft-ba beleegyeztem, egyezséget írtunk, április óta fizeti a magasabbat önként. Bíróságon van az egyezség jóváhagyása, most lesz a harmadik tárgyalás.
Apuka kért egy jövedelemigazolást, amiben az utolsó év átlaga kb. 350.000,-Ft nettó volt. Ez így megfelelőnek is tűnt, a kért tartásdíj a jövedelme kb. 20%-a volt gyermekenként.
Apuka autóbuszvezetőként dolgozik, kap egy bruttó bért, abból nettót, emellett pluszban teljesen adómentesen kap minden hónapban üzemanyag-megtakarításra pénzt, de ezt a munkáltatója nem írta rá az igazolásra (ez nem munkába járási költségtérítés, hanem az autóbuszvezetők egyik juttatása). Apuka kijelentette a tárgyaláson, hogy annyit keres, ami a jövedelemigazoláson van.
Én ezt kértem tisztázni, a bíróság beszerzett több adatot, és kiderült, hogy kap ilyen összeget is minden hónapban, így 1 éves átlagban a havi jövedelem 90.000,-Ft-tal több lett. Ehhez képest már csak 16% a tartásdíj aránya.
Amellett, hogy dühös vagyok, mert közben azt adta elő, hogy szinte egyik napról a másikra él, mert magas a rezsije, meg saját maga is költ a gyerekekre, van lehetőségem úgymond felrúgni az egyezséget és többet kérni? Szerintem meg tudom indokolni az eredetileg kért 150.000,-Ft-ot is, de nem tudom, milyen egyéb következmények vannak.
Köszönöm.

Anya76 # 2023.11.19. 21:42

drbjozsef, Majordomus
Köszönöm szépen!