szülői ház elhagyása a gyakorlatban


mezescsupor # 2023.10.06. 07:54

Sziasztok!

Szülői ház elhagyásával kapcsolatban szeretnék kérdezni. (új ptk 4:152. § és 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet 22. §)

Az érdekelne, hogy ha a befogadó fél a költözés előtti napon beadja a kérelmet, a 16 éves gyermek pedig a szülők tudta nélkül átköltözik hozzá, akkor ha rendőrökkel kerestetik, a rendőröknek mit lehet mondani? Hogyan szokták kezelni az ilyen helyzetet? Elég, ha megmondják a rendőröknek, hogy törvény szerint joga van ott lenni, nem fog hazamenni, és idézik a törvényt? Hazavihetik erőszakkal?

"A tizenhatodik életévét betöltött gyermek a szülők lakóhelyét (...) a gyámhatóság jóváhagyásával a szülők beleegyezése nélkül elhagyhatja, ha az az érdekeivel nem ellentétes."

"22. § * (1) A szülők lakóhelyének (...) elhagyásával kapcsolatos eljárás a tizenhatodik életévét betöltött gyermek, (...) vagy a gyermek személyes gondozását és nevelését vállalni szándékozó személy kérelmére indul. (4) Ha a gyámhivatal (...) jóváhagyja, egyúttal tájékoztatja a szülőket, hogy a jóváhagyás – a személyes gondozás és nevelés kivételével – a szülők szülői felügyeleti jogát és tartási kötelezettségét nem érinti. (5) Ha a gyámhivatal a kérelmet elutasítja és a gyermek a szülők lakóhelyét már jóváhagyás nélkül elhagyta, egyidejűleg kötelezi a gyermeket a visszatérésre, szükség esetén felhívja a gyermek kiadására azt a személyt, aki a gyermeket jogtalanul tartja magánál."

Én ezt az utolsót úgy értelmezem, hogy amíg a gyámhivatal nem döntött, de el lett indítva a kérelem, már költözhet és csak akkor kell visszaköltöznie, ha elutasítják a kérvényt, de addig is joga van ott tartózkodni. Helyesen értelmezem?

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!