Etikus / Célszerű a végrendelet megemlítése?


drbjozsef # 2023.10.31. 10:45

Jogos. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.31. 06:34

:)
A végrendelet nem szerződés. Azt bármikor egyoldalúan meg lehet változtatni.

Majordomus # 2023.10.30. 20:50

Még az is elképzelhető hogy nem is lesz.

(Gondolok a túlélő szülő esetleges új kapcsolatára. Mindennapos eset.)

Mindenesetre én rossz néven venném ha a gyerekeim ilyen gondolatokkal kesesnének meg.

drbjozsef # 2023.10.30. 16:30

Lehetséges, és célszerű végrendeletet írni. Vagy öröklési szerződést, vagy bármilyen megállapodást, amiben közösen meg tudnak állapodni.
Ennyi a jogi nézőpont.
Minden más probléma nem jogi természetű. Hogy ki mit tart arányosnak, hogy mit vesz rossz néven, hogy mit fogad el, az a közös megbeszélés tárgya, és jól nem lehet elővezetni azt, hogy már most vita van a LEENDŐ örökségen...

miki75 # 2023.10.30. 10:07

Tisztelt Fórum

Adott két testvér, az egyik Magyarországon él, a másik külföldön, szülők nyugdíjasok - szintén Magyarországon, jelentősebb vagyoni háttérrel.
A szülők jelen pillanatban (még) azon a véleményen vannak, mint eddigi életükben mindig, hogy mindkét testvér egyenlő, és egy későbbi öröklésből egyenlő mértékben fognak ők részesedni.
Az a testvér, aki Magyarországon él, az utóbbi időben szorgalmas aknamunkát kezdett, és szinte lesi a szülők gondolatait -feltételezhetően azért, hogy ő kapjon nagyobb részt az örökségből. Ráadásul az anyai rész erősen a Mo-on élő testvér felé húz, azaz pálya az ő irányába lejt. Az apa álláspontja középen van, azaz ő korrekt megoldást szeretne.
Feltételezhető azonban, hogy a Mo-on élő testvér az idő múlásával egyre jobban ki fogja használni a helyzetét, és azt, hogy az idősödő szülők kvázi rá vannak/lesznek szorulva.

Kérdés:

  • A későbbi vitás helyzetek elkerülése végett, lehetséges v. célszerű lenne -e egy végrendelet (v. valami hasonló) megfogalmazása a jelen szituációt alapul véve, azaz, hogy kvázi hivatalosan le legyen írva, hogy a szülők -jelen álláspontjuk alapján- mindkét gyermeket egyenlő mértékben teszik jogosulttá az örökségből?
  • Ha ez nem célszerű/lehetséges, akkor mi lenne a javaslat a külföldön élő testvér számára annak érdekében, hogy ne legyen kiszorítva az örökségből? (Azon kívül, hogy költözzön haza.)
  • Nyilván olyan megoldás javaslatát szeretném, ami egyrészt etikus, és a szülők sem veszik rossz néven. (Azaz olyan megoldást, amit alá lehet argumentumokkal támasztani, hogy lássák a szülők, hogy miért kell ezt a lépést megtenni.)

Az esetleges felesleges kommentváltásokat megelőzendően írnám, hogy természetes, hogy az otthon élő testvér segít az idősödő szüleinek mindenben, HISZEN az ő gyermekeit szinte a nagyszülők nevelték fel, ott ettek/és esznek minden héten, kvázi bébiszitter szolgáltatásokat kaptak - ingyen. Ezzel szemben a külföldön élő testvér felesége nem tudott elmenni dolgozni, kvázi egy fizetés kiesett.
Azaz: a szülőknek nyújtott, és kapott szolgáltatások tekintetében kvázi egál van a Mo-i testvér és a szülők között.

Előre is köszönöm a javaslataikat. Esetleg írhatnának olyanok is, akik hasonló cipőben járnak/jártak.