NAV és öröklés

Majordomus # 2024.01.25. 22:04

Hajjaj,amennyien még jogcímmel sem rendelkeznek.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.25. 20:49

Szerinted csak tulajdonos lakhat egy ingatlanban?

Dwader # 2024.01.25. 20:29

Kedves Fórum!
Köszönöm a segítsègét. Szeretném megkérdezni,ha esetleg elárverezik az èn rèszemet,nekem ki kellene-e jelentkeznem a lakásból?( hivatalosan oda vagyok bejelentve)
Vagy erre nincs hatással? Köszönöm szépen!

oligaliga # 2024.01.19. 07:55

6-10 éves adótartozásokat nem hajt a NAV, mert elévült. A bűnügyi költség és a vagyonelkobzás más tészta. Azokra nem vonatkozik az automatikus részletfizetés, és ha nem tudod igazolni, hogy lenne miből fizetni, akkor nem is engedélyezik. Ha tudod teljesíteni a törlesztést, akkor fizess mindenképpen, ne csak ajánlgasd, mert ez később piros pont tud lenni.

Majordomus # 2024.01.18. 20:56

Egyszerübb ha kölcsönkérsz édesapádról és testvéredtől,kipengeted a tartozást és a rokonoknak fizeted a törlesztést.

Dwader # 2024.01.18. 18:15

Nem sokkal több,mint 1 millió forint ,nagyon règi tartozàsok egyèbkènt. (6-10 èvesek,a TB-met fizetem 2018 óta mindig),illetve egy nagyon règi vagyon elkobzàsi eljáras van fent
Köszönöm a segítsègét,hogy időt szànt a vàlaszadásra!
A legfontosabb számomra az volt,hogy az öcsémet ès èdesapàmat ne rakják ki a hàzból (illetve ezzel le is beszèlt arról,hogy lemondjak az örökségről, belekeveredve egy nagyobb bajba)

drbjozsef # 2024.01.18. 16:29

Dwadwer,

Az 1 milliónál kisebb tartozásokra automatikusan jár részletfizetés évente egyszer :

https://nav.gov.hu/pfile/file?…

Hét, ha ennél több a tartozásod, és nincs bejelentett jövedelmed, akkor én is nehezen hinném el, hogy ténylegesen képes lennél rendszeresen törleszeteni...

Dwader # 2024.01.18. 16:11

Hálàsan köszönöm a vàlaszát! Bejelentett munkám nincs. A NAV-val már próbàltam egyezkedni,hogy hadd fizessek havi 30-50.000 ft-ot,de nem engedèlyezik.

drbjozsef # 2024.01.18. 15:44

Ha két testvéred van, akkor 1/6 részt fogsz örökölni az ingatlanból, ahogy a testvéreid is.
Ha NAV végrehajtás indul ellened, akkor csak a te részedet fogják az eljárásba bevonni, és elárverezni, de ez tényleg csak a legvégső eset. Mondjuk ha most sincs honnan vonni a tartozást, akkor ez egyáltalán nem lehetetlen.

Édesapád élete végéig élhet a lakásban, mert mind a hármotok (testvérek) részén holtig tartó haszonélvezeti joga lesz. Ha esetleg elárverezik a részed, az akkor is rajta marad, azzal terhelten szerzi meg az új tulajdonos (ha lesz új tulajdonos, ezért sem lesz túl kelendő).

Dwader # 2024.01.18. 12:32

Köszönöm szépen a segítsèget! Mèg 2 testvèrem van rajtam kívül.
Mit tud ilyenkor tenni a NAV? Elàrverezi az èn rèszemet? Akkor èdesapàmat kirakják a házból?

drbjozsef # 2024.01.18. 12:10

Dwader,

Természetesen örökölsz, hiszen elsősorban a leszármazók örökölnek.

Házastárs mellett, a leszármazó örökli az elhunyt és házastársa által közösen lakott lakásból az elhunyt részét teljes egészében, míg a túlélő házastárs erre holtig tartó haszonélvezetet kap, minden más vagyonból pedig a házastárs a leszármazók mellett egy "gyerekrészt" örököl. Ha nincs testvéred, akkor ez utóbbiakat felezitek édesapáddal.

Vagyis az ingatlan 50%-a marad édesapád nevén, a másik felét pedig te öröklöd egyedül, édesapád haszonélvezetével terhelten.

Ha tartozásod van, akkor a NAV ezt majd lefoglalja, nem tudod kikerülni. Hiába utasítanád vissza az öröklést, és örökölné ezt a részt édesapád, a joggyakorlat most az, hogy ez a visszautasítás "fedezetelvonó jellegű" ügylet lenne, édesapád ingyenesen szerezné ezt a tulajdonrészt, ezért tűrnie kell, hogy a NAV kielégítse magát belőle a tartozásaid erejéig. Ami végső esetben azt jelenti, hogy akár el is árverezhetik azt az 50% tulajdonrészt (édesapád "saját" részét persze nem), de édesapád haszonélvezete megmarad, ő lakhat az ingatlanban élete végéig.

Ez sajnos eső után köpönyeg, édesanyád életében még lehetett volna ezt rendezni, hogy tényleg ne örököljél belőle most.

Dwader # 2024.01.18. 11:38

Tisztelt Fórum!
Èdesanyàm a tegnapi napon elhunyt. A ház az ő ès édesapàm nevèn van,aki egészséges. Kérdésem a következő: èn mint gyereke ugye egyelőre nem öröklök az ingatlanból? Azèrt kerdezem ,mert a NAV-nál tartozásom van(amit nincs miből vonniuk) így semmiképp nem szeretnèm ha az ingatlanra terhelnèk,így inkabb lemondok az èn rèszemről. Lehet szó ilyenről? Vagy egyelőre míg apa èl,addig ettől nem kell tartani,hisz ő a haszonèlvező?
Köszönöm szépen a segítő válaszokat!