Öröklés, végrendelet


drbjozsef # 2024.01.25. 05:39

Az nem tartozik az ingóságba? Tehát otthon tartott készpénz az nem ingóság? Mert a végrendelet úgy szól hogy az összes ingóság az özvegyé.
De igen, a készpénz az ingóság. Ilyen értelemben, ha erre hivatkozna, akkor jó eséllyel tényleg nem sokat tehetsz ezzel sem.
Egy jó ügyvéddel, pereskedésbe bele lehetne menni, ha tényleg olyankor lett aláírva az adásvételi, amikor már édesapád feltehetőleg nem volt teljesen a belátási képességének birtokában, de elég bizonytalan lenne a kimenetel. Pláne, hogy az adásvétel ügyvédi ellenjegyzéssel készül, azt nehéz megtámadni.

Viszont ha erre is hivatkozik, akkor így nemcsak a neki ajándékozott 50% után kérhetitek a köteles részt, hanem a másik fele után is, pontosabban az után a pénz után, amelyet mint ingóságot a végrendelet alapján örökölt az özvegy.

Majordomus # 2024.01.24. 21:52

Most lenne időszerű hogy ügyvédet fogadj...

Niko87 # 2024.01.24. 20:33

Köszönöm szépen a további választ.
Amennyiben igényt tartanék a ház árának rám eső részére azt a hagyatéki tárgyaláson kellene jeleznem?
Az nem tartozik az ingóságba? Tehát otthon tartott készpénz az nem ingóság? Mert a végrendelet úgy szól hogy az összes ingóság az özvegyé.
Mégegyszer köszönöm hogy válaszolt mégegyszer

drbjozsef # 2024.01.22. 05:32

Niko87,

Bocsánat, benéztem, látom, hogy csak az ingatlan 50%-át "íratta" a feleségére.

Ez esetben viszont akkor meg lehet kérdezni : hol van az a pénz, amely a férj tulajdonrésze eladásából származott. Igaz, hogy csak pénz, de attól az még apádé, két nap alatt valszeg nem költötte el, valahol meg kell lennie, és elég életszerű, hogy ha a feleségével együtt értékesítette, akkor az tud róla valamit. Azzal el kell számolnia. Azt nem használhatja sajátjaként.
Ez ügyben, ha bele akarsz menni, mert gondolom azért itt nem két fillérről van szó, lehet hogy érdemes lenne lépéseket tenni.
Ugyanez lehetne az ingóságokkal, amit szétosztogatott. Az nem az övé, az a hagyatékba tartozik, de ha már a létezését sem tudod bizonyítani, pláne azt, hogy egyes ingóságok egyértelműen az édesapád tulajdona volt, tehát a hagyatékba tartozna, akkor ez a hajó valszeg tényleg elment. Ezzel nehéz kezdeni valamit. De egy ingatlan eladásából származó pénz evidens, hogy édesapádé (a saját 50%-a után mindenképpen), annak simán utána lehet menni...

Majordomus # 2024.01.21. 20:40

Azért te még igényt tarthatsz a köteles részre....

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.21. 09:57

nem pereskedem mert a másik 2 testvérem nem akarja a köteles részt érvényesíteni.

Ez így egy magyarázó mellérendelés. De a második tagmondat egyáltalán nem magyarázza az elsőt, gyakorlatilag semmi közük egymáshoz. Mintha azt mondanád: "Iszom egyet, mert ugat a kutya".)

Niko87 # 2024.01.21. 09:33

Nem kő hanem pénz. Csak a telefon kijavította

Niko87 # 2024.01.21. 09:32

Köszönöm szépen a választ
Édesapámmal közösen adta el halála előtt 2 nappal a házat. Tehát abból származó pénzből vette magának a házat a kedves özvegy. Miután ugye kp-ban lett kifizetve ugye ingóságnak minősül a kő. A végrendeletben meg állítólag úgy van hogy minden ingóság az övé.
Akkor hagyom nem pereskedem mert a másik 2 testvérem nem akarja a köteles részt érvényesíteni.. Legyen így ahogy akarta apám. Ha így akarta ha nem akkor is így lesz.
Mégegyszer nagyon köszönöm a gyors választ. További szép napot.

drbjozsef # 2024.01.20. 17:52

Niko87,

Keversz egy kicsit valamit.

A végrendeletet meg lehet támadni, mert nem tilos az. De ha 3 éve írta, az megfelel az alaki szabályoknak, akkor igen nehéz lenne fogást találni rajta. Olvasd el alaposan, pontosan a Ptk vonatkozó részét (leginkább : 7:15.§ - 7:19.§), és ha látod a végrendeletet, kereshetsz alaki hibát benne. De ha a közjegyző elfogadja, mert ő is megvizsgálja azért, akkor nincs sok esélyed.

A "ráíratta" nem jogi fogalom. Neki ajándékozta az ingatlanát? Ezzel se tudsz semmit kezdeni, feltételezem, ez még korábban történt. Azt bizonyítani, hogy már ekkor is korlátozottan cselekvőképes volt, nem volt belátása az ügyeire, elég nehéz, főleg úgy, hogy már nem él. Az pedig, hogy az özvegy két nappal a halála előtt eladja a SAJÁT ingatlanát, abba pláne nem tudsz belekötni.

Szinte bizonyosan az lesz, hogy kénytelenek lesztek belenyugodni a végrendeletbe és az ajándékozásba is.
Ugyanakkor itt tévedsz : nem kell fellebbezni, vagy semmi ilyesmit tenni, mert a köteles rész pont azért jár, mert nem örököltetek. Törvény szerint jár, igaz, nem automatikusan, hanem csak akkor, ha kéri a jogosult.
Ezért azt kell tennetek, hogy ha érvényes és hatályos lesz a végrendelet a közjegyző szerinti is, akkor bejelentitek a hagyatéki tárgyaláson, hogy az ingóságok után is, és a 10 éven belüli ajándékozás után is (nem számít, hogy azóta az özvegy azt már eladta), kéritek a köteles rész megfizetését. Erről akár ott a közjegyző előtt is megegyezhettek.
Ha vitatja az özvegy, vagy elutasítja a közjegyző a végzésbe foglalását, akkor én írnék egy tértivevényes levelet az özvegynek, hogy köteles részi igényed van, fizesse azt meg X napon belül (már ha ki tudod számolni, mennyi jár), különben fizetési meghagyást vagy pert indítasz ellene, amelynek feltehetőleg a költségét is neki kell majd megfizetnie.

Niko87 # 2024.01.20. 11:14

Tisztelt Jogi fórum
Édesapám elhunyt. Végrendeletben úgy rendelkezett hogy a második felesége kapja az ingóságok az. 3 éve írta. Ő nem az anyám. Az ingatlant is ráiratta 50%-ban.50% maradt az övé.
Halála előtt 2 nappal előadták ezt az ingatlant. Édesapám nem volt tudatában már akkor haldokló tt. A feleség minden ingóságot szét osztogatott. 3an vagyunk apám gyermekei de mi nem kaptunk semmit. A pénzből amit a házért kaptak az özvegy vett egy másik ingatlant 1/1 tulajdonban.
Ha lehet támadni akkor mely részt lehetne? Nem hiszem el hogy semmit nem kapunk pedig oda jártunk ápoltuk amit kell egy gyereknek a szülővel megtettük. Hagyatéki még csak most lesz majd talán márciusban.szeretnék tisztán látni hogy hallgassam végig a végrendeletet és csendbe fogadjam el vagy esetleg fellebezhetek arra hivatkozva hogy van köteles rész és nem telt el még a 10 év. Választ köszönöm szépen előre is