Öröklés


Majordomus # 2024.03.04. 21:23

Csak perben van esély,de nem sok.

Szomorú örökös # 2024.03.04. 17:07

osztap

Ezer hála és köszönet a segítségért!

osztap # 2024.03.04. 10:26

Adott egy lakás, amit anno az édesanyjuknak vásároltak
Ha a két testvér együtt vásárolta a lakást (tette le az önerőt), a másik testvér miért nem lett tulajdonos?

ez a lakás valahogyan mégis hagyaték tárgyát képezze majd a későbbiekben
Nem látom, hogy lehetne sikeres. A tulajdonos testvér szerintem joggal hivatkozhat arra, hogy az anya - gondolom - bérleti díjat nem fizetett, hanem helyette a hitel törlesztőrészleteit fizette, ami valószínűleg hasonló, vagy akár kevesebb volt.

a másik testvér a gondozásból teljesen kivonult
Az anyát gondozó testvér a rokontartás szabályai alapján követelheti, hogy a tartás terhét osszák meg, pl. mostantól a nem gondozó testvér fizessen tartásdíjat pénzben. DE: A tartásdíjat csak a hat hónapra visszamenőleg lehet követelni. Nem érdemes várni vele.
Ha nem tudnak megállapodni, a gondozó testvér pert indíthat a testvére ellen a Ptk. 4:208. § (2) alapján.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.04. 09:46

mégse legyen 1/1 tulajdonban a másik testvéré,
Már az övé. A kérdés az, hogy vissza tudja-e szerezni tőle az anyja. Talán.

Szomorú örökös # 2024.03.04. 06:35

Egy barátomnak próbálok segíteni.

Adott két testvér, akik nincsenek jó viszonyban. Adott egy lakás, amit anno az édesanyjuknak vásároltak, de csak az egyik testvér nevére került, mert az édesanyának épp nem volt munkahelye és hitelt is fel kellett hozzá venni, amit aztán később egyedül az édesanya fizetett ki teljesen. Adott az édesanya, aki nem képes már saját magát ellátni, ezért folyamatos otthoni gondozásra szorul. Jelenleg az a testvér ápolja folyamatosan, akinek nincs a nevén ezen lakás, mivel a másik testvér a gondozásból teljesen kivonult mindenféle kitalált indokokra hivatkozva. Kérdés, hogy ilyen esetben lehet-e még bármit tenni? Nyilatkozhat-e az édesanya a 40 évvel ezelőtti szituációról, hogy ez a lakás valahogyan mégis hagyaték tárgyát képezze majd a későbbiekben és mégse legyen 1/1 tulajdonban a másik testvéré, aki jól láthatóan csakis a vagyonra hajt, de érte semmit nem hajlandó tenni?

Majordomus # 2024.02.24. 20:45

Pontosan.
Nem lenne egyszerűbb a "gyerekekkel" beszélni?
Lehet,nem is akarják eladni,mert egyikük beköltözik.

drbjozsef # 2024.02.24. 19:55

Rné Sz Kitti,

A kérdésem az lenne hogyha a házat meg szeretném venni akkor a fiú örökös a hagyatéki tárgyaláson ha nem jelenik meg vagy nem találják meg lakcím hiányában akkor kikerül az öröklésből?
Dehogy kerül ki. A hagyatéki tárgyaláson egyáltalán nem is kötelező megjelenni.
A közjegyző a hatályos törvény szerint adja át a hagyatékot. A lakcím hiánya sem számít. Szerinted egy hajléktalan nem örökölhet?

A lányuké lesz az eladás joga?
A saját részéé, amit ő örököl, azé igen. A testvére tulajdonrésze természetesen nem, ahogy a nagymama részét sem adhatja el. Ha a nagymama gondnokság alá kerül, akkor az ingatlan csak a gyámhivatal beleegyezésével idegeníthető el.

Rné Sz Kitti # 2024.02.24. 17:35

Jó Napot! Adott egy ház ami a párom nagyszüleié, meg szeretném vásárolni. A ház fele tulajdonjoga a még élő nagymamáé a másik fele a már elhunyt nagypapáé. Nagymama idősek otthonában van, most fog a lánya gyámsága alá kerülni mivel demens. A lányukon kívül van egy fiú testvér is. A kérdésem az lenne hogyha a házat meg szeretném venni akkor a fiú örökös a hagyatéki tárgyaláson ha nem jelenik meg vagy nem találják meg lakcím hiányában akkor kikerül az öröklésből? A lányuké lesz az eladás joga? Azért csak én szeretném megvásárolni mert a falusi csok nem ad lehetőséget a közeli hozzátartozótol való ingatlan vásárlásra.