Ingatlan felajánlása a Magyar Állam részére


drbjozsef # 2024.05.07. 05:50

Sir Gabriel Simon,

Persze.
Ti vagytok az örökösök, az eljárás költségeit ti fizetitek.

Ha visszautasítottátok volna a póthagyatéki eljáráson a hagyatékot, akkor ugyanúgy a magyar államra száll az örökség (végső esetben, ha mindenki visszautasít, és kiskorú leszármazó sem zavar bele a gyámhivatallal), csak nem lesztek örökösök, és az eljárást sem nektek kell fizetni.
Így, hogy felajánlottátok - tehát előtte elfogadtátok -, és jogutódok lettetek egyébként is, tietek a költség.

Sir Gabriel Simon # 2024.05.06. 20:37

10 éve elhunyt nagyapámról nemrég derült ki, hogy volt néhány mezőgazdasági ingatlanban osztatlan közös résztulajdona Szabolcsban. Az összes ingatlantulajdon a közjegyző szerint 53 400 Ft-ot ért, és ez négy örökös között oszlott volna meg. Mivel a leves többe kerül, mint a hús, így a hagyatékot póthagyatéki eljárásban felajánlottuk a Magyar Állam részére. Erről meg is kaptuk a hagyatékátadó végzést, plusz egy csekket, hogy fizessük be a közjegyzői díjat (19 761 Ft), illetve az ügyet a közjegyző továbbította a földhivatal felé, hogy állapítsák meg az illetéket.

Létezik az, hogy a hagyatékot átengedjük a Magyar Államnak, de az eljárás költségét, illetve az illetéket ennek ellenére is mi, örökösök fogjuk fizetni? Van rá bármilyen mód, hogy ezeket a költségeket is az állam viselje?