Szülőtartás

drbjozsef # 2024.07.21. 09:43

Mardel,

A Ptk. 4:194.§ csak azt írja le, hogy milyen esetekben mentesülsz a tartási kötelezettség alól.
Bizonyításról nincs szó.

Magyarországon alapvetően bizonyítási szabadság van, úgyhogy HA apád pert indít ellened a tartása miatt, akkor ott bármivel bizonyíthatsz. Okiratokkal (ha volt gyámügyön is esetetek), tanúkkal, felvételekkel. Ha nincs papír, nem él se rokon, se szomszéd, és nincs semmi, amivel igazolni tudnád, akkor persze baj van, de a bíróság bármit elfogadhat, bárhogy dönthet, ha az elmúlt X évtizedes életviteletekből valószínűsíthető, hogy nem véletlenül nem volt kapcsolat közöttetek, hogy apád sem keresett, akkor azért lehet esélyed.

Ez a konkrét szülőtartás még elég új dolog, nem nagyon van kialakult joggyakorlata, mert azért elég ritka, hogy a bántalmazó szülő még nekiálljon pereskedni is az ezeréve nem látott gyereke ellen.

Mardel # 2024.07.20. 07:37

Sziasztok!
A minap gondolkoztam azon, hogy van ez a szülőtartás ami kötelező lesz ha olyan állapotba kerülnek szüleink, hogy gondoskodnunk kell róluk. Anyuról nagyon szívesen gondoskodom, de viszont ha úgy alakulna, hogy apuról kelljen ezzel bajban vagyok mert tőle az életben csak rosszat kaptam. a folyamatos verbális és fizikai bántalmazásra emlékszem csak. nem igazán vonz a gondolat, hogy nekem őt el kelljen tartanom.. a kérdés, hogy persze lehet hogy ezzel mentesülök, de ezt hogyan bizonyítom ennyi év után ? Köszönöm a válaszokat!