Árvaellátásra kapott özvegyi nyugdíj

athon # 2008.05.24. 17:17

Férjem 2006-ban halt meg, két közös gyermekünk van.
Halálakor a nagyobbik gyermekem már dolgozott, a kisebbik(23) még tanul, kérdésem az lenne, hogy miért nem vagyok jogosult az özvegyi nyugdíjra.

gyertya # 2008.05.27. 18:45

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv szerint az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult aki a rá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy rokkant, vagy házastársa jogán 2 árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik, vagy tartósan beteg gyermek eltartásáról gondoskodik.
Ahogy írtad a nagyobbik gyermeked már dolgozott, tehát nem kapott árvaellátást, ezért a kisebbik hiába kap árvát (feltételezem, hogy tanulmányok címén kap), mivel csak egyedül kap(ott), két árva jogán nem vagy jogosult özvegyi nyugdíjra.
Feléledés címén lehetsz majd jogosult, ha az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított 10 éven belül megrokkansz (ezt nem kívánom), vagy betöltöd a rád irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkort. Ha viszont újabb házasságot kötsz a korhatár betöltése előtt, akkor már nem éledhet fel az özvegyi nyugdíj. Remélem elég alapos voltam. Üdv.

gittus # 2008.05.28. 05:42

ez a topic még hányszor lesz elindítva?

gerbera22 # 2009.07.09. 11:06

Tisztel Fórumozó!
50%-os rokkant nyugdíjas vagyok(özvegy), de mivel az 50% helyett özvegyi nyugdíjat kaptam, mert a gyermekem tanult. Idén július 1.-vel semmit nem kapok,mert a gyermekemnek megszünt a tanulói jogviszonya. Jelentekezett felsőoktatási itnézménybe, de a nyáron semmilyen ellátást nem kapok. Hova fordulhatok, hogy addig? Teljesen ellátástalanok vagyunk. Dolgozni, nem tudok elmenni, általánosiskolai végzettésem van, sehova nem vesznek fel, és az egészségi állapotom miatt sem tudok elhelyezkedni. Munkaügyön sem tudnak helyet biztosítani.

_Wasp_ # 2009.07.09. 15:02

önkormányzatnál lehetne próbálkozni, hátha van rá keretük.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

gyertya # 2009.07.09. 17:48

gerbera22

Ha jól értem amit írt az özvegyi nyugdíj mellett Ön régi 50 %-os munkaképesség-csökkenés alapján egyéb ellátásra is jogosult, mely az özvegyi nyugdíj folyósítása miatt szünetelt, illetve csökkentett összegű volt.
Ez feltételezésem szerint rendszeres szociális járadék lehetett. Amennyiben továbbra is rendelkezik a jogosító feltételekkel, akkor azt továbbra is fogja kapni.
Ami pedig az özvegyi nyugdíjat illeti, érje el a felsőoktatási intézménnyel, hogy igazolják a gyermeke hallgatói jogviszonyát a 2009/2010-es tanévre, és akkor az egyéb feltételek fennállása esetén jogosult lehet újra az ellátásra.

Minden jót: Gy

lac4 # 2009.07.14. 04:52

aAz lenne a kérdésem . jejenleg ideiglenes özvegyi nyugdijt kapok 1 évig.es árvaellátást közös kiskoru gyermekünk után elözö házasságombol született fiam 18 éves ö utána szintén árvaságit kapok 4 éves kora ota. de mivel betöltötte a 18 . évét kaptunk egy levelet hogy neki folyosithatják az árvaellátást mivel nagykoru lévén cselekvö képes. jelenleg még közép iskolai tanulmányait folytatja mivel év vesztes és 5 évfolyamos iskolába jár. ezen felül tovább is tanulna technikum föisk. ezért kérte hogy az árvaságit továbbra is nekem folyositsák mivel az én háztartásomban van es a jövöben is még jo ideig igy marad mig a tanulmányait el nem végzi. a kérdésem az lenne kapok e az ideiglenes lejárta után all. özv nyugdijt 2 árvaellátot gyermek után mivel 0 nagy fiu nem vérszerinti gyermek -

gerbera22 # 2009.07.14. 15:48

Tisztelt Fórumozó!
Köszönöm szépen a segítségét!

gittus # 2009.07.14. 17:22

lac4

Ha jól "bogozom ki" akkor az első házasságából született gyermeke után árvaellátást második házastársa elhalálozására tekintettel özvegyi nyd.-t kap.
az ideiglenes özvegyi nyd lejártát követően abban az esetben kap árvaellátást amennyiben második házastársa jogán két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik. Ha a nagyfia részére igényelte az árvaellátást mint "korábbi házasságból származó közösen nevelt gyermek" jogán és van a második házasságából származó gyermeke is akkor van esélye hogy az id. özvegy lejárta után árvaellátsra jogosult gyermekekre tekintettel az özvegyi nyd.-ra.
Mindegy hogy az árvaellátást kinek folyósítják.
üdv
gittus

gittus # 2009.07.14. 17:23

Ha túl bonyolult írjon e.-mailt.