Tetszik olvasni is, vagy elég az írás?
Mindenre válaszoltak már: a különvagyon az különvagyon, az arannyalkodalommal sem válik közössé; és ha van leszármazó, akkor nem örököl a házastárs, pláne nem annak a gyermeke.
második férj öröklése
Újabb kérdés: Tervezzük, hogy vidéki (saját tulajdonú) nyaralómat, és saját tulajdonú lakásomat eladjuk, majd a két ingatlanból vennénk egy nagyobb lakást, ami az én nevemre kerülne. Ezek után ha netán elválnánk (több mint 10 éve élünk együtt) kell-e osztozni, valamint hogyan védhetném ki azt, hogy elhalálozásom esetén ne a férjem, vagy az ő első házasságából származó nagykörú gyereke örököljön. Mindenképpen végrendelet szükséges, vagy anélkül is megoldható ez a kérdés.
Várom válaszukat.
üdv.
Éva.
Köszönöm a tájékoztatást, egy kicsit megnyugodtam.
A második férj haszonélvezetét végrendeletben ki lehet zárni, kötelesrészként azonban ekkor is megilleti a haszonélvezeti jognak olyan korlátozott mértéke, amely szükségleteit biztosítja, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.
Köszönöm a kijavítást.
Rosszul tudod. A második férjet is megilleti az özvegyi haszonélvezet.
Minden vita nélkül a gyermekei örökölnek Ön után, kizárólagosan - már ami a lakásingatlan dolgát illeti.
Továbbá - és ha jól tudom -, akkor a második férj özvegyi haszonélvezet sem örököl, lévén 10 éve csak mint szívesség lakáshasználó...
A jelen házasság alatt szerzett bármely ingóság stb., stb. fele részben továbbra is az ő tulajdonát képezi, fele részben - és annak negyedrészeivel - a gyermekei örökölnek majd.
Kedves Szakértők!
Szeretnék tisztán látni abban a témában, hogy ha én távozom az élők világából előbb, akkor az 1/1 tulajdoni hányadú lakásomat ki örökli majd.
Második férjemmel élek együtt immár 10. éve, a lakást még a házasságkötésünk előtt vettem, ő költözött hozzám a kész lakásba, otthagyva mindent az első feleéségének. Nekem az első házasságomból van négy felnőtt gyermekem, és szeretném, ha minden vita nélkül ők örökölnék majd a lakásomat.
Milyen esélyem van erre?
Várom válaszukat.
Üdv.
Éva.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02