Válás - Vagyonmegosztás - per

Ayem # 2018.12.15. 10:06

ObudaFan

Nagyon köszönöm a válaszát, nagyon sokat segített!

Ayem

ObudaFan # 2018.12.14. 11:33

Ayem

Az ajándékba kapott vagyontárgy az különvagyon lenne. Itt azonban egyrészről a fele részt eleve nem ajándékozással, hanem tartási szerződés úján szerezted, agy az a fele rész biztosan közös vagyon. A férjedtől ajándékba kapott rész pedig elég bizonytalan, mert közös vagyont külön vagyonba utalni csak kifejezett nyilatkozattal lehet, így ha az ajándékozási szerződés ezt a kitételt így nem tartalmazta, akkor ennek a megítélése bizonytalanná válhat.

Egyezséggel és bírói jóváhagyással lehet a gyermektartás egy részét átváltani vagyontárgyra. A teljes lemondást biztosan nem hagyja jóvá a bíróság, egyéb esetben is vizsgálja azt, hogy a gyermek szükségletei kielégíthetőek lesznek-e és az az igazság, hogy egy ilyen megállapodás a tartásra kötelezett számára nem igazán biztos megoldás, mert ha a gyerek szükségletei megkívánják, az egyezségtől függetlenül is emelhető a tartásdíj.

Ayem # 2018.12.13. 18:17

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Válás előtt állok, a kereset beadását készítem elő, de a vagyonmegosztással kapcsolatban vannak aggályaim.
Egy évvel ezelőtt eltartási szerződést kötöttünk egy egyedül álló ismerősömmel, akihez oda is költöztünk férjemmel és 3 gyermekünkkel. A bácsi eltartás fejében kettőnknek ajándékozta az ingatlanát.
Az együttélés során férjem alkoholizálása, a családi problémák halmozódása miatt a bácsi "elzavarta" a férjemet, akivel ezután 6 hónapig külön éltünk.
Ez idő alatt, a bácsi arra hivatkozva, hogy férjemet érdemtelennek tartja, megkérte Őt, hogy az ingatlan rá eső részét adja vissza....és én legyek az egyedüli tulajdonos. A férjem ebbe belement, és az ingatlan másik felét nekem ajándékozta, így jelenleg én vagyok az egyedüli tulajdonos. Az ingatlan tehermentes. Sajnos a bácsi 2017. karácsonyán elhunyt, és röviddel ezután férjemmel kibékültem, és ő visszaköltözött az ingatlanba.
Jelenleg házasságunkat fel kívánom bontani, de nem tudom, hogy vagyonmegosztás esetén az ingatlan így az én külön vagyonomnak számít-e, vagy közös vagyonnak minősül. Másik kérdésem, ha az ingatlan közös vagyonnak számít, válás esetén van rá lehetőség, hogy (mivel esély nincs rá hogy valaha tartásdíjat fog fizetni a 3 kiskorú gyermek után) az ingatlan tulajdonrészének mértékéig lemondok a gyerektartás díjról.

Köszönöm válaszát

Ayem

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.12. 12:38

Nem váltak el. A vagyont osztották el.

N.T. # 2018.11.27. 10:32

Dühös, és azt ordibálja, hogy kiforgat a vagyonomból, annak ellenére, hogy nem ártottam neki, csak szembesítettem azzal, hogy egyfolytában nőzik, miközben nekem zokogva könyörög, hogy csak engem szeret... Erre volt ez a reakciója, semmi konkrét okot nem mondott, mire hivatkozik.

ObudaFan # 2018.11.27. 10:25

Három év eltelte után semmisségi okokra lehet még hivatkozni, vagy megtámadási okokra abban a ritka helyzetben, ha a megtámadási ok csak az elmúlt egy évben hárult el.
De nem könnyű konkrét választ adni, ha nem árulod el, hogy mire hivatkozva szeretne perelni a megállapodás ellenére.

N.T. # 2018.11.27. 09:53

Még évek múltán is?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.27. 09:26

Ez már egy másik kérdés, ugye?

A házassági közös vagyon megosztásáról szóló megállapodást pontosan ugyanazokkal az indokokkal lehet támadni, mint bármely más szerződést.
(De nem ér rá ezen akkor problémázni, ha a másik fél tényleg bepereli?)

N.T. # 2018.11.27. 09:13

Tisztelt Ügyvédúr!
A házastárs ettől függetlenül, hogy ügyvéd előtt megegyeztünk a közös vagyonunkról, három év eltelte után perelhet tőlem bármit a közös vagyonból? (Most jutott eszébe, hogy mégse kellett volna lemondania a javamra a házról. A két tanuló gyermek velem él,ők már nagykorúak, tartásdíjat nem kapok tőle egy fillért sem.)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.27. 05:51

Gyorsan.

N.T. # 2018.11.26. 22:22

Érdeklődnék, hogy ha 3 éve bizonyítottan külön élek a házastársamtól, van három évvel ezelőtt ügyvéd által készített házassági közös vagyont megszüntető szerződés, akkor hogyan történik a válóper?

ObudaFan # 2018.11.25. 08:58

Érdeklődnék, mi a különbsèg a kettő között

Viszontkereset esetén te magad is kérsz valamit, amit a kereset nem tartalmaz. Közös megegyezésnél általában nem merül fel, hogy szükséges lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.23. 18:36

Ha nem adsz be semmit, akkor a bírónak ki kell várnia, amíg eltelik a 45 nap, és csak azután tűzhet tárgyalást.

Nem olyan nagy ügy leírni, hogy "a kereset teljesítését nem ellenzem, sőt, magam is kifejezetten kérem a felperessel kötött házasságom felbontását".

Bernike38 # 2018.11.23. 18:29

Tisztelt Fórumozók!

A férjem beadta a vàlókeresetet.Megkaptam a keresetlevelet.A levélben felszólított a bírósàg,hogy terjesszek elő 45 napon belül ellenkérelmet vagy viszontkeresetet.Érdeklődnék, mi a különbsèg a kettő között,illetve hogy kötelező-e reagàlnom a levélre ha közös megeggyezéssel történik a vàlás. Nincsen közös vagyon és nincsen gyermek.Mi törtènik ha nem nyújtom be egyik iratot (nyomtatvànyt)sem.
Köszönöm segítségüket!Berni

ObudaFan # 2018.11.17. 11:36
  1. A gépjármű-nyilvántartásból kikérhető.
  2. Valószínűleg igen.
  3. Van.
  4. A megtérült úgy értem, hogy nem fogja a bíróság kötelezni a másik felet, hogy ezeket perköltség címén külön térítse meg.

A válás kimondásakor a házról nem kellett rendelkezni, mivel azt addigra azt eladtuk. Az egyezségi jkv-be bekerült az, hogy külön vagyonjogi igényt nem támasztanak a felek egymással szemben (ezt a feleségem ügyvédje súgta oda a bírónak, hogy írja bele). Ez azt jelenti, hogy a fentieket már nem is követelhetem egyébként vagy hátrányból indulok?

Látni kellene a jegyzőkönyvet.

+1 - kicsit messze vagyunk egymástól, én az ország másik felén lakom, de egyébként így is lehetséges lenne, hogy te látod el a jogi képviseletemet?

Nem megoldhatatlan, de ha a tárgyalás is vidéken lenne, akkor ez növelheti a költségeket.

ObudaFan # 2018.11.16. 18:21

Ronin80

Csak körülbelül lehet válaszolni, mert még így is sok adat hiányzik.

1. Ami az autó értékéből az életközösség kezdete előtti autó ára volt, az a különvagyonod, ami a házasság alatt felvett hitelre eső rész, az közös vagyon. A házasság alatt megszerzett vagyon főszabály szerint közös vagyon, a szerzési aránytól függetlenül.
  2. Vélhetően ez egy ajándék volt, tehát legfeljebb az ajándék visszakövetelésének a szabályai szerint lehet rá igényt formálni, erről bővebben itt: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban
  3. Leginkább a cég külön perben kártérítés kérhet tőle.
  4. Az ingatlan vonatkozásában lehet követelni a magasabb tulajdoni arány megállapítását.
  5. Szakértő akár három is lehet (ingatlan, ingóság, gépkocsi). Emellett jogi képviselő nélkül nem célszerű ennek a pertípusnak nekifutni. Ráadásul ebben a pertípusban a bíróság megosztja a költségeket, így akkor sem valószínű, hogy megtérül a te feled, ha túlnyomórészt pernyertes lennél.
bibóca40 # 2018.10.23. 11:02

Nagyon köszönöm a segítséget!!!

ObudaFan # 2018.10.22. 07:25

Általában a vevőnek kockázat az ilyesmi, viszont mégis sokszor belemennek a kisebb illeték reményében.

drbjozsef # 2018.10.21. 22:09

Ha valótlan összeg szerepelne benne, és annak a felét utalta volna át, akkor simán megmutatná az adásvételit. De minden bizonnyal ez a vevőnek nemigen lett volna érdeke, tehát az igazi összeg szerepel benne, és ezért nem mutatja meg.

ObudaFan # 2018.10.21. 21:35

Mondjuk ha a szerződésbe is valótlan összeget írtak, akkor nem biztos, hogy könnyű lesz a bizonyítás.

drbjozsef # 2018.10.21. 20:41

bibóca,

1. Ügyvédi és szakértői lehet. Esetetekben utóbbi nem valószínű, legalábbis ennyiből szerintem nem nagyon kell.
  2. Ha perelsz, szabad bizonyítás van. Erre az okiratok a legjobbak, és esetedben szinte mindenre van. Az adásvételit be kell majd nyújtania, ha kéred, de földhivatalból is beszerezhető (neked nem adják ki, de a bíróságnak igen). Ha kéred, a bankszámláját is be kell adnia, vagy az is kikérhető a banktól, az elutalásban benne van hogy hova ment, ha az anyjához, akkor neki kell megmagyaráznia az okát. Autó hitelét alapesetben dőszabályként mint házasok közösen fizetitek, azt neki kell bizonyítania, ha azt a különvagyonából törlesztette.

Szóval egyáltalán nem állsz rosszul egy perhez, ha a sok gyanúd beigazolódik.

bibóca40 # 2018.10.21. 20:20

Tisztelt ObudaFan!

Nagyon köszönöm a válaszod.
Igen, a szerződés szerint a vételár fele járt volna nekem.Az életbiztosítást a házasságkötésünk előtt 4 évvel kötötte.
1.Még azt szeretném kérdezni, hogy a 6%-os bírósági illetéken és az ügyvédi díjon felül, milyen költségei vannak egy vagyoni pernek?
2.Nekem kell bizonyítanom, hogy mennyiért adta el a lakást, hogy együtt fizettük az autók hitelét (csak néhány csekk maradt nálam, eltűntek a költözéskor), az anyja számláját csak rokoni elmesélésből tudom.Ezek egy bírósági tárgyaláshoz nem megalapozottak.Hogyan bizonyítsam?
Köszönettel.

ObudaFan # 2018.10.20. 13:42

A foldhivatalt egyáltalán nem érdekli ez, csak annyi, hogy legyen meg a bejegyzesi engedély es az ügyvédi ellenjegyzes. Hogy illeték es szja szempontjából ne jarjatok rosszul, azt pedig az okiratszerkeszto ugyveddel kell vegigbeszelnetek, mert tobb mindentol függhet.

A Jóhiszemű # 2018.10.20. 11:00

Vagyonmegosztás testvérek között!

Üdv. mindenkinek!

Létezik vagyonmegosztási szerződés testvérek között?

Testvéremmel közösen örökölt ingatlanunkat szeretnénk megosztani a lehető legkevesebb járulékos költséggel, fele-fele arányban.

Pl. Én ápoltam a szüleimet amig ő élte az életét stb. Elköltötte apám pénzét, (ingatlant vásárolt saját névre) így abból nem részesültem. ilyesmire lehet hivatkozni a szerződésben? Efogadja a földhivatal indoklásnak? vagy a NAV?

ObudaFan # 2018.10.20. 06:42

bibóca40

1. Látni kellene a megállapodást. De ha a megállapodás szerint ő értékesíti az ingatlant és a vételár fele téged illet, akkor ezzel természetesen el kell számolnia.
  2. Az autók az ő tulajdonában állnak, de az együttélés alatt fizetett törlesztőkrészletek felét követelheted.
  3. Tudni kellene pontosan, hogy mikortól volt neki, de valószínűleg az életközösség megszakadásakori visszavásárlási díjra vagy jogosult.
  4. Ha ez közös vagyon volt és tényleg az anyja számlájára került, akkor a felét követelheted.
  5. Mivel ez megvolt neki az együttélésetek előtt, ebből valószínűleg nem jár.