Válás - Vagyonmegosztás - per


Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.20. 07:03

meg lehet csinálni?
Meg. (Azon kívül, hogy volt házastársak ingatlanja közös tulajdonban maradt, az összes információ fölösleges volt.)

Bettu # 2021.01.19. 22:44

Kedves fórumozók!
16 éve történt, hogy szüleim elváltak és anyának 4 gyermekével menekülnie kellett a családi házból. Apa alkoholista bántalmazó ember volt. Apa maradt a házban azóta semmit nem újított rajta, teljesen lelakta. Régen nem fizette rendesen a gyerektartást sem, van bőven elmaradása. Kb 6 éve már, hogy a legkisebbekre sem kell gyerektatást fizetnie. A vagyonmegosztás váláskor nem történt meg. Így utólag meg lehet csinálni? Kitenni a házból hogyan lehetne, mert már pedzegette, hogy lenne barátnője több gyerekkel akit odaköltöztetne. Ezt már nem bírnám nézni és elviselni. Egyébként az anyjánál lakik a nagy házukban, hétvégente jár a házhoz. Remélem van remény!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.15. 21:37

Kérj végrehajtást!

Anci Kustler # 2021.01.15. 19:54

Kedves Fórumozók!
A bíróság (II. fokon is)nekem ítélte az ékszereimet, melyek a volt házastársamnál maradtak. Így 5 év után viszont elmondása szerint nem tudja kiadni,(most is azt állítja fűnek-fának, hogy nincs nála) mert felélte(eladta, zálogba tette, nem tudom mit csinált velük). Az ítélet viszont csak a kiadást említi. Akkor mi a teendőm? Hogy követeljem rajta? Sikkasztás ez? Értékük a "nagyértékű" kategóriába esik.

Szomorú örökös # 2021.01.10. 16:29

eltuntkincs

Annak idején úgy alakult, hogy a lakás tulajdonosa 1/1 én lettem, ez nem volt gond, nem foglalkoztunk ilyenekkel... Tavaly a bíróságon ezt a tulajdonjogot a volt feleségen is elismerte.

Az azért számítana, hogy a követelése mennyire jogos, ergo közösen vettétek és így került a nevedre 1/1 arányban a lakás vagy pedig az a lakás hivatalosan korábban a házasság előtt is már különvagyon volt?
Én valahogyan azt olvasom a soraidból, hogy előbbi verzió.

drbjozsef # 2021.01.10. 15:36

eltuntkincs,

Lányod nevére csak egy esetben : ha itt akarsz a továbbiakban is lakni, és alapítotok rá holtig tartó haszonélvezetet a részedre. Egyébként nagyon kockázatos, gyorsan az utcán is találhatod magad akár.

De ha jól értelek, a lakás fele járna az exednek. Ha vagyonmegosztás lesz, vagy fizetned kell, vagy akár árverés is lehet a vége, és akkor pont ugyanoda kötsz ki : egy kisebb lakásba rossz helyen.

Esetleg vehetsz fel hitelt a lakásra, hogy kifizesd őt.

eltuntkincs # 2021.01.10. 15:17

Tisztelt Szakértők!
19 év házasság után a volt feleségem kezdeményezésére tavaly elváltunk. A bontás megtörtént, a bíróság döntése alapján a lakást osztottan használhatjuk.
Annak idején úgy alakult, hogy a lakás tulajdonosa 1/1 én lettem, ez nem volt gond, nem foglalkoztunk ilyenekkel...
Tavaly a bíróságon ezt a tulajdonjogot a volt feleségen is elismerte.
A tárgyalás után néhány héttel viszont előállt azzal, hogy szerinte 19 év házasság után járna neki a lakás árának a fele, vagy egy hasonlóan nagyobb összeg. Rá akar beszélni, hogy adjam el a lakást, vagy fizessem ki máshogy. Én viszont nem akarom eladni, és ilyen nagy összeget sem tudok fizetni. Ha eladnám, ilyen ingatlan árak mellett csak egy kis lakást tudnék vásárolni, nem túl jó helyen.
Közben a volt feleségem úgy döntött, hogy albérletbe költözik, mert új életet akar kezdeni. Én nem szóltam bele, hogy mit akar elvinni a lakásból, ebből nem volt probléma.
Felajánlottam neki egy kisebb összeget, de azt nem fogadta el, mert abból nem tud beszállni egy ingatlant vásárlásba.
Legújabb ötlete, hogy írassam a lakást a lányunk nevére és akkor eláll attól, hogy kifizessem. Egy felnőtt lányunk van, aki velem maradt.
Hozzájáruljak ehhez, vagy a későbbiekben lehet ebből valami hátrányom nekem, vagy a lányomnak, aki még a férjhezmenetel, családalapítás előtt áll?
(pl.:kedvezményes hitel...stb.)
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.04. 12:58

Ilyen a házasság. Mint az ulti négyesben: együtt sír, együtt nevet. ;)

bigdady # 2021.01.04. 12:52

Faja :)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.04. 06:36

Főszabályként igen.

bigdady # 2021.01.03. 20:05

Koszi.
Mert most ha én felvezsek egy hitelt akkor asszony is adós lesz tudta nélkül?

ObudaFan # 2021.01.02. 11:58

Nem kötelező, de harmadik személyekkel szemben csak akkor hatályos, ha be van jegyezve. Ha pl. nincs bejegyezve és a párod hitelt vesz fel, a bank felé te is egyetemleges kötelezett vagy.

bigdady # 2021.01.02. 06:09

Koszi.
Akkor ha jól értem közjegyző mindenképp kell.
Hbny-be kell jegyezni kötelezően vagy milyen rendszerbe?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.31. 08:36

A házassági vagyonjogi szerződés akkor érvényes, ha közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták
Hogy aztán a szövegezést is vállalja-e egy közjegyző, azt nem tudom. (Szerintem egyébként azt nem tehetné - de ha nagyon megengedő vagyok, akkor rá lehet fogni, hogy az nem szövegezés, hanem a felek szóbali nyilatkozatának írásba foglalása.)

bigdady # 2020.12.30. 19:56

És ezt akkor maga a közjegyző is megcsinállhatja ezt a dokumentumot? Es be is jegyzi a Hbny-be vagy maganokirattal már rendelkezni kell?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.30. 17:57

Trükkös dolog ez. A különtulajdonú dologból származó jövedelem, így például a különtulajdonban álló üzletrész után járó osztalék közszerzemény, de a különtulajdonban lévő dolog, például az üzletrész értéknövekedése nem az.

drbjozsef # 2020.12.30. 15:12

Silver87,

Maga az üzletrész a különvagyonod, ha ajándékba kapod, vagy öröklöd, azt nem kell megosztanod.

De főszabály szerint a különvagyon azon hasznai melyek az életközösség fennállása alatt keletkeznek, azok a közös vagyonba tartoznak. Például az osztalék.

Vagy ha esetleg a párod is dolgozna a közös cégben, akkor az alapján is lehet bizonyos esetekben megtérítési igénye.

Magára a cég üzletrészének tulajdonjogára nem tarthat igényt, de a céggel kapcsolatos hasznok tekintetében elképzelhető, hogy lehet jogos igénye.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.30. 10:57

Az örökség különvagyon. Legyen az bármi.

Silver87 # 2020.12.30. 10:03

Kedves Fórumozók! 3 éve vagyok házas, jelenleg szüleim családi vállalkozásában dolgozom (Kft, jelenleg tulajdonrésszel nem rendelkezem). Ha esetleg szüleim meghalnak, és megöröklöm a Kft-t, vagy még korábban tulajdonrészt ajándékoznak nekem, akkor egy későbbi esetleges válás esetén azt meg kell osztanom? Vagy külön vagyonnak minősül az örökölt/ajándékba kapott tulajdonrész is? Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.30. 09:33

HArmadik személy mindenki, aki nem ti ketten vagytok. A házassági vagyonjogi szerződések nyilvántartását a Magyar Országos Közjegyzői Kamara vezeti.

bigdady # 2020.12.30. 05:22

Koszi. Mit értesz nyilvántartás alatt és mit jelent hogy harmadik személyekkel szemben?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.29. 21:11

Tudnak. De formai előírásai vannak, és ahhoz, hogy harmadik személyekkel szemben is lehessen rá hivatkozni, nyilvántartásba kell vetetni.

bigdady # 2020.12.29. 07:05

Sziasztok

Az a kérdésem hogy válás nélkül tudnak-e olyan megállapodást kötni a felek hogy innentől kezdve megszerzett vagyonuk bérük már nem lesz közös és pl felesben fizetnek minden számlát stb. Egyszerű dolog?

Köszönöm

Kira66 # 2019.12.06. 13:29

Szép napot!

2018 szeptemberében kimondták a válást, vagyonmegosztás nem történt, én elköltöztem a közös ingatlanból. Tájékozatlanságom miatt beleegyeztem, hogy a volt férjem kizárólagos használatot élvezzen a közös ingatlanunkat tekintve, Ő ennek fejében vállalta az állagmegőrzést. Időközben a volt férjem is elköltözött a közös tulajdonú ingatlanunkból, melynek állaga jelentősen romlott az utóbbi egy évben, tehát nem teljesítette a vállalást, így az ingatlanunk értéke is folyamatosan csökken.
1 kérdésem: Erre hivatkozva (állag romlás) visszamondhatom a kizárólagos használatot a részére?
2. kérdés: Visszamenőleg igényt tarthatok a lakáshasználati jog ellenértékére?
2019 júliusában ügyvédet bíztam meg a vagyonmegosztási per elindítására, képviseletem ellátására.
Ebben kértem a közös tulajdonban lévő ingatlan megosztását. 2019. november végén írt az ügyvédem, hogy a bíróság hiánypótlásra visszaküldte a vagyonmegosztási keresetet, arra hivatkozva, hogy mellékletként nem lett feltüntetve az ingóságokról a pontos megosztási lista a férjem által is aláírva (ez érdekes kérés a bíróság részéről, amely a nevemet sem helyesen tüntette fel a kereseti hiánypótlásra való felszólításban), továbbá egy nyilatkozat, hogy nincs közös hitelünk (ez ingatlan esetében a tulajdonlapon megmutatkozik). Ezt nem értem...
Én csak az ingatlant szeretném már végre valahára, ha megosztanák, mert folyamatosan romlik az állapota, közös ingóságok pedig a válás kimondásának pillanatában (2018. szeptember) már nem voltak, mert addig mindenben megegyeztünk. Férjemmel kommunikálni sajnos nem lehet, én a gyerekeim és az ügyvédem sem tud vele kapcsolatba lépni.
3. kérdés: Tehát arról kell nyilatkoznom, hogy a válás pillanatában már nem volt közös ingósági vagyonom a férjemmel?
4. kérdés: Egy ügyvédnek nem kellene pontosan tudnia, hogy egy ilyen vagyonmegosztási keresetnek milyen tartalmi elemeknek kell, hogy megfeleljen?!
Mert úgy érzem, hogy eléggé futószalagszerűen kezeli az ügyvédem az ügyemet...
Előre is köszönöm a segítséget!

Ferkó74 # 2019.08.24. 14:12

Igen tudom,hogy a bontóper külön van.A bontó per után,a vagyonmegosztásnál lehet-e vissza követelni az ajándékot?Vagy így 3 perre lesz szükség?Bocsi,ha bénán fogalmaztam.