Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Válás - Vagyonmegosztás - per

öcsike2 # e-mail 2019.02.20. 15:32

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm válaszát.
Akkor ha jól értem a testvér hozzájárult a férj különvagyonához 2/3-nyi telekárral.Az nem számít, hogy a telket ketten vették meg papíron?És ha ez nem elég, hogyan lehet a család által végzett munkát felértékelni?Hiszen ez már majdnem 20 éve volt.Egyáltalán hogyan lehet bizonyítani?Elég ha tanúkat állít a család?Férj barátait akik segítettek, esetleg olyan embereket akik nap mint nap arra jártak munkába és látták kik dolgoztak a házépítésen?

ObudaFan # e-mail 2019.02.20. 14:53

A teljes felépítmény értékéből az építkezésre az egyik fél által a különvagyonából adott részből épült értéknövekmény az egyik fél különvagyona, a telek értékének 2/3-ának a mai ingatlanban képviselt értéke a másik fél különvagyona, a többi meg közös vagyonnak tűnik.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

drbjozsef #   2019.02.20. 14:17

öcsike,

Vagy van megegyezés vagy nincs. Ha van vége, ha nincs, akkor semmi más megoldás nincs mint a pereskedés. Ennyi.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.02.20. 13:51

Akkor kívánok egy jó ügyvédet.

Rosszindulatú, buta (így egyben pláne) feleségre nincs receptem.

öcsike2 # e-mail 2019.02.20. 13:24

Hát ezen már túl vannak.Persze a feleség ment először ügyvédhez.Az a baj, hogy nem lehet tudni a feleség szándékát olyan mintha nem is érdekelné,hogy mennyit kap, csak az, hogy tönkre tegye a férjet.Ezért jó lett volna tudni milyen esélyei vannak a férjnek és meddig fog ez az egész tartani.Van-e értelme a házért küzdeni.Nem fényezni akarom a fiút, de a gyermek miatt csinálja, mert Ő nem akar máshová költözni.Azt mondta ha nem ezt nézné, már régen ott hagyta volna az egészet.

wers # e-mail 2019.02.20. 13:11

Első körben nektek kell kiszámolni, mekkora összegen vitatkoztok. Azután pedig azt, hogy mennyibe fog kerülni a perköltség kocsistól, lovastól.

Utána újra megpróbálni egyezségre jutni.

Ezt a férj semmi esetre sem fogja megúszni ügyvéd nélkül. Keressetek egy jót.

öcsike2 # e-mail 2019.02.20. 13:06

Az az igazság, hogy a férj próbált megegyezni a feleségével.Mivel a közös gyermek vele szeretne maradni, szeretné megtartani a házat.Természetesen a hitelek átvállalásával és a piaci ár felének kifizetésével.A feleség semmiféle hajlandóságot nem mutat sajnos, pedig minél hamarabb elválnának és megegyeznének
annál hamarabb tudnának új életet kezdeni.Annyira érthetetlen ez az egész háborúskodás hiszen ha bebizonyosodik, hogy jóval több volt a telek ára /erről van egy hivatalos papír szerencsére/ és a férj családja bebizonyítja a munkája értékét + még amit az elmúlt évek alatt készpénzben kapott a férj, lehet, hogy még a vagyoni arányok is megfordulnak.Mi értelme akkor?

wers # e-mail 2019.02.20. 12:24

Itt, és ennyiből nem hiszem, bárki tud okosat mondani. Csak annyit, igen jó eséllyel jósolható, hogy ezt majd a bíróság fogja megállapítani, ha nem tudtok megegyezni.

Az is előre borítékolható, hogy szakértők bevonásával, ami nem szokott olcsó lenni. + ügyvédek, + bírósági költségek stb. De nekik is élniük kell valamiből.

öcsike2 # e-mail 2019.02.20. 12:13

Tisztelet ObudaFan
Úgy látom Ön nagyon racionálisan és igazságosan látja a dolgokat.Szeretném megkérdezni, ha egy ház a barátnő magánvagyonából egy olyan telekre kezd épülni, amit a fiú testvére /rokoni kapcsolatra való tekintettel/ majdnem 1/3 áron ad el testvérének és annak barátnőjének, hogyan alakulhatnak a tulajdoni viszonyok.A házat a fiú családja már elkezdte építeni, mikor a tulajdonukba került.Utána jött a magánvagyon, házasság, építési hitel, szocpol.Ilyen anyagi háttérrel építette fel a házat a fiú családja.Szerintem az igazságos elosztás az 50-50 %.A feleség viszont a ház akkori bekerülési értéke és a magánvagyona alapján 75% tulajdonrészt követel, holott a megkezdett építkezés értéke még több is volt az Ő magán vagyonánál.Sajnos nekünk nincsenek papíralapú bizonyítékaink, hiszen a zsaluzást, falazást, villanyszerelést betonozást nem papíron csináltuk.Ha tud kérem adjon tanácsot .Köszönöm szépen.

Zsugabubus18 # e-mail 2019.02.14. 12:32

Arról van papír, hogy a telek árát a sógornőm adta ajándékba a férjemnek, ügyvéd aláírta pecsételte. De a ház áráról (17 millió) nincs ilyen papír, csak a számlák, azon mi vagyunk a férjemmel feltüntetve a vevő rovatban, és a sógornőm fizette a pénzt. Van pár millió, amiről nincs számla csak átvételi elismervény, amin csak mi szerepelünk a férjemmel. Nyilván a sógornőm bankszámláján látszanak az utalások illetve a kp-s felvétek. Amin nincs az ő neve, nyilván állíthatnám, hogy azt a férjemmel ketten fizettük, de lenne értelme valótlant állítani?
Vagy inkább maradjak a jogosan járó ingóság kifizetésénél? vagy akkor lett így( a beépített ingóság után) tulajdonjogom vagy nem? ez a nagy kérdés :)

drbjozsef #   2019.02.14. 12:05

Olyan információt is kaptam, hogy ez nem elég nagy érték és ha a másik fél tagadja, akkor nekem kell szakértőt felkérnem, illetéket fizetnem.

Mire? A beépített dolgokra, ami az aprópénz? De hiszen van 50% tulajdonjogod. Tied a fele az ingatlannak. Aki ezt kétségbe akarja vonni, annak kell peresednie és bizonyítani.

Házasok voltatok, kaptatok ajándékot a sógorodtól, meg kell neki köszönni szépen, és azt csinálsz vele amit akarsz. (Illetve a vagyonmegosztásig inkább már nem).

Aztán ha ez a férjednek nem tetszik, akkor pereskedjen ő.

Nyilván nem ilyen egyszerű lesz majd a vagyonmegosztás, de egyelőre Te vagy a jobb pozícióban.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zsugabubus18 # e-mail 2019.02.14. 09:35

Üdvözlök Mindenkit!

Egy kis segítségre lenne szükségem. 11 év után válásra kerül a sor férjem és köztem. Az ingatlan, amiben éltünk, 50-50% tulajdonrészben van a Földhivatalnál bejegyezve. Viszont a vételárat a férjem testvére fizette ki. Úgyhogy ez alapján nekem semmi nem jár. Ellenben a ház berendezését közösen fizettük ki. A bútorokon kívül több nagy értékű külön ide terveztetett és beépített szekrény, redőny, riasztó, kandalló, nagyobb értékű gépkocsibeálló is beépítésre került. Ügyvédem szerint ez már keletkezet tulajdonjogot a házban, mivel nem kiszerelhető, már a ház részét képezi. Valóban így van-e?

Olyan információt is kaptam, hogy ez nem elég nagy érték és ha a másik fél tagadja, akkor nekem kell szakértőt felkérnem, illetéket fizetnem.

A telket és a rá épített házat 21.5 millióért vettük 2014-ben. Ma kb. 35 millió forintot érne. A házban a férjem él, a gyerekekkel elköltöztem a szüleimhez. Az én 50%-os tulajdoni részemet magáénak akarja, kérhetem-e hogy legyen a két kiskorú gyermeké? Lenne értelme?

Segítségeteket előre is köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2019.02.13. 16:01

Viszont ha jól gondolom, akkor az én keresetem és az övé, egyben alkotja a közös vagyont, amiből lett fizetve a hitel. Vagy Csak akkor kell kifizetnem, ha az Ő különvagyonából volt fizetve?

Attól függ. A közös vagyonból lett fizetve ezek szerint édesanyád hitelének kiváltása. Ehhez azért azt igazolni kellene tudni, hogy ezt a feleséged is így gondolta.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Wolf83 # e-mail 2019.02.12. 21:26

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a segítséget.
Érdekes, hogy az ügyvéd kapásból 200,000 ft-al kezdett csak a papírokra. Így már valószínűleg nem nála lesz beadva.

A hitellel még csak annyi, hogy az eddigi évek alatt szinte csak én dolgoztam, a feleségem itthon volt a gyerekekkel, leszámítva pár hónapot mikor volt bejelentett állása a szülés előtt.
Viszont ha jól gondolom, akkor az én keresetem és az övé, egyben alkotja a közös vagyont, amiből lett fizetve a hitel. Vagy Csak akkor kell kifizetnem, ha az Ő különvagyonából volt fizetve? Mert szerencsére mindent a saját számlámról fizettem (vagyis a közös vagyonból).

Köszönöm a segítséget még egyszer!

ObudaFan # e-mail 2019.02.12. 11:56

Wolf83

30.000 Ft az illeték. A vagyonmegosztást pedig peren kívül érdemes intézni, nem a bíróságon.

A kérdés ezzel kapcsolatban annyi, hogy tényleg ki kell fizetnem a feleségemnek az eddig befizetett hitel felét?

Ennyiből nem lehet megmondani, ha az ő különvagyonából lett fizetve, akkor igen.

Továbbá, mikor ide költözött gyakorlatilag minden háztartási gép megvolt, de közben cserélni kellett a mosógépet, mosogatógépet, mert elromlottak. Így már ezek is a közös vagyonba tartoznak?

Igen.

Ha közös nevelésben állapodunk meg, akkor a két közös gyermekünk közül az egyikre igénybe vehetem az adókedvezményt?

Igazából mindkettőre a felét, ami gyak. egy egész.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2019.02.12. 11:35

bhajni

Igen, a felújítással létrejött értéknövekmény fele.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

bhajni # e-mail 2019.02.11. 08:58

Üdvözlök mindenkit!

Férjemmel válunk. Az ingatlan, amiben laktunk 1/1-ben az övé, mielőtt megismerkedtünk már az övé volt.
2001-ben költöztem oda , be is jelentkeztem,2011-ben összeházasodtunk. 2 évvel ezelőtt 4,4 milliót költöttünk felújításra (teljes nyílászáró csere, tető, kazán..stb)
Ez előtt is voltak felújítások, pl fürdőszoba , beépítettük a padlás teret. A normál festés meg egyéb dolgokat nyilván nem veszem ide.
Az én nevemre soha nem került semmi, folyamatos bejelentett munkám volt, 2 gyerekünk született. A házat most eladta, 30,5 millióért. Nekem 2,5 milliót akar adni, az ingóságokat már elosztottuk. Az egyik gyerekünk velem lakik, a másik vele-mi albérletben vagyunk.
Kérdés vajon járna e egyáltalán ennél több és ha igen, kb mennyivel? Mert nem szeretnék belemenni egy vagyonmegosztási perbe ha nem muszáj, az meg hogy erkölcsileg én hogy gondolom nyilván jogilag senkit nem érdekel :)

Köszönöm ha valaki tud választ adni!

Wolf83 # e-mail 2019.02.10. 15:29

Tiszteletem!

A feleségemmel valószínűleg elválunk, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Beszéltünk már ügyvéddel ő azt mondta, ha közös megegyezéssel adjuk be a papírokat, akkor annak a költsége minimum 200,000 ft. Plusz ugye az ő bére.
Ez reális?

Továbbá az osztozkodás.
A házasság kezdetétől kell a közös vagyont számolni, vagy amióta együtt élünk?

2011ben költöztünk össze. 2012ben vettem fel 8 millió jelzáloghitelt, hogy édesanyám deviza hiteleit kiváltsam. Arra a házra volt terhelve a hitel amiben laktunk.
2013ban összeházasodtunk. valamikor 2015ben édesanyám nekem ajándékozta a házat amiben laktunk.
A hitelnek ami a házhoz tartozik 90,000ft a havi törlesztője.
A kérdés ezzel kapcsolatban annyi, hogy tényleg ki kell fizetnem a feleségemnek az eddig befizetett hitel felét?

Továbbá, mikor ide költözött gyakorlatilag minden háztartási gép megvolt, de közben cserélni kellett a mosógépet, mosogatógépet, mert elromlottak. Így már ezek is a közös vagyonba tartoznak?

Ha közös nevelésben állapodunk meg, akkor a két közös gyermekünk közül az egyikre igénybe vehetem az adókedvezményt?

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel: Csaba

ObudaFan # e-mail 2019.02.09. 16:00

Ézsau

Hát az első házból valószínűleg egybe kellene számolni a vételárat, és ebből kellene arányosítani a közös és különvagyonokat. Ha a te hozzájárulásod az életközösséget megelőző időből származik, akkor arányosan 2.5M a te különvagyonod, 3.8M közös vagyon, 3M az ő különvagyona. Az ez alapján megállapított arányokat tovább kell vinni az eladásnál az eladási árba, majd az abból vett ingatlan értékéből a 8 M Ft-ot ezzel azonosan kell arányosítani, majd az ottani hitel szintén a közös vagyont növeli. A szülei által kifizetett hiteltartozás felét követelheti tőled, a még fennálló hiteltartozást pedig fele-fele kell visszafizetnetek.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2019.02.09. 15:56

ucandoit

Kérhet perfeljegyzést, ha azt állítja, hogy neki abban valamilyen okból tulajdoni hányada van.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Ézsau # e-mail 2019.02.08. 14:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Feleségemmel 2004 óta élünk együtt. 2006-ban vásároltunk egy lakás 7,3 millió forintért. Bizonyítottan az én hozzájárulásom 2,5 millió forint, hitel 3,8 millió forint a fennmaradó részt (1 millió ft-ot) feleségem előző házasságából kapott 3 millió forintból pótoltuk. A feleségem 3 milliójából megmaradt összeget (2 milliót) a lakás felújítására fordítottuk. A lakás az én nevemre került, de adóstársként a feleségem is szerepelt.
2008-ban összeházasodtunk, 2010-ben született egy kislányunk.
2017-ben a feleségem szüleitől kaptunk 4,2 millió forintot azért, hogy a lakáson lévő hitelt ki tudjuk fizetni.
A lakást értékesítettük 9,5 millió forintért és vásároltunk egy házat 13,2 millió forintért. Ebben az önerő 8 millió, a hitel 5,2 millió forint.
Sajnos megromlott a kapcsolatunk és válásra fog sor kerülni. A feleségem fogja kezdeményezni a válást, ő szeretne költözni, a ház, amely közös néven van nekem maradna.
Kérdésem:

  1. Számszerűsítve kinek mennyi követelni valója van a másiktól, ha vagyonmegosztás nélkül szeretnénk megegyezni?
  2. Megegyezés hiányában a vagyonmegosztás hogyan történik, van-e fizetnivalóm a feleségem részére? Ha igen mennyi összegben?

Tisztelettel várom válaszát.

ucandoit # e-mail 2019.02.07. 23:44

Tisztelt Ugyved Ur!

Valas eseten ha az egyik fel a szuleitol ajandekozas jogcimen szerzett kulteruleti ingatlanokat akkor valas/vagyonmegosztas soran a masik fel kerheti-e a perfeljegyzest?

( Az elso fel szeretne ertekesiteni a kulonvagyonaba tartozo ingatlanjait es kesobbiekben elvalni - amikor mar nem szukseges egyutt elniuk.)

Megtudja e akadalyozni (ideiglenesen 1-2 ev) ezt ugy, hogy az egyertelmuen kulonvagyonra keri a perfeljegyzest?

UjraSari # e-mail 2019.02.07. 17:48

ObudaFan, ugy gondolom, nekem szolt valasza, koszonom.

ObudaFan # e-mail 2019.02.07. 15:58

5 éves elévülési idő vonatkozik minden ebből eredő igényre.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

UjraSari # e-mail 2019.02.07. 01:57

KBS, nagyon szepen koszonom. Van hatarido a visszaallitasra?