Kedves barátom, te házasodni nem akarsz. Akkor ne házasodj. A házassági vagyonjog szerint ugyanis minden vagyonról a közös vagyoni jelleget kell vélelmezni.
házassági szerződés
De akkor hol itt az igazság. Akkor viszont oda-vissza lehetne követelni, hogy amit az együtt töltött idő alatt magára költött, végül is ezek szerint azt is úgy tehette meg, hogy a másik fél hozzájárult az elköltött, pénzéhez, ezek után ő is követelheti a felét ennek az elszórt összegnek, vagy mindig az jár rosszul, aki gondol a jövőre, spórol, félretesz, gyűjtöget. Mert ha így van, akkor tényleg nem is érdemes takarékoskodni, úgyis közös minden, hát akkor szórjuk el, amink van, majd a bíróság úgyis eldönti, hogy ki mit érdemel.
Ezekre lehet hivatkozni. Az ellenérdekű fél pedig arra hivatkozhat, hogy az együttélés időszakában keletkezett ez a külön vagyon, ezért az ő hozzájárulása is kellett a lakás megvásárlásához.
És mivel tudja bizonyítani a bírósági eljárás folytán, hogy azt tényleg a külön vagyonából vette? Itt megint felmerül a kérdés, hogy a bankszámláján lévő pénzösszeg és a dátum, a kivétel dátuma és a házzasságkötés dátuma lehet az irányadó. Vagy még mi alapján lehet megállapítani?
Abban az esetben egy esetleges válás esetén, bírósági eljárásban kell bizonyítnia, hogy ez az ingatlan teljes egészében a külön vagyonából vette. Persze a válóperben is lehet kötni házassági vagyonközösség felbontási megállapodást.
És mi a helyzet akkor, ha a szerződést nem akarja aláírni a másik fél?
Amit én írtam, azt meg vagy el se olvassa, vagy nem érti.
Nekem nyóc...
Jól gondolja, ezért kell szerződésben leírni a vagyoni viszonyokat.
Hát pont ez a kérdés, hogy a "hozzájárulás arányában".
Ha teljesen egyedül fizeti ki a lakás árát, amit már az együttélésük előtt régen gyűjtögetett, a nagy részét egyedül rakta össze, amióta együtt vannak, csak költöttek belőle. Ha az összegyűjtött pénzével egyedül járul hozzá a lakás vételárához, a másik fél nem tesz bele egy vasat sem, akkor mégis csak az ő nevén lesz 1/1 tulajdoni arányban. Nem jól gondolom?
„Élettársi együttélés időtartama alatt szerzett vagyonból a felek tulajdoni arányát a hozzájárulás mértéke alapján állapítja meg a bíróság.”
Kivéve azt, amiről alább már szóltam: ha az élettársak házasságot kötnek. Ekkor ugyanis a - némileg valóban contra legem - bírósági gyakorlat az élettársi együttélés alatt szerzett vagyonra is a házassági vagyonjog szabályait alkalmazza. (Egyszerűbben: ami közös, az fele-fele. Függetlenül a hozzájárulás arányától.)
Nem jól tudod, Ingó!
Erről a 3 évről nem hallottam. Élettársi együttélés időtartama alatt szerzett vagyonból a felek tulajdoni arányát a hozzájárulás mértéke alapján állapítja meg a bíróság.
Információim szerint csak 3 évi együttélés után számít a szerzemény úgy, mint a házasságban közös szerzeményként. De javítsanak ki, ha nem jól tudom.
Kell a szerződés, mert a hivatkozott életmódbeli különbség vitákhoz és váláshoz vezethet.
Ha a házasságkötést megelőzően élettársakként együttélnek, és a szerzés ez alatt történik, akkor az ingatlan-nyilvántartás adatával szemben is minősülhet közszerzeménynek az ingatlan.
És ha még a házasságkötés előtt vesz belőle egy lakást a saját nevére, akkor gondolom már nem kell a házassági szerződés, mert eleve az ő nevén van a lakás még a házasságkötés előtt. Jól gondolom?
Részemről ez meg egy laikusi hozzászólás:
Lehet hogy a költekezni szerető pont abba a félretett pénzbe szeretett bele...
Ha szeretné ezt az összeget - és a helyébe lépő dolgot - különvagyonként megtartani, akkor célszerű szerződést kötni.
(Ez jogi tanács...)
A házassági szerződés mennyire fontos egy leendő házasságkötés szempontjából?
Van egy pár, aki tervezi, hogy házasságot köt. Az egyik fél összegyűjtögette több éves keresetét, spórolt és a bankba tette félretett pénzét.
A másik fél költekező életmódot él, a keresetét szinte mind elkölti, nem sajnál magától semmit, tehát félretett pénze szinte nincs.
Kérdésem a következő, hogy a még bankban lévő pénze az egyik félnek, ha házasságkötésre kerül sor, különvagyonnak számít-e, erről kell-e szerződést írni, vagy elég, ha a bankkivonaton látszik a dátum, és a betett összeg, és a házasság létrejöttének dátuma. Mert ha elég, akkor a későbbiekben ebből vett bármiféle ingó vagy ingatlan az ő magánvagyonát képezi.
Tehát kell-e külön vagyoni szerződés a házasság előtt vagy elég a kivonatokon szereplő dátum.
Várom segítő válaszukat
Ingó
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02