Nem lesz addig új Ptk.
szülőtartás???
- 1
- 2
OK.
Nagyon köszönöm.
Taktikai okokoból valószínű bedobom,(de emberileg mindenképp igazam van, s ez mindennél fontosabb számomra, hiszen felneveltek), ha jogilag nem is jön be. De lehet, hogy mire vége lesz már az új Ptk. szerint döntenek-)))
Az igazi "nehéztüzérség" azért még úgyis hátra van, csak megvárom vele a másik fél és képviselőjének nyilatkozatait.
MAjd az új Ptk. meg fogja engedni. A jelenlegi Csjt. nem. Ezzel együtt, mint laikus előadhatod, legfeljebb nem jön be. De az én jogértelmezésem szerint nem fog bejönni.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm szépen!
De kérelemre nem lehet eltérni a sorrendtől? Csjt mintha megengedné.
Egyébként köszönetet szeretnék mondani elsősorban Neked, de persze a többi forumozónak is, mert idáig a fórumon csak kibiceltem (múlt péntekig), s rendkivül sok információhoz jutotattam az általad másoknak leírt dolgokból, illetve nagy segítséget jelentettek ezek, hogy további keresésekkel bővítsem peremre való készülésemet, mivel ügyvédre sajnos nincs anyagi keretem.
Mégegyszer köszönöm!
Erre nem, mert a tartás sorrendjében a leszármazó a felmenőt megelőzi.
Sziasztok.
Kérdésem kicsit összetett.
Van két kiskorú gyermekem (egyik iskolás 6 éves, a másik 5 éves lesz). A saját háztartásban neveljük élettársammal.
Van egy nagyfiam, majdnem 20 éves, vele pervitám van tartás ügyben. Én ajánlottam X összeget havonta, Ő 2X összeget igényel a bíróság előtt.
Most jön a szülőtartás. Egyedüli gyerek vagyok. Édesapám (72 éves) tavaly nyáron agyi katasztrófát szenvedett (stroke). Hála az égnek egész „olcsón” megúsztuk, nem lett magatehetetlen. Viszont különböző szövődmények visszamaradtak: emlékezetzavarok, koordinációs- és egyensúlyzavarok, járni is alig tud, ha pedig megpróbálja többször összeesik. Magát ellátni nem képes, leszámítva a kishelyiségben lévő biológiai szükségleteket.
Idáig édesanyám szolgálta ki (főzés, vásárlás, gyógyszerellátás, házimunka, stb.)
De sajnos Ő pedig idén nyáron egy rosszindulatú nőgyógyászati betegség miatt már két kisebb és egy nagyon komoly műtéten esett át. Ebből kifolyólag csak nagyon korlátozottan végezhet fizikai munkát (emelés, háztartás, takarítás, vásárlás). Állandó orvosi ellátást, kezelést igényel.
A kérdés: betegségükből adódóan adott önkéntes tartásomat [Csjt. 65. § (2)](ami a gondozásból, segítségnyújtásból,takarításból, házimunka végzéséből, valamint esetenként a gyógyszerek saját pénzből való kiváltásából áll) beszámíthatom-e nagyfiammal folytatott perem során, hiszen csak betegállomány útján tudom édesapám felügyeletét biztosítani ha édesanyám orvosi kezelésekre jár, amely jövedelmemet csökkenti, valamint a felmerült plusz munka mellett nem igen tudok túlmunkát vállalni.
Érdemes-e orvosi igazolások után szaladgálni, ezt becsatolni, vagy zárójelentések átvizsgáltatásával elhúzni az értékes peridőt.
Köszönöm, ha van ötletetek.
A szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv., melyet itt balra megtalálsz a "Szolgáltatások" menűsor "törvénytárban".
Nagyon köszönöm a segítséget!
BL
Ha a bíróság megállapítja a házassági tartást, ha szüleid el is válnak, édesapád majdani halála után anyukád jogosult lesz özvegyi nyugdíjra - egyébiránt több szemponttól függően csak.
Édesanyád egészítse ki a válókeresetét un. házastársi tartás iránti kérelemre, a bíróság majd megvizsgálja és ha megalapozott, akkor 10-30 ezer forint életjáradék-szerű fizetésre kötelezheti édesapádat. (Be kell majd csatolni az anyukád jelen egészségi állapotáról az aktuális orvosi /szak/véleményt.)
Az hogy az apukád sajnálatosan "lepattant" az egy dolog, de ha a bírósági kötelezés konkrét dátumú lesz, ha esetlegesen nem fizet, a végrehajtó levonathatja a fizetéséből, netán valami saját tulajdon ingatlanra/ingóságra ráteheti a kezét, és akkor abból az utólagos kielégítés.
Létezik un. szociális járadék - akik egészségi okból soha nem dolgoztak -, azt nem tudom hol kérhető, próbáld megtudakolni. (Sajna a hideg vízre épp hogy elég...)
Az önkormányzattól külön lehet kérni lakásfenntartási támogatást, havi pár ezer forint az egyes közüzemi számlák hozzájárulásakaként - a semminél azért több.
Gondolom beadtátok már a gázártámogatás iránti kérelmet az Államkincstárhoz - már ha gázzal van a fűtés/főzés/melegvíz.
Monalisa
laikus hozzászóló
23 éves főiskolai hallgató vagyok, mikor megkezdtem a tanulmányaimat apám váratlanul elszökött a családtól és magára hagyta édesanyámat, aki 20 évig az eltartottja volt, mivel tartósan beteg a mai napig is, olyan szinten h a lakást sem tudja elhagyni. Már 2 éve folyik a válóperük, de ezalatt az idő alatt sem kaptunk semmilyen segítséget, én pedig képtelen vagyok arra, hogy az ösztöndíjamból és diákhitelből eltartsam őt. Ráadásul albérletben élünk egy kis faluban.
Létezik-e valamilyen azonnali segítség, vagy lehetőség ahová fordulhatnék.
23 éves főiskolai hallgató vagyok, mikor megkezdtem a tanulmányaimat apám váratlanul elszökött a családtól és magára hagyta édesanyámat, aki 20 évig az eltartottja volt, mivel tartósan beteg a mai napig is, olyan szinten h a lakást sem tudja elhagyni. Már 2 éve folyik a válóperük, de ezalatt az idő alatt sem kaptunk semmilyen segítséget, én pedig képtelen vagyok arra, hogy az ösztöndíjamból és diákhitelből eltartsam őt. Ráadásul albérletben élünk egy kis faluban.
Létezik-e valamilyen azonnali segítség, vagy lehetőség ahová fordulhatnék.
Beno_Lukrecia!
Hogy ki a asorban következő, az ennél picit bonyolultabb. Mivel itt az unokák kiskorúak, ők biztosan nem. Először azt kell megnézni, van-e a sorban azonos helyen álló személy (a kérdező szempontjából testvér), aki képes a tartásra. Utána azt, van-e nagykorú más leszármazó, utána pedig azt, van-e tartásra képes felmenő.
Ez azért érzelmileg egy picit összetettebb kérdés (bár alapvetően én sem helyeslem, ha valaki ki akar bújni szülője tartása alól, ha az erre tényleg rászorul).
Pl. nekem volt olyan esetem, amikor az ÉDESapa 30 évig rá se bagózott az ÉDES gyerekére, aztán amikor szüksége lett rá, felbukkant a semmiből és el akarta tartatni magát. Szép kis gusztusos per lett belőle...
Szégyeljétek magatokat., az idős szülők megtehették volna, hogy életük végéig a "nyakatokon" maradnak...
(A körülményeket nem ismerem és nem is vagyok rá kiváncsi, de akkor is ÉDESanyátok és ÉDESapátok - na.)
Monalisa
laikus hozzászóló
Csjt. 66. § (1) Nem köteles mást eltartani, aki ezáltal a saját szükséges tartását veszélyeztetné. E szabály alól a törvény kivételt tehet.108
(2) Ha a tartásra köteles ez alól mentesül, a rá eső tartás a vele egy sorban álló kötelezettre, ilyenek hiányában pedig a sorban utána következő kötelezettekre hárul.
(3) A tartást a kötelezett - választása szerint - saját háztartásában természetben vagy havonként pénzben szolgáltathatja. A jogosult kérheti, hogy a kötelezett a tartást pénzben szolgáltassa. A bíróság a felek viszonyainak figyelembevételével a tartás más módját is meghatározhatja.
Tehát amit kiemeltem, 66§ (2) a soron következő az unoka? ha jól értelmezem...
Köszönöm az infókat, tanulmányozom...
1952. évi IV. törvény
a házasságról, a családról és a gyámságról
60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa sincs.
(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.
(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.
61. § (1) A tartásra jogosultat rokonai közül elsősorban leszármazói kötelesek eltartani.
(2) A mostohagyermek akkor köteles eltartani tartásra rászoruló mostohaszülőjét, ha a mostohaszülő az ő eltartásáról hosszabb időn át gondoskodott.
65. § (1) A kötelezett a tartás teljesítéseképpen köteles anyagi viszonyaihoz képest a jogosultat mindazzal ellátni, ami annak a megélhetéséhez szükséges. A leszármazó és a testvér eltartása a nevelés és a szükséges taníttatás költségének viselésére is kiterjed.
(2) A tartási kötelezettség kiterjed az öreg koránál fogva vagy egyébként is tehetetlen és gondozásra szoruló rokonnal kapcsolatos gondozás költségeire, illetőleg az azzal kapcsolatos szolgáltatásokra is.
66. § (1) Nem köteles mást eltartani, aki ezáltal a saját szükséges tartását veszélyeztetné. E szabály alól a törvény kivételt tehet.
- A tartást a kötelezett - választása szerint - saját háztartásában természetben vagy havonként pénzben szolgáltathatja. A jogosult kérheti, hogy a kötelezett a tartást pénzben szolgáltassa. A bíróság a felek viszonyainak figyelembevételével a tartás más módját is meghatározhatja.
68. § (1) A tartási követelés hat hónapra visszamenőleg, valamint a jövőre nézve érvényesíthető.
Tehát ez azt jelenti, ha mondjuk az ember férjnél van, de már nagykorúak a gyerekek és havonta félre tudnának rakni, akár 10.000 Ft-ot, azt a szülőkre kell költeni, mert éppen rászorulnak. Kérdésem, én nem akartam akkor, hogy ők "megcsináljanak", én véletlen folytán jöttem a világra, ők vállalták, hogy felnevelnek, már akit normálisan felneveltek, sajnos én sokmindenen keresztül mentem, szinte mindennapos vendég volt nálunk a végrehajtó, apám adósságból adósságba verte magát már akkor is, alig volt munkahelye, mert mindig csak hiteleket vett fel, akkor is megérdemli, hogy én még eltartsam öregségére?
Annyi van, hogy a kiskorú gyermek tartása megelőzi a szülő eltartását, tehát ha a saját szükséges tartás, és a kiskorú gyermekek atrtása mellett erre már nincs lehetőség, akkor természetesen nem lehet szülőtartást követelni.
Sőt, az intézmény által meghatározott havi dij különbözetén felül, illik adni a szülőnek több-kevesebb zsebpénzt is a mindenkori apróbb kiadások/vásárlások fedezésére, mert hát annak idején a gyermek is kapott ilyesféle címen költőpénzt.
Vagyis néhanapján egy kis saját maga által vásárolt csoki, gyümölcs, kávé, üditő, ujság, bélyeg, fodrász stb., aztán tisztálkodó szerek stb. is mint költség jelentkezik a szülőnek, ergo jó ha van miből...
Meglehetősen régóta. De mégis, ki tartsa el a saját szüleidet?
Ha a szülők nem tartották el a gyermeküket, akkor felmerülhet az érdemtelenség. De ha eltartották, csak utána összekülönböztek, akkor nem.
Ez valamilyen családjogi törvényben szerepel?
Írjátok meg légyszi melyik törvény vonatkozik ide.
Egyébként nem értem miért van ilyen...
Most, ha anyámék elérnek egy bizonyos kort mikor úgy döntenek bevonulnak egy otthonba (és természetesen nem egy olyan helyre, ahol elég lenne a nyugdíjuk) akkor köteles vagyok fizetni (eltartás v vmi ilyen jogcímen)az otthonnak?
És az én családom ki fogja eltartani?
Szóval mióta is van ez törvényben?
És mi van akkor, ha a szülők linkek voltak és nem igazán dolgoztak, nem volt rendes munkahelyük amikor a gyerekek még kicsik voltak (18 évet be nem töltötték), illetve, ha felnőtt korban peres ügye van a gyereknek a szüleivel, akkor is köteles tartásáról gondoskodni??
Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja, és akinek tartásra kötelezhető házastársa sincs.
A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.
A tartásra jogosultat rokonai közül elsősorban leszármazói kötelesek eltartani. Az a rokon, amelyik a tartásra jogosulthoz a leszármazás rendjében közelebb áll, a tartás kötelezettségében a távolabbit megelőzi.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02