Ha az édesanyád nevén van az autó és az ő számlájáról megy a fizetni való, vagy hozzá mennek a csekkek, akkor nehezen lehet bizonyítani, hogy te fizetted minden hónapba az atuó részleteket, tehát az élettársad nem igazán tud mit követelni evvel kapcsolatban, viszont egyéb dolgoknál megnézik, hogy mennyi volt a te és mennyi az ő jövedelme, megnézik azt is, hogy kinek hány eltartottja (gyereke) van és aszerint fognak dönteni a szerzésben hozzájártultakhoz, ha esetleges per lenne belőle. Még annyit, ha nem volt bejelentve a lakásodban akkor is nehéz neki bizonyítani, hogy mennyit adott be a közösbe, bár lehetnek tanuk akik igazolják, hogy ott lakott, de ha nincs bejelentve akkor nehéz bizonyítani akár két tanuval is.
Élettársi kapcsolat
Végülis mi jó viszonyban fogunk szétválni. Ezzel csak azt akartam kérdezni hogy ennyit illik adni a közösen szerzett tárgyakból. A párom semmit nem kér. De tudo,hogyha anyósomékhoz megy el,ott mindent megtesznek majd a kedves sógornőim,reménykedve hogy hátha majd a párom nekik ajándékoz valamit belőle.
Az autó pedig az anyum nevén van van ,tehát én csak üzembentartó vagyok,így is kell majd neki valamit fizetnem?
Ez nem így van. Nem az lesz a tulajdoni arányok alapja, hogy az egyes vagyontárgyak szerzéséhez ki mennyiben járult hozzá, hanem minden vagyontárgy tulajdonjoga olyan arányban oszlik meg, amilyen arányban összesen az összes szerzéshez a felek hozzájárultak. És a szerzéshez való hozzájárulás során a háztartásban elvégzett munka értékét is figyelembe kell venni.
Ha semmit sem sikerül bizonyítani, akkor pedig 50-50% a vélelmezett arány.
Hogy most mi atrtozik bele ebbe a vagyonközösségbe, arról azért egy leltárt valóban nem árt készíteni, bár a nagyobb ingóságok vonatkozásában valószínűleg a szerzés dátumát egy esetleges perben vagy számlákkal, vagy tanúkkal lehet azért bizonyítani.
A közösen szerzett ingóságoknál az egyes szerzések százalékos arányát, tehát lehet, hogy nem fele-fele.
Ha erről hajlandó írást adni, akkor okés, ellenkező esetben neked kell tudni mindent külön igazolni - vagy ama bizonyos kizsigerelés...
monalisa
laikus hozzászóló
5 éve vagyunk együtt, ebből 4 évet együtt is éltünk,vagyis még most is. Tegnap bejelentette,hogy el akar menni innen. Van egy 3 éves közös kislányunk. Sok minden van amit közösen szereztünk (bútor,autó-amin 4 év hitel van) az a lényeg hogy sok közös dolgunk van. Ha ő most mégis úgy dönt végleg hogy elmegy tőlünk,hogy tudnám lefixálni a közösen szerzett tárgyak összegét? Mert ha anyósomhoz megy vissza,tuti ki fognak zsigerelni engem. Köszönöm a válaszokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02