Élettársi kapcsolat

Zoé # 2008.09.10. 12:22

Ha az édesanyád nevén van az autó és az ő számlájáról megy a fizetni való, vagy hozzá mennek a csekkek, akkor nehezen lehet bizonyítani, hogy te fizetted minden hónapba az atuó részleteket, tehát az élettársad nem igazán tud mit követelni evvel kapcsolatban, viszont egyéb dolgoknál megnézik, hogy mennyi volt a te és mennyi az ő jövedelme, megnézik azt is, hogy kinek hány eltartottja (gyereke) van és aszerint fognak dönteni a szerzésben hozzájártultakhoz, ha esetleges per lenne belőle. Még annyit, ha nem volt bejelentve a lakásodban akkor is nehéz neki bizonyítani, hogy mennyit adott be a közösbe, bár lehetnek tanuk akik igazolják, hogy ott lakott, de ha nincs bejelentve akkor nehéz bizonyítani akár két tanuval is.

Judmi # 2008.09.10. 11:43

Végülis mi jó viszonyban fogunk szétválni. Ezzel csak azt akartam kérdezni hogy ennyit illik adni a közösen szerzett tárgyakból. A párom semmit nem kér. De tudo,hogyha anyósomékhoz megy el,ott mindent megtesznek majd a kedves sógornőim,reménykedve hogy hátha majd a párom nekik ajándékoz valamit belőle.

Az autó pedig az anyum nevén van van ,tehát én csak üzembentartó vagyok,így is kell majd neki valamit fizetnem?

ObudaFan # 2008.09.09. 14:06

Ez nem így van. Nem az lesz a tulajdoni arányok alapja, hogy az egyes vagyontárgyak szerzéséhez ki mennyiben járult hozzá, hanem minden vagyontárgy tulajdonjoga olyan arányban oszlik meg, amilyen arányban összesen az összes szerzéshez a felek hozzájárultak. És a szerzéshez való hozzájárulás során a háztartásban elvégzett munka értékét is figyelembe kell venni.

Ha semmit sem sikerül bizonyítani, akkor pedig 50-50% a vélelmezett arány.

Hogy most mi atrtozik bele ebbe a vagyonközösségbe, arról azért egy leltárt valóban nem árt készíteni, bár a nagyobb ingóságok vonatkozásában valószínűleg a szerzés dátumát egy esetleges perben vagy számlákkal, vagy tanúkkal lehet azért bizonyítani.

monalisa1 # 2008.09.09. 11:24

A közösen szerzett ingóságoknál az egyes szerzések százalékos arányát, tehát lehet, hogy nem fele-fele.

Ha erről hajlandó írást adni, akkor okés, ellenkező esetben neked kell tudni mindent külön igazolni - vagy ama bizonyos kizsigerelés...

monalisa
laikus hozzászóló

Judmi # 2008.09.09. 10:55

5 éve vagyunk együtt, ebből 4 évet együtt is éltünk,vagyis még most is. Tegnap bejelentette,hogy el akar menni innen. Van egy 3 éves közös kislányunk. Sok minden van amit közösen szereztünk (bútor,autó-amin 4 év hitel van) az a lényeg hogy sok közös dolgunk van. Ha ő most mégis úgy dönt végleg hogy elmegy tőlünk,hogy tudnám lefixálni a közösen szerzett tárgyak összegét? Mert ha anyósomhoz megy vissza,tuti ki fognak zsigerelni engem. Köszönöm a válaszokat!