ervenyes-e vegrendelet????


sarolta # 2003.11.04. 12:39

Nagyon koszom! Igazad van, de ugy latszik, hogy nagy izgalmamban elfelejtettem olvasni.

:-))))))))))))))))))))))))))))))9

Law1 # 2003.11.04. 12:23

Kedves Sarolta!

A PTK 629. §-ának a,b,c pontja ugyan kimondja, hogy mikor érvényes a végrendelet, de ha megfigyelted, akkor látod, hogy ott van az a "VAGY" szócska. Vagyis nem mind a három feltételnek kell egyszerre érvényesülnie, hanem a c pont a három pont közül csak egy lehetőség! :-)

Vagyis ha pl az a-pontban foglaltaknak eleget teszel, akkor nem kell a b illetve c pontot figyelembe venned.

sarolta # 2003.11.04. 11:53

Kedves Law1!

A PTK. 629. paragrafus c. pontja szamomra - mint laikus szamara - pont viszont ezt eloirja, sot ugy gondolom, ha az 1-3 pontban leirtaknak nem teszel eleget, akkor nem ervenyes.

Egyebkent en is eleg furcsanak tartom, hogy az irattal kizarolag szemelyesen ugyvedhez v. kozjegyzohoz kellene menni es ott letetbe kellene helyezni.

Viszont mindenkeppen varom a valaszodat, hogy a 629/c-n akkor mit is ertsek, mivel a geppel irt, altalam es 2 tanuval alairt vegrendeletemet kulfoldrol tegnap postaztam haza a szuleimnek abban a nagy remenyben, hogy az ervenyes.

Ahol most vagyok ott aranyarban vannak a jogaszok es szolgaltatasaik.

Addig ezt a formajat tartottam mukodokepesnek, amig haza nem megyek es egy kozjegyzonel nem teszem meg a "hivatalos tutit".

Sarolta

PTK:

Írásbeli magánvégrendelet
Ptk. 627.§ Írásbeli magánvégrendeletet csak olyan nyelven lehet érvényesen tenni, amelyet a végrendelkezõ ért, és amelyen írni, illetõleg olvasni tud.
Ptk. 628.§ (1) Az írásbeli magánvégrendeletet a végrendelkezõ akár maga írhatja, akár mással írathatja.
(2) A gépírás akkor sem számít saját írásnak, ha magától a végrendelkezõtõl származik.
(3) Gyorsírással vagy a közönséges írástól eltérõ egyéb jel- vagy számjegyírással készült magánvégrendelet érvénytelen.
Ptk. 629.§ (1) Az írásbeli magánvégrendelet érvényes, ha annak végrendeleti minõsége, keltének helye és ideje magából az okiratból kitûnik, továbbá ha a végrendelkezõ azt

  1. elejétõl végig maga írja és aláírja; vagy
  2. két tanú együttes jelenlétében aláírja, vagy ha azt már aláírta, az aláírást két tanú elõtt a magáénak ismeri el, és a végrendeletet mindkét esetben a tanúk is - e minõségük feltüntetésével - aláírják; vagy
  3. aláírja és akár nyílt, akár zárt iratként a közjegyzõnél - végrendeletként feltüntetve - személyesen letétbe helyezi.
Law1 # 2003.11.04. 11:35

Érvényes, hisz az irásbeli magánvégrendelet csak akkor érvénytelen, ha:

PTK

631. § Az írásbeli magánvégrendelet érvénytelen, ha a tanú

  1. a végrendelkező személyazonosságának tanúsítására nem képes;
  2. kiskorú, vagy cselekvőképességet érintő gondnokság alatt áll;
  3. írástudatlan.

632. § (1) Az írásbeli magánvégrendelet tanúja vagy más közreműködő személy, illetőleg ezek hozzátartozója javára szóló juttatás érvénytelen, kivéve ha a végrendeletnek ezt a részét az örökhagyó sajátkezűleg írta és aláírta.
(2) A tanú, illetőleg a hozzátartozója részére szóló juttatás akkor sem érvénytelen, ha a végrendelkezésnél - rajta kívül - két tanú működött közre.

sarolta # 2003.11.04. 10:17

Ervenyes-e a vegrendelet akkor, amikor tegyuk fel az osszes "kelleke" az ervenyessegnek megvan, de a vegrendelet nem kerul szemelyesen letetbe helyezesre kozjegyzonel, v. ugyvednel, hanem azt valaki levelben adja fel hozzatartozojanak.