Kell - e segítenie?

monalisa1 # 2008.09.25. 23:39

Ha a szüleid házasságából nincs tesód, akkor apád majdani hagyatékának egyedül te vagy az örökségi várományosa, ellenben ha apádnak később lett másik gyermeke, akkor osztozkodni fogtok majd.

Ha apád esetleg "úgy látta jónak" és az előző években/évtizedekben mindenét valaki másra iratta: ajándékozta és/vagy adásvételi szerződéssel a tulajdonjogról lemondott, akkor nem fogsz örökölni semmit...

Megmondom őszintén: e-mail levelekre én se válaszolnék, az bárkitől is jöhet. Tessék személyes felkeresni, vélhetően régóta nem láttátok már egymást...

Aztán vagy segít vagy nem., nem köteles, hiszen nagykorú vagy és van munkád...

Szóval ne csak a majdani koncra vágyakozzunk.

Ami helyzetbe meg kerültél (...), egy kórházi főigazgatónak másik megyé(k)ben is vannak kapcsolatai/ismeretségei, tehát akár ekként is segítségedre lehet - nem minden a pénz.

Monalisa
laikus hozzászóló

Szilvia7 # 2008.09.25. 22:11

Szia :)

Nincsen testvérem egy sem,egyedül vagyok csak.De miért a felét kapnám csak meg,szerinted?-bár nem szeretnék senkinek rosszat-még így sem,hogy nem foglalkozott velem sosem...:(

_Wasp_ # 2008.09.25. 10:09

örökséged vonatkozásában (ha valami nagyon nagy dolog nincs) mindössze kötelesrészre szoríthat, ami a törvényes öröklés esetén kapott örökrészed fele lenne.

(nem tudjuk hány testvéred van, stb... szóval a fene tudja az mekkora rész lenne)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Szilvia7 # 2008.09.24. 21:21

nAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM :)

ObudaFan # 2008.09.23. 19:55

Ha önhibádon kívül kerültél ebbe a helyzetbe, nincs esélyed kereső tevékenységre, ő pedig a saját szükséges tartása kockáztatása nélkül el tud tartani, akkor - természetben, vagy pénzben - köteles a tartást biztosítani.

Szilvia7 # 2008.09.23. 16:59

Jó napot kívánok!

Nagyon szépen köszönöm a gyors és szakszrű választ :)-szóval nekem ez egy kicsit "magas" ez a jog útvesztője...-de az a lényeg, hogy apámnak nem kell segítenie,hanem ha akar segít,ha akar nem.Mivel már nagy korú vagyok,dolgozom.Az hogy én most milyen helyzetbe kerültem,senkit nem érdekel.Az a baj,hogy őt sem-sajnos.Pedig csak kölcsönt szerettem volna tőle kérni,de nem is válaszol az e-mailemre.Arra azért kíváncsi lennék,ha ennyire nem foglalkozik velem,akkor csinált-e vagy fog-e csinálni végrendeletet,és abban kizárhat -e engem az öröklésből.Erre nagyon kíváncsi lennék.

_Wasp_ # 2008.09.23. 08:41

szépjónapot!

Természetesen kell segítenie. Mint ahogy neked is el kell majd őt tartanod, ha rászorulna.

Választása szerint, apukád dönthet úgy, hogy természetben segít: tehát pl lakhatsz nála, és élelmezésben is hozzájárul valahogy az életedhez, vagy esetleg pénzt ad számodra.

Kölcsönadási kötelezettsége nincs.

itt a vonatkozó szabálycsoport:

1. A rokontartás közös szabályai
  2. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa sincs.

(2) Tartásra a munkaképes leszármazó is jogosult, ha erre szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul.
(3) Nem jogosult tartásra a nagykorú, ha magatartása miatt arra érdemtelenné vált.
(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.
61. § (1) A tartásra jogosultat rokonai közül elsősorban leszármazói kötelesek eltartani.
(2) Amennyiben a tartásra jogosultnak tartásra kötelezhető leszármazói nincsenek, eltartása felmenő rokonait terheli.
(3) Az a rokon, amelyik a tartásra jogosulthoz a leszármazás rendjében közelebb áll, a tartás kötelezettségében a távolabbit megelőzi.
(4) Azt a kiskorút, akinek tartásra kötelezhető egyenesági rokona nincs, nagykorú testvére köteles eltartani; ez a kötelezettség azonban csak annyiban terheli, amennyiben ezt saját maga, házastársa és tartásra rászoruló egyenesági rokonai tartásának veszélyeztetése nélkül teljesíteni képes.
62. § (1) A házastárs köteles háztartásában eltartani a vele együtt élő házastársának olyan, tartásra szoruló kiskorú gyermekét (mostohagyermek), akit házastársa az ő beleegyezésével hozott a közös háztartásba. A tartási kötelezettség mindkét házastársat egysorban terheli.
(2) A mostohagyermek akkor köteles eltartani tartásra rászoruló mostohaszülőjét, ha a mostohaszülő az ő eltartásáról hosszabb időn át gondoskodott.
63. § (1) Több egysorban kötelezett között a tartási kötelezettség a kereseti, jövedelmi, vagyoni viszonyaik és teljesítő képességük arányában oszlik meg.
(2) Annak a tartásra kötelezettnek javára, aki a tartásra jogosultat személyesen gondozza, az ezzel járó munkát és egyéb terhet a tartási kötelezettség megállapításánál figyelembe kell venni.
64. § (1) Ha valaki több jogosult eltartására köteles és mindegyiket nem képes eltartani, a gyermek és a szülő a többi rokont, a leszármazó a felmenő rokont, a közelebbi rokon a távolabbit a jogosultságban megelőzi.
(2) A tartásra jogosultság sorrendjében a gyermek a házastársat és az elvált házastársat, a házastárs és az elvált házastárs pedig - egymással egysorban - a többi rokont megelőzi.
(3) A bíróság indokolt esetben - kérelemre - a tartásra jogosultság sorrendjét az (1) és (2) bekezdéstől eltérően is megállapíthatja.
65. § (1) A kötelezett a tartás teljesítéseképpen köteles anyagi viszonyaihoz képest a jogosultat mindazzal ellátni, ami annak a megélhetéséhez szükséges. A leszármazó és a testvér eltartása a nevelés és a szükséges taníttatás költségének viselésére is kiterjed.
(2) A tartási kötelezettség kiterjed az öreg koránál fogva vagy egyébként is tehetetlen és gondozásra szoruló rokonnal kapcsolatos gondozás költségeire, illetőleg az azzal kapcsolatos szolgáltatásokra is.
66. § (1) Nem köteles mást eltartani, aki ezáltal a saját szükséges tartását veszélyeztetné. E szabály alól a törvény kivételt tehet.
(2) Ha a tartásra köteles ez alól mentesül, a rá eső tartás a vele egy sorban álló kötelezettre, ilyenek hiányában pedig a sorban utána következő kötelezettekre hárul.
(3) A tartást a kötelezett - választása szerint - saját háztartásában természetben vagy havonként pénzben szolgáltathatja. A jogosult kérheti, hogy a kötelezett a tartást pénzben szolgáltassa. A bíróság a felek viszonyainak figyelembevételével a tartás más módját is meghatározhatja.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Szilvia7 # 2008.09.22. 19:59

Jó napot kívánok!

Az lenne a kérdésem,hogy szüleim elváltak már rég,2 éves lehettem kb.Én most jelenleg olyan nehéz anyagi körülmények közé kerültem,hogy a napimegélhetésem nem hogy kockán forog-egyszerűen nincsen...-szóval apámtól segítséget kértem,ami kölcsön lett volna ,de ő nem segít,mondván anyagi körülményei nem teszik lehetővé...hozzáteszem korház főigazgatójáról van szó,akinek vállalkozása is van...-szóval szerintem neki van mit ennie.
A kérdés az,kell-e segítenie???
köszönöm