Mit jelent a peren kívüli iroda?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.10.01. 10:48

Phorinak: Ha jobban tudja, akkor miért kérdezi.

Egyjogász # 2008.10.01. 10:43

1991 előtt a helyi bíróságoknál működő "állami közjegyzők" intézték a hagyatéki ügyeket, így szerintem jó felvilágosítást kaptál, hogy 1982-es hagyatéki ügy iratait a városi bíróság irattárában keresd.

Azért drukkolj, hogy megkeresésedre ne az legyen a válasz, hogy az irattári anyagok beázás, átépítési munka miatti elkallódás, vagy csak egyszerű, indok nélküli "nem találjuk" miatt nem fellelhetőek.
(Egy-két ilyen válaszhoz sajnos már volt szerencsém.)

ObudaFan # 2008.10.01. 10:11

Nem ez lesz a nyerő. Hidd el, a közjegyzőt kell megkeresned.

phori # 2008.10.01. 06:59

Ezt találtam!
A „Peren kívüli” kezelőiroda elnevezés 2004. június 2. napjától „Társadalmi szervezetek kezelőirodája”-ra változik, amely

• nyilvántartja az egyesületeket, alapítványokat és társadalmi szervezeteket, vezeti az erre vonatkozó számítógépes nyilvántartást, eleget tesz az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatásnak,
  • kezeli az egyesületek, alapítványok és társadalmi szervezetek megszűnésével kapcsolatos nemperes ügyeket,
  • vezeti az általános meghatalmazások jegyzékét,
  • gondoskodik a jogtanácsosi igazolványok kiállításáról, nyilvántartásáról,
  • ellátja a megyei bíróság által őrzött közjegyzői okiratok irattárolási és ügyviteli feladatait

Hurrá

phori # 2008.10.01. 06:49

Új információ szerint a 2000 előtt elhunytak a Városi Bíróság levétárában keresendők.Állítólag ők mindent tudnak

PZS

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.01. 06:27

Utcák szerint van felosztva az illetékességük.

phori # 2008.10.01. 06:21

Nagyon-nagyon elvesztem. Most olyat fogok kérdezni....:) Közjegyzőből több is van egy városban. honnan tudom kihez forduljak?

PZS

ObudaFan # 2008.09.30. 09:46

Az sem kizárt, de akkor nagyot hibázott a közjegyző.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.29. 17:17

Nem biztos, hogy nem volt hagyatéki eljárás. Ha van ingatlan, akkor ugyanis kötelező. Lehet, hogy csak a földhivatalnak nem jelentették be.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.29. 14:09

A kérdező öröklési bizonyítványt szeretne beszerezni? Amit egy elbirtoklási eljárásban szeretne felhasználni?
Az elhalt lakhelye szerint illetékes közjegyzőnél kell érdeklődni. Nyilván nem folytattak le hagyatéki eljárást. A kérdező kérelmére- ha nem hozzátartozó- nem fognak hagyatéki vagy póthagyatéki eljárást lefolytatni.

bandeeraz # 2008.09.29. 13:59

Azt én sem tudom, hogy mit segíthet a peren kívüli csoport a bíróságon, de peren kívüli iroda mint név elég nagy fantáziával jelenthet csak valakinek közjegyzőt.

Egyjogász # 2008.09.29. 12:54

A PKKB-n a peren kívüli iroda az, ahol a fizetési meghagyásokat kezelik, amíg ellentmondás folytán nem alakulnak perré.

Mivel a közjegyző hagyatéki eljárása is peren kívüli eljárás, a tanácsadód vélhetően az illetékes közjegyző irodájára gondolhatott, így tedd, amit kbs tanácsolt.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.29. 12:49

Épp ez a probléma, hogy ott még mindig az elhalt szerepel.

monalisa1 # 2008.09.29. 12:44

A földhivatalban a tulajdoni lapon bizonyára fel van tüntetve, hogy az elhalálozott után ki lett az új tulajdonos.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.29. 09:57

Próbáld a közjegyzőt.

phori # 2008.09.29. 08:05

KÖSZÖNÖM Valószínűleg gyorsabb lesz a lassabb :)))

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.29. 07:40

Székesfehérvár elég nagy város - de még itt is csak egy polgári iroda van a városi bíróságon. (A megyein is.) De őzintén szólva nem nagyon értem, hogy tudnák ők megmondani, kik az örökösök. A közjegyzők jelentenek nekik?

bandeeraz # 2008.09.29. 07:31

Sztem az illetékes és hatáskörrel rendelkező bíróság peren kívüli csoportjának kezelő irodáját jelenti:)) de lehet tévedek.

phori # 2008.09.29. 07:06

Kedves Fórumozók!

Segítségre lenne szükségem munkámból kifolyólag keresem egy ingatlan tulajdonosának örököseit. Az illetékes pmh hagyatéki irodája csak hosszadalmas procedura után fog tudni válaszolni, mert a tulaj 1982-ben hunyt el, és nincsen nyilvántartás. Állítólag a peren kívüli iroda fog tudni hamarabb felvilágosítást adni. Ez mit takar? Köszönettel!!