Nincs mit.
Kisgyermek érdekében döntenek?Please!
Köszönöm.
Név megváltoztatása, életpálya megválasztása.
Köszönöm a választ,
ez is valami, hogy tudjuk, hogy a lakcímet nem változtathatja meg az apa/bíróság engedélye nélkül. Ezt egyébként a bíróság hogyan mérlegeli, és ez neki pénzbe kerül?
Lehet, hogy nem várhatom, hogy megbecsülje valaki ezt igaz...de valamit már tenni akartam, azért érdeklődtem, és a párom fél, már mindentől, jogtól, gyámhatóságtól, bíróságtól, ügyvédektől, mert az ő szíve csücske az a gyerek és ha nem rendeződik a helyzet, összeomlik, félek.Ja, akkor miért hagyta el a családot? Mert a volt élettársa/gyerek anyja megcsalta a szomszéddal amíg dolgozott.
Most azért én írok ide, mert ő dolgozik, nincs gép előtt egész nap. (Én is melóhelyről kummantok :))
Azt gondoltam, a jogi/bírósági tapasztalattal rendelkezők, vagy hasonló helyzetben lévők tudnak valami gyakorlati tapasztalatot, hogy hogy szoknak ilyenkor dönteni a bíróságok, vagy valami... :( Mert csak olyan pert indítanánk el, amiben legalább egy kicsi esélyünk van.
Van még valami más is, (pl a lakcím) amit nem tehet meg, csak az apa beleegyezésével? Ebben tudsz még segíteni?
A gyermek elhelyezésének megváltoztatására akkor van mód, ha a körülméynek lényeges változása folytán az elhelyezés jelenlegi módja a gyermek érdekét sérti. Meg lehet próbálni egy pert ez iránt, de azt ne várd, hogy így, interneten keresztül bárki csak megbecsülni is tudja ennek a kimenetelét.
A gyermek lakóhelyének megváltoztatásához vagy a másik szülő engedélye, vagy ennek hiányában a bíróság nemperes eljárásban hozott, ezt engedélyező végzése szükséges. Hogy ez meglesz-e, az ennyiből megintcsak nem dönthető el.
Elég speciális a helyzetünk. Az élettársam 2006-ban különvált gyermeke anyjától (élettársak voltak - gyerek az ő nevén). Mi azóta az ő anyjánál élünk, de házat vettünk, rövidesen beköltözünk. Az anya még mindig önkormányzati bérlakásban él, férfiak jöttek-mentek nála stb, most egy férfi van, akihez férjhez ment 1 hónapja. De már ott is gondok vannak, eltitkolt, nem fizetett hitelből adódóan. Életmódját ott élő szomszédok sem nézik jó szemmel, visszamondják nekünk.
A kisfiú 4 és fél éves, óvodába jár, és a hét nagy részét az anya szüleinél tölti, mert az anya éjszaka dolgozik, meg mikor hogy...
Imádja az apját, amikor néha ott engedi nálunk lenni, nem akar hazamenni, sír, bújik, és kéri, beszéljék meg az anyával, hogy ott maradhasson, aki ezt nem engedi, sőt, csúnya veszekedésbe kezd apjával a gyerek előtt. Többször hallottam...
A baj, hogy a láthatást anno úgy állapították meg, hogy "közös megegyezés alapján láthatja a gyereket, ami eddig is foganatba ment" Csakhogy azóta már rég nem megy "foganatba", és úgy kell kuncsorogni a gyerekért, mert az anyának mindig van valami elfoglaltsága, a szüleitől meg nem hozhatja el a párom a gyereket "mert csak"-ra hivatkozva. Már a telefont sem mindig veszi fel (mondja, hogy dolgozott) de az sms-re se reagál. Régen, még lehetett a páromnak telefonon beszélni a gyerekkel, most már azt sem engedi (nem veszi fel neki a telefont). Nekem nem adja oda/nem hagyja ott a kifiút, pedig az apja csak tíz percre ugrott el pl boltba, mikor hozza, és spec csak én vagyok otthon. Ha véletlen jó neki az időpont, akkor is ő hozza, ő viszi, semmi információt nem közöl a gyerekről (pl ott derül ki, hogy beteg, és nem szólt - felkészületlenül vagyunk stb). Az óvodában meghagyta, hogy a párom nem mehet be a gyerekhez, nem találkozhat vele, nem hozhatja el onnan. Mi nagyon szeretjük, foglalkozunk vele, engem elfogadott. Soha nem mondunk az anyja ellen semmit előtte. Most kiderült, hogy másik városba akarnak költözni az új férjével, a párom fél, hogy így elveszíti azt a kevés esélyét is a fiát látni. Amikor ott van, csak vele foglalkozik, szinte minden más kizárva. Ja és tartásdíjat rendesen fizet számlára minden hónapban azóta is.
A kérdés ezek után, hogy van-e esély a kisfiút magunkhoz venni, és ha igen/ha nem, miért?
Ja, és ezt a láthatás dolgot hogy kellene rendezni egyszer és mindenkorra, mert már szegény apa is, gyerek is kikészült? Most akkor az anyát nézik, vagy a gyerek érdekét? Mi a gyakorlat ilyen esetben?
(Sajnos ügyvédre most a ház miatt sincs pénzünk, azért kértem itt segítséget, kérem, aki jártas ilyen ügyekben az segítsen. Utsó esélyünk...)
Köszönöm, és várom mihamarabbi válaszukat...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02