Házassági szerződés

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.14. 09:33

Három mondat, három tévedés. Az első és a második nem igaz, a harmadiknak pedig az ellenkezője igaz.

Ne haragudj, Victorius, de a fórum nem a hosszabb terjedelmű dolgozatok helye. Ha van konkrét kérdésed, tedd fel - de ha a téma általános jellegű kifejtésére vagy kíváncsi, akkor a szakirodalomhoz kell fordulnod.

ObudaFan # 2008.11.14. 09:31

Kedves DANSKA! Amit írsz, annak minden mondata tévedés. Egyrészről a különvagyon nagyon szűk kivételtől eltekintve nem válik közös vagyonná, különösen nem egy év alatt, másrészt a házasság alatt szerzett vagyonról is meg lehet állapodni a házassági vagyonjogi szerződésben.

A szerződés célja kettős lehet: egyrészről éppen a házasság alatt szerzett vagyonról a törvénytől eltérően megállapodni (eltérő szerzési arány, egyébként közös vagyonba kerülő vagyontárgyak különvagyonba utalása, atb.), másrészről későbbi bizonyítási nehézségek kizárása azzal, hogy a fleke közösen nyilatkoznak arról, hogy egy bizonyos vagyontárgy közös-, vagy különvagyon.

DANSIKA # 2008.11.14. 09:26

Szia.
Legjobb tudomásom szerint pont az a lényeg, hogy a házasságkötés előtt szerzett vagyont ne perelhessék el egymástól a felek. Ugyanis 1 év után a nagymama által a férjre hagyott ház fele is a nejé válás esetén. A házasság ideje alatt szerzett vagyonról nem lehet megállapodni. (70 30 ARÁNYBA pl ki menne bele? Ilyen nincs.)

Victoriust # 2008.11.14. 08:55

Kedves Mindenki!

Amennyiben csak a házasság után szerzett vagyon a KÖZÖS (azaz az előtte szerzett ingatlan mondjuk a büdös életben nem lesz a házastársé, még 20 év után sem), akkor a házassági szerződésnek mi értelme?

Hiszen akkor hetente lehet rohanni az ügyvédhez, hogy most én vettem egy tévét, az az enyém lesz, most a házastársam vett fagyasztó szekrényt, az az övé, stb. Erre lenne jó ez az egész?

Az én értelmezésemben nincs szükség erre, ha valaki a házasság előtt szerzett vagyonát félti, hisz az az övé, elperelni nem lehet, sem megosztani. Azaz, legyen akármilyen gazdag család sarja is az egyik fél, a másik meg szegény, a családi vagyont (mivel a házasság előtt keletkezett) nem lehet perelni.

Megköszönném, ha valaki leírná pontosan, hogy is van ez.