Póniló,amit én tettem hozzá, arról úgy gondolom, hogy általában van úgy, ezért írtam, hogy ne haragudj meg érte. Nem csak ötszemközt vagyunk.
Mivel nem vagyok szakember, nem mondhatom meg, jó-e, ha a gyermek bizonyítja, hol lakik az édesapja, de mint laikus, most megint gonosz leszek: először azt kérdezted, mi a vélemény arról, hogy megmutattad a gyermekeknek a keresetlevelet.
Aztán, azt írtad, azért érdekel a vélemény, mert elfogult vagy magaddal szemben. Ezzel azt sugallod, attól tartasz, hogy bár nem szándékosan, de ártottál a gyermeknek azzal, amit tettél. Ez szimpatikussá tett.
Most, azt látom – azon túl, hogy 100%-ig biztos vagyok benne, tényleg jót akarsz a gyermekeidnek -, a kérdések mögött az áll, megéri-e bevinni a gyereket a bíróságra, ha az azzal a veszéllyel jár, hogy ott valamiképp kiderül mit (miket) tettél te, és ez esetleg negatívan befolyásolja a bírót. Vagyis, nem akarsz „lebukni”.
Tehát, tudod te is nagyon jól, hogy helytelen, amit csinálsz, tudni szeretnéd, mi éri meg. Nem annyira a gyermek érdekeiről van szó, illetve, ahogyan az sokszor előfordult már, mintha minden magyarázható lenne azzal.
(Így értékelném én az eddigieket, nem biztos, hogy helyesen.)
Te ezt írtad: „Az egész család, sőt az ismerősök is tudják, (a gyerekek is) hogy a barátnőnél lakik.” – akkor viszont, volna más lehetőség is a bizonyításra. Én is voltam kisgyerekként bíróságon, nem is emlékszem különösebb traumára, de a magamét nem vinném.
A gyermek nem viselheti a szülei minden terhét, belátható, hogy kora és érettsége alapján sem alkalmas arra, hogy mindenbe beavassuk. Még akkor sem, ha tényleg nem csak azért tesszük, hogy a másik szülővel kitoljunk. A gyermek az „csak” gyermek, és nem szövetséges, vagy barátpótlék.
Ha manipulálunk, ahhoz nagyon okosnak és figyelmesnek kell lennünk, különben elég valószínű a lebukás veszélye. Szerencsére, mert ami neked rossz, az, az ellenfeled ellen is véd.
(Más, ha már előkerültek: a játszmákkal kapcsolatban, Ranschburg Jenő (Meghitt erőszak) játszmaleírásai voltak még különösen hasznosak, mert, bár mások életére kerestem megoldásokat, egyik-másik olvasásánál magamra kellett ismernem.)