A két évvel ezelött történtektől függetlenül is el fognak benneteket választani, mert ha az egyik szabadulni akar a jog erőjével nem tartják a házasságot egyben. Arra ügyelj, hogy ujabb okot ne adj a tettlegességre, vélhetően nem hiányzik...
Válóper!
- 1
- 2
Kedves fórumozók!
Ha valaki tud,kérem adjon nekem tanácsot.
Válófélben vagyunk,férjem két évvel ezelőtt súlyos testi sértést követett el rajtam.Rendőri feljelentés,orvosi lelet,minden volt.Ekkor mentori segítséget vettünk igénybe,és én "megbocsátottam" neki.
Ezért egyéb büntetést nem kapott.
Azt szeretném kérdezni,hogy most váláskor érdemes e ezt felhozni a bíróságon?Érdemben más lesz e a válás kimenetele?
Köszönettel.
Azt nem lehet biztosra tudni. Két tárgyalás, talán egy félév. De ha nincs megegyezés a tartás összegében, akkor egyáltalán nincs megegyezés. Nem nagyon értem, miért gond ez, elég jól be lehet lőni, hogy a bíróság mennyit ítélne meg.
Ügyvédet megbízni soha nem árt.
Kedves Fórumozók!
Válás előtt állunk, ezt mindketten így is gondoljuk, döntésünk végleges, akarategyezés megvan, ezzel kapcsolatban a következőt szeretném kérdezni. Van egy 6 éves kiskorú gyerekünk.
Amennyiben közösen meg tudunk egyezni mindenben. (gyerek, közös vagyon, gyerektartás, láthatás, stb)
1.
Mennyi idő ilyenkor a válás? Meddig tart?
Hányszor kell a bíróságra menni?
2.
Ügyvédet kell-e, illetve tanácsos-e ilyenkor fogadni?
Amennyiben a gyerektartási díjban nem hajlandó megegyezni, ezt a bíróságra szeretné hagyni, hogy ők állapítsák meg ennek a mértékét.
Ebben az esetben meddig húzódik el a válóper?
Köszönöm a válaszokat.
Szerintem nem. Ha nem a vételárba szállt be a különvagyonával, hanem a felújításba, akkor nem szerzett az 1/2 hányadnál nagyobb arányú közös tulajdont, legfeljebb kötelmi jogi követelése keletkezett a közös vagyonnal szemben.
De nagyon nem mindegy, miből állt az a felújítás. Csak az értéknövelő beruházások számíthatók be ugyanis.
Amúgy tökéletesen igazad van: jobb lenne megegyezni.
Elsősorban tulajdoni hányadban jelenhet ez meg, ami persze egy közös tulajdon megszüntetési perben pénzre váltható. De jobb lenne egy megegyezéssel megelőzni, mert elég macerás.
AZT JELENTI HOGY,HÁZASSÁGUNK UTÁN VÁSÁROLTUNK EGY LAKÁST FÉSZEKRAKÓ PROGRAMRA AMIT EBBŐL A PÉNZBÖL UJITOTTUNK FEL!DE ÉN ERRŐL A LAKÁSROL LEMONDANÉK CSAK AZ APAI RÉSZEM SZERTENÉM VISSZAKAPNI ELÖRE IS KÖSZÖNÖM!
Pontosan mit jelent az, hogy a közös lakásra
fordítottad?
OFF
Szia, itt majd mindenki tegeződik.
ON
TISZTELT ÜGYVÉDÚR!AZZAL A KÉRDÉSEMMEL FORDULOK ÖNHÖZ HOGY ÉDESAPÁM UTÁN ÖRÖKÖLTEM EGYNEGYED HÁZRÉSZT AMI HÁZASSÁGOM ELÖTTI SZERZETT VAGYON,VISZONT AZ ELADÁSA UTÁN KAPTAM 2.5MILLIÓ FORINTOT DE AKKOR MÁR HÁZASTÁRSAK VOLTUNK .SALYNOS AZ ÉLET UGY HOZTA HOGY ELVÁLUNK!DE EZT A MEGÖRÖKÖLT PÉNZ ÉN A KÖZÖS LAKÁSUNKRA FORDITOTTAM .AZ LENNE A KÉRDÉSEM HOGY KÖVETELHETEM E A FÉRJEMTÖL EZT A PÉNZT.ELÖRE IS KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT
Akkor is kimondhatják, feltéve, hogy több mint három éve megszakadt az életközösség, és mindkét fél kívánja a bontást. [Pp. 285. § (5) és Csjt. 18. § (2) b)]
Ha közös kiskorú gyermek van, akkor az első tárgyaláson a bontást nem lehet kimondani.
Egyébként az egyező akaratnyilvánításos bontáshoz az ingatlan tulajdonjogának rendezéséről nem kell megállapodni.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van 2 közös gyermekünk, úgy tűnik, hogy meg tudunk állapodni, azonban közös házban élünk, amit nem tudom mikor tudunk eladni. Ha a közös megegyezés úgy szól, hogy a majdan eladott ház értékét felezzük, a gyermek elhelyezés és kapcsolattartás is csak az akkori helyzetre vonatkozik, (mert addig együtt kell, hogy éljünk), lát-e arra Ön lehetőséget, hogy a bíróság az első tárgyaláson kimondja a válást? Elfogadja-e a bíróság ezt a megállapodást?
Én úgy gondolnám, hogy a 2. tárgyalásra nyújtanám be a megállapodást, hátha addig rendeződne az ingatlan eladás és addig még alaposabban át lehet gondolni mindent.
Válaszát előre is köszönöm!
Ahogy már írtam, meg lehet oldani.
Természetesen mindenen osztozunk, így az adósságokon is. Azért kértünk tanácsot, mert szeretném elkerülni, hogy egy olyan összeg után kelljen adót fizetnie, amit csak papíron kap kézhez. Ez az ő döntése. Közös megegyezéssel válunk, bár csak szerinte menthetetlen a házasságunk. Aki képes mindenről lemondani a függetlenségéért azt el kell engedni mégha fáj is. Viszont nem szeretém, ha még ennél is veszteségessebben kerülne ki ebből a házasságból, mert valljuk be mindenképpen én járok jobban ebben az esetben. Tanácstalan vagyok, hogy meg lehet-e oldani ezt valahogy.
Szerintem előszőr a felhalmozódott adósságot "osszák el" egymásközt, vagyis a hiteltartozások további sorsát kell rendezni, azt követően a lakás és az autó dolga.
Menjenek be a bankba és ott fog eldőlni minden! (A sajnálatos kispénzüség miatt a jövőt illetően jót sajnos nemigen fognak hallani...)
Zárójelben: jó lenne ha a vagyonmegosztás dolgában közös megállapodásra tudnának jutni, mert akkor az benne van a válóper 12 ezer forint illetékében, ellenkező esetben külön per lesz mely elhúzódó és költséges.
A házasságból gyermek nem született?
Ha esetleg igen, akkor a gyermekelhelyezés, a t.díj, a láthatás/kapcsolattartás dolga is mind elrendezendő!
Monalisa
laikus hozzászóló
„Megkérdeztek egy jogászt, akitől azt a felvilágosítást kapták, hogy közös megegyezés, és a mindkét fél által aláírt vagyonmegosztás esetén forintra egyeznie kell a felek által vitt értéknek, különben az „kisemmizésnek“ számít egy új törvény szerint.”
Ez konkrétan marhaság. Az tény, hogy ha nem 50-50%-ban osztoznak, akkor mindenképpen felmerülhet illetékfizetési kötelezettség, de egyrészt ebben a helyzetben ne ez számítson, másrészt ilyen anyagi helyzettel mérséklést mindenképpen, de talán teljes elengedést is el lehet érni az illeték vonatkozásában.
Szeretnék hozzáértőbbtől vagy tapasztaltabbtól segítséget kérni. A testvéremnek ment tönkre a házassága 14 év után. A férj szeretne válni, a testvérem szereti így félek, hogy "szerelemből" hátrányosan fog kikerülni a válásból, illetve a vagyonmegosztásból.
nincsenek túl szerencsés anyagi helyzetben, és elképzelni sem tudom, hogyan lehet ebből kijönni.
Van egy 4 mill. forgalmi értékű közös tulajdonú lakás amin még 19 évre van 2,5 mill kölcsön, egy 5 éven belül 2 millióért vásárolt autó, aminek a forgalmi értéke most 1 mill, de legalább azon is van még 950 e ft tartozás. A férj csak az autót és az új életet akarja, ott hagyna mindent. A testvérem kifizetni soha nem tudná, amihez a férj a szabadsága fejében nem is ragaszkodna. Megkérdeztek egy jogászt, akitől azt a felvilágosítást kapták, hogy közös megegyezés, és a mindkét fél által aláírt vagyonmegosztás esetén forintra egyeznie kell a felek által vitt értéknek, különben az "kisemmizésnek" számít egy új törvény szerint. Azt javasolta, hogy a tesóm papíron fizesse ki a volt párját hiszem a lakásnak magasabb az értéke, és annak a különbözetét rendezni kell. De az adásvételnek számít szerintem ami után illetékelni és adózni is kell.?
Kérdésem: ki lehet ebből valahogy jönni???
Azzal a kiegészítéssel, hogy ha a bank a válásra tekintettel elengedi a férjedet a hiteltartozból, akkor azt a továbbiakban neked kell egészében fizetned 15 évig még, ellenben ha nem engedi el a férjedet akkor ő kénytelen lesz a saját részét továbbra is fizetni - ezt külön polgári peres eljárásban utóbb követelheti tőled.
Ahhoz hogy a továbbaikban csak egymagad legyél a hiteltartozás alanya a bank valószínűleg nem fog belemenni, vagyis valószínűleg kell majd kezest vagy adóstársat magad mellé venni. (Rossz esetben egy másik plusz ingatlant kell még zálogként bevonni az ügyletbe.)
Könnyebb lesz elválni (...) mint a bankban a dolgokat elrendezni - a jelen gazdasági válság miatti megszorítások okán.
Monalisa
laikus hozzászóló
a házasság utáni vagyongyarapodás (mint közös vagyon) fele jár majd.
Amit a házasság (és az azt megelőző élettársi kapcsolat) előtt szereztél, vagy különvagyonként gyarapította javaidat (pl a szüleidtől rád tekintettel kapott ajándék), ahhoz a férjednek nem sok köze van.
(konkrétan semmi)
Jó megközelítéssel az épített lakás vonatkozásában befizetett törlesztőrészletek fele lesz amit követelhet.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Kedves Segítők!
Először írok ezen a forumon, az esetleges tudatlanságért előre is elnézést kérek!
Éppen válás előtt vagyunk a férjemmel. Az ingatlan miatt vagyok bizonytalan, mert nem tudom, hogy mennyi és hogyan jár neki?! A szüleim házára építettünk 5 évvel ezelőtt egy különbejáratú külön lakást: Ezt hitelbő a szüleim házának jelzálogosításából tudtuk megvalósítani. A teljes építkezés hitelből történt 20éves konstrukcióval. 5 éve fizetjük a törlesztő részleteket. A házat jelenleg nem szeretném eladni. Ebben az esetben a férjemnek mi jár?
- az eddig befizetett törlesztő összeg fele, vagy a ház teljes értékének fele?
Ezt hogyan állapítják meg.
A kert 25% az én örökségem aminek a fele a férjemet is illeti, a szüleim házában semmilyen módon nem szerepel a férjem mint tulajdonos, vagy esetleg résztulajdonos, annak örökösei a testvérem és én vagyunk. Egyedül a fenti különálló lakás a saját tulajdonunk és a kert 25%a.
Kérem ebben segítségüket!
köszönettel: kalpagos
Egyik sem, PKKB.
Kedves Segítők,
Annyit szeretnék még megkérdezni, hogy válási ügyben a panasznapra melyik bíróságra kell bemennem a VII kerületben lakom?
Ezeket találtam ahol vannak panasznapok:
Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság
Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság
Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság
A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság
köszönöm válaszotokat
Mónika
Ha te hagyod el a közös lakást, akkor jár. HA viszont árverezik, és senki nem marad bent, akkor nem jár.
Köszönöm ezt a helymegjelölést, csak én nem tudom ezt értelmezni.. kérhetem e a lakáshasználati jog ellenértékét vagy sem... Azt tudom hogy a gyerekekre ha nálam lesznek elhelyezve akkor őrájuk nézve jár(na)
Csjt. 31/C. §
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02