Elvált házastárs a végrendelet szerinti örökös


fari # 2005.03.20. 21:39

Köszi a tanácsokat Derill. Akkor megnyugodtam.

derill # 2005.03.20. 17:23

fari: ezt talán a férjedre kellene bizni. Ha ő nem akar pereskedni, akkor Te ugysem tudsz helyette. Jollí-nak igaza van, valószinü, hogy mindent már eleve a nő és a gyerekei nevére vettek, hiszen ha maradt volna ingatlan, akkor a közjegyző az összes gyerekét, tehát a férjedet és a sógorodat is megidézte volna, és ingatlannál kötelező a hagyatéki eljárás.

Abeta: ez nem igy müködik. Az ingatlan fele a tied, másik fele az övé. A közös tulajdont kell megszüntetni valahogy. Lehet ugy, hogy Te megveszed az ő részét, vagy ő a tiedet, vagy eladjátok, és osztoztok a pénzen. Tehát a mostani forgalmi érték felét kell megkapnia, ha Te fizeted ki őt. Nélküle nem tudod eladni, mert mint tulajdonostársnak egyrészt elővételi joga van a Te részedre, másrészt ha az egészet akarod eladni, ahhoz az ő aláirása is kell. A Te részedet természetesen eladhatod, de mint emlitettem, elővételi joga van, megveheti ugyanazon feltételekkel, amikkel másnak eladnád. Viszont kétlem, hogy bárki hajlandó lenne egy fél ingatlant megvenni. Ha nem tudtok megegyezni, akkor a biróságtól kérheted a közös tulajdon megszüntetését, ami mindkettőtökre nézve hátrányos lesz, mivel elárverezik az ingatlant, és lehet, hogy csak jóval áron alul tudják majd elárverezni.

Tehát próbálj egyezkedni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

fari # 2005.03.20. 13:14

Az apósom az elhunyt. A férjemről és a sógoromról van szó. Azaz igazság, hogy onnan tudjuk, hogy valaminek kell lenni, hogy 25 évvel ezelőtt, amikor az apósom elvált és elvette ezt a hölgyet, egy 4x3 m-es pincehelyiségbe laktak, utána kijátsztva vettek egy családi házat. Ez már 3 szoba terasz, konyha WC speiz, 250-es telek.(A tulaj. külföldre ment és potom pénzért megvették tőle.) Azután pedig a szomszéd községbe vettek egy még nagyobb házat, még nagyobb telekkel, a nő 3 gyerekének lakást, kocsit, a férjem és a sógorom pedig semmit nem kapott, pedig mindíg látogattuk őket. Akkor adtak a gyerekeknek - az én gyerekeimnek, vagyis az unokáinak - 1000-1000.- Ft-ot. A férjem pedig hallani sem akar arról, hogy utána nézzünk a sógorommal a hagyatéknak.

Jolly # 2005.03.20. 12:11

A levelezés elején azt írtad, hogy ketten vagytok testvérek, majd azt írod magadról, hogy te vagy az egyik testvérnek a felesége. Ez mit jelentsen? Csak félrevezeted az itt lévőket! Ha nem adsz elsőre pontos infokat, akkor nem tudunk segíteni!

Fari, lehet, hogy a férjének apja adásvételi szerződéssel vagy egyéb olyan szerződéssel (pl. tartási) íratta át a nő gyerekeire (vagy a nőre), hogy az Ön férje ne örököljön és még kötelesrészt se kapjon az apja után.
Ha egy elhunytnak semmije sem volt, akkor nem tartják meg a hagyatéki tárgyalást, hiszen nincs miről tárgyalni.
Oda kell menni az önkormányzathoz, abba a faluba, ahol az apának állandó lakcíme volt. Ott lehet érdeklődni a hagyatéki osztályon, hogy mije volt halálakor. Ha nem volt semmije halálakor, akkor elképzelhető, hogy trükköket bevetve mindent elintéztek, hogy a férje ne örököljön semmit és a vagyonok ne kerüljenek a hagyatéki leltárba.
Természetesen a férje hozzájárulása nélkül Ön semmit nem tehet az önkormányzati hagyatéki osztályon, ott fogják megkérdezni, hogy Ön milyen viszonyban volt az elhunyttal.
Felhívom a figyelmét, hogy az apa faluban lakott, ezért ott mindenki mindenkit ismer, így van ez az önkormányzatnál is. Arra számítson, hogy az özvegy minden lépéséről tudni fog, hogy Ön az önkormányzatnál járt akár a férje aláírásával. Ezért javaslom, hogy ne Ön, hanem a férje járjon utána!
És ne felejtse el, ha csak valamije is volt, mondjuk autóját az asszonyra hagyta, akkor a kötelesrészből le kell vonni a hagyatéki tartozás férjére eső részét. Hagyatéki tartozás lehet például az apa temetési költégei, az apa által halmozott esetleges tartozása stb.

fari # 2005.03.19. 19:55

Mivel nem vagyunk beszélő viszonyban az özveggyel, nem tudjuk, hogy volt-e hagyatéki tárgyalás. Ahol laknak az egy kis falu, amikor telefonon érdeklődtem, letették a telefont. Azért nem hiszem, hogy ennyi idő után nem történt még hagyatéki tárgyalás? Nem tudom intézni a dolgokat, mert a férjem hallani sem akar az öröklésről, és ahhoz, hogy intézkedni tudjak, az ő aláírása kéne, mert az ő apjáról van szó.

the big cat # 2004.01.10. 08:39

Ptk. 665.-667. §

fari # 2004.01.09. 17:14

Én azt szeretném tudni hogy mit képez a köteles rész? Azt nem tudom, hogy van-e végrendelet, vagy nincs. Köszi.

the big cat # 2004.01.09. 15:43

Ha vitatod a köteles rész értékét, akkor bíróság előtt megtámadhatod a hagyatéki végzést. akkor jön a szakértés, stb.

fari # 2004.01.09. 14:06

T. The Big Cat!

Köszi a választ, de hogyan állapítják meg a köteles részt, tehát mit képez a köteles rész? A 20 év alatt vett ingatlant, gépkocsit, stb? Ki állapítja meg az értéket? Vagy majd a bíróság kirendelt szakértőt? És ha letagadják, hogy ezezeket a dolgokat 20 év alatt vették? Köszi!

the big cat # 2004.01.09. 11:35

A köteles rész mindenképpen jár, még akkor is, ha mindent a második házasságból származó gyerekek örökölnek, sőt ha ha ajándékba a nevükre íratták a dologokat, bizonyos ideig visszamenőleg még abból is jár köteles rész.

ha nincs végrendelet az 5 gyermek azonos arányban örököl az apa után.

fari # 2004.01.08. 14:00

T. Fórum! Azután szeretnék érdeklődni, hogy apám elvált 20 évvel ezeleőtt, majd ismét megnősült. Ketten vagyunk testvérek, de annak a nőnek akit elvett vagyn 3 gyereke. Ha nincs végrendelet, akkor fogunk mi mind a ketten örökölni? Vagy ha van végrendelet nekünk nem jár a köteles rész? Mert az is lehet, hogy minden a nő gyerekeinek a nevére van iratvan. Köszi ha tudnak segíteni Fari

abeta # 2004.01.08. 02:26

T. Fórum!
Napokon belül várható, hogy a közjegyző végleges hatályra emeli a hagyatéki döntést, miszerint a végrendelet érvényes, s a teljes hagyatékot nekem átadja. Elhunyt hajdani házastársam fia a köteles rész értelmében felerészben szintén örökös.
Kérdéseim, hogy a hagyatéki eljárás során készült ingatlanbecslés szerinti ár felét, avagy annál többet is kérhet-e tőlem a köteles 50% fejében a fiú, s milyen határidővel. Eladhatom-e az ingatlant amíg ki nem fizettem a köteles részt.

Köszönöm, ha segíteni tudnak
abeta