Idős nagymamám ( elhunyt édesapám édesanyja ) betegsége és kora miatt évekkel ezelőtt a lányához ( elhunyt édesapám testvére ) került. A lányával azonban pár éve egy családi ügy miatt olyannyira megromlott a viszonyunk, hogy teljesen megszakítottuk egymással a kapcsolatot. A lánya azóta elköltözött egy ismeretlen címre, és vitte magával nagymamámat. Sajnos abban sem vagyok biztos, hogy nagymamám él-e még egyáltalán. A BM adathivatala csak a keresett személy beleegyezésével adja ki az adatokat, ez nyilván nem fog megtörténni. Szeretnék információt szerezni a nagymamám hollétéről, és nem tudom erre milyen lehetőségem lenne.
Kérem, ha valaki tud tanácsot adni, segítsen nekem.
Köszönettel.
Eltünt nagymama
Nem igazán tudok jobb ötlettel szolgálni, mint, hogy bérelj fel magánynomozót, aki megpróbálja kiderítenia hollétét.
Az állami szervek nem fognak adatot szolgáltatni, mivel azzal a feltételezéssel élnek, hogy a személy a saját jószántából tűnt el.
És ha mégis meghalt a nagymamám akkor arra sincs hivatalosan jogom hogy megtudjam hogy hová temettette? Vagy ha felmerül valami jogi probléma, esetleg szeretnék hozzájutni valmilyen hagyatékhoz, lehet az fénykép vagy hasonló apróság ( nagymamámnak nincs a nevén már semmi számottevő érték ) akkos sincsen jogom hivatalosan ahhoz hogy valamit lépjek ?
A magánnyomozó biztosan valami számomra megfizethetetlen órabérben dolgozik, de azért ha más nem marad megpróbálom. Köszönöm szépen !
Mindezekhez jogod van. Arra azonban nincs jogod, hogy megtudd, hogy él-e, mivel lehetséges, hogy az altűnt személy ezt nem akarja tudatni. Azt ugyan tudhatnád, hogy meghalt-e, hiszen a halállal megszűnnek a személyiségi jogok is, de az könynen belátható, hogy az él/hal kérdésre adott válaszból kideríthető minden esetben, hogy él-e.
És jogi problémák esetén amegfeleő hatóságok fognak lépni.
Én a helyedben a legutóbbi lakóhelye szerinti rendőrkapitányságon próbálnék segítséget kérni, akár azzal, hogy bejelented, hogy eltűnt, aggódsz érte, hátha segítenek (ingyen) Sok szerencsét. Azért legközelebb ne hanyagold a nagyidat, ha a nagynénéddel összeveszel!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02