kaphat e a gyerek utlevelet az apja engedelye nelkul


laszlo1975 # 2009.07.04. 12:23

Szeretnek segitseget kerni a kovetkezo temabam.
A gyerekem apjaval kulon elunk. Nagyon szeretnem a gyerekemet aki most 4 eves kulfoldre elvinni nyaralni es a batyamat aki szinten kulfoldon dolgozik surubben szeretnenk meglatogatni, mivel az o munkaja miatt o nem tud minket itthon meglatogatni.De sajnos az utlevel keszitesehez az apai engedelyhez is szukseg lenne, de hatarozottan kijelentette hogy nem ad engedelyt hogy a gyerek utlevelet birtokoljon 18 eves koraig.
Barmilyen tanancsnak es segitsegnek orulnek.Barki aki ez ugyben tud segiteni szeretnek kapcsolatba lepni.
Koszonottel

kisokos # 2009.07.06. 12:03

Mit jelent pontosan a különélés? Született bírósági határozat gyermekelhelyezés és szülői felügyylet kérdésében? Vagy csak szimplán külön költöztetek, de semmiről sincs hivatalos papír?

limma # 2009.07.06. 14:44

Talán a gyámhatósághpz lenne érdemes fordulni, mert az igényléshez mindkettőtöknek ott kell lennie.

laszlo1975 # 2009.07.06. 17:42

A kulon eles a mi esetunkben azt jelenti hogy en es a gyermekem a szuleimmel elunk egy haztartasben teljesen kulon a gyerek apjatol!A gyerek az apja a nevere vette amikor megszuletett!Ugy hogy a gyerek az apja csaladi nevet viseli!En es a volt partnerem soha nem voltunk hazasok!Ezert nem ertem miert ilyen bonyolult ez az egesz!Valamilyen megoldasnak csak kell lennie!

monalisa1 # 2009.07.06. 19:25

laszló1975

A gyermek apja mivel indokolja, hogy elzárkózik az útlevél beszerzéséhez?

Ez nem bölcs dolog, mert a külföldre járással a gyermek előtt is kitárul egy másik világ, egy másik kultúra - valamint egy 4-5 éves gyermeknek könnyű az idegen nyelv megtanulása.

Ha az apa nem járul hozzá az útlevél beszerzéséhez akkor az idei nyaralás sajna csak belföldön realizálódik.

Ebben az esetben tessék bírósághoz fordulni és jogilag is rendezni a gyermekelhelyezés és a t.díj dolgát, valamint a láthatás/kapcsolattartás részletes leszabályozása.

A bíróság engedélye adott esetben helyettesítheti az apai hozzájárulást az útlevél kiváltás dolgánál.

Tehát szerencsés esetben jövőre már nyaralhattok külföldön.

"Lisa"
laikus hozzászóló

kisokos # 2009.07.07. 06:56

laszlo1975,

ez a szabály, amíg nincs másik. Ilyen ügyekben, mint pl. az útlevél, a szülők csak közösen, együttesen járhatnak el. Ennek pontosan az a célja, hogy a hatóság meggyőződjön a szülők akarategyezőségéről. Ez független attól, hogy házasok voltatok-e, vagy sem. Mivel az apja, azért amíg a bíróság másképpen nem dönt, addig ugyanolyan és -annyi joga van a gyermekkel kapcsolatban, mint neked, függetlenül attól, hogy egyébként mennyire "jó" apa.

Amit tehetsz, hogy keresetet adsz be a gyermek lakóhelye szerint illetékes bíróságra, ebben kérve a gyermek nálad történő elhelyezését, a kizárólagos szülői felügyeletet, a kapcsolattartás szabályozását és a tdíj megállapítását. Ha megvan a kizárólagos felügyelet, akkor onnantól nem szükséges az apa hozzájárulása az útlevéligényléshez, csak a határozatot kell magaddal vinned.

Talán ha elmondod neki a fentieket, akkor belátja, hogy jobban jár, ha hozzájárul az útlevélhez és maradnak a dolgok a régiben, mintha bíróságra járna és fizetné a perrel kapcsolatos kiadásokat. Ráadásul a végén még szinte biztosan tdíjat is fizetnie kell egy fél életen át.

Rexor # 2009.07.07. 07:32

Mondjuk tartásdíjat egyébként is fizetnie kell...ez független attól, hogy a kizárólagos felügyeletet kinek ítélik.

Iwi123 # 2009.07.07. 07:38

sziasztok!

Annyit fűznék hozzá, hogy a Váci Okmányiroda már akkor is elkésziti a gyermek útlevelét, ha a biróság az anyánál helyezte el a gyereket, de nem döntött a gyermek kizárólagos szülői felügyeletéről.. Ebben az esetben már az apa szülői felügyelete csak korlátozott mértékben áll fenn.. Tehát elég ha az anya viszi a birósági határozatot, amiben nála helyezték el a gyermeket. És ezt az eljárást a Központi Okmányiroda a Visegrádi utcában helyben hagyta.. Volt rendőrségi ügy, és ők megkeresték a központjukat, és ott szabályosnak minősitették az eljárást..
Az egyik ismerősünk igy játszott ki minden jogszabályt, és szerzett a 4 éves lányának útlevelet, majd fogta a gyereket és végleg külföldre ment, természetesen ezt is az apa beleegyezése nélkül.. És a magyar állam ebben az esetben szinte tehetetlen, mert nem tudja, ( és nem is akarja ) a gyereket hazahozatni..

_Wasp_ # 2009.07.07. 08:19

a magyar államnak a vázolt esetben kötelessége hazahozatni a gyermeket, javaslom az ismerősöd álljon jobban a sarkára.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Iwi123 # 2009.07.07. 10:12

Volt az ismerősöm a Külügyminisztérium illetékes osztályán. Ott azt mondták neki, hazahozatják a gyermeket, de rögtön intézetbe is került, ugyanis a gyermekelhelyezési pernél az anyánál helyezték el a gyereket, és az apának csak korlátozott szülői felügyeleti joga van. Ez viszont nem jelenti azt, ha hazahozatják a gyermeket, akkor ő kapja meg. Ebben az esetben intézetbe kerül, jön az anya, elmegy biróságra, ahol szerez olyan végzést, hogy övé a szülői felügyeleti jog, és jobb megélhetést biztosit a gyermeknek külföldön, és már viheti is vissza..
Sajnos Magyarországon ez igy működik....

_Wasp_ # 2009.07.07. 10:54

elmegy biróságra, ahol szerez olyan végzést, hogy övé a szülői felügyeleti jog, és jobb megélhetést biztosit a gyermeknek külföldön, és már viheti is vissza..
Sajnos Magyarországon ez igy működik…

nem így működik.

tartósan külföldre vinni csak a kapcsolattartó szülő engedélyével lehet a gyermeket, vagy az ezt pótló bírósági határozattal. Amennyiben bírósági határozathozatalra kerül sor, akkor arra is van esély, hogy a bíróság úgy dönt, hogy a jogkövetőbb (értsd: az országból a gyermeket ki nem lopó) szülőnél döntsön az elhelyezés mellett. De ha nem is így történik, akkor is legalább a kapcsolattartás szabályozva lesz valami módon, és vélhetőleg annak a terhére, aki lelépett az országból. (ez több mindentől függ, volt ilyen és olyan ítélet is) Ezek a lehetőségek most harc nélkül fel lettek adva, szóval az ismerősödnek az ügyintézők helyett inkább ügyvédet kellett volna megkérdeznie.

ismered a kávészabályt?
így szól: „Ha az államigazgatásban dolgozó ügyintéző le tudja beszélni az ügyfelet arról az eljárásról amit indítani akart, vagy tud találni egy olyan jogszabályt, ami alapján máshova küldheti, akkor egy csomó munkát megspórol magának, tehát mehet kávézni


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Iwi123 # 2009.07.07. 11:03

Volt az ismerősöm ügyvédnél is..
Minden ügyvéd azt mondta, hogy nem kaphatott volna útlevelet az édesapa aláirása nélkül.. de megkapta... és elmentek... Holott ezzel a gyermek lakóhelyét megváltoztatták... és ehhez kellett volna az apa beleegyezése... de nem igy történt..
A magyar állam annyit tett, hogy megkereste annak a külföldi szervnek az illetékes biróságát, ahol most élnek... ott szabályozták ujra a kapcsolattartást, ami úgy szól, hogy évente egyszer köteles Magyarországra hozni az édesanya a gyermeket.. de a gyermek már évek óta külföldön él, és alig beszél magyarul, és annyit elmondott tört magyarsággal, hogy ő már nem akar magyar lenni, és neki ez nyűg, hogy minden évben Magyarországra kell jönnie, kb két és fél hétre... hát ennyit az ügyvédekről, magyar államról, ügyintézésről, jogszabályokról...

_Wasp_ # 2009.07.07. 11:21

mondom: vissza kellett volna hozatni a gyermeket, és azonnal kérni az elhelyezés megváltoztatását (legalább ideiglenesen), másodsorban a kapcsolattartás szabályozását. És akkor magyar (és nem külföldi) bíróság döntött volna - és nem így.

hát ennyit kedvezőtlen helyzetbe belenyugvó emberekről.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Iwi123 # 2009.07.07. 12:43

Egyébként az apa hiába kérte a külügyminisztériumtól, hogy hozassák haza a gyermeket, nem mentek bele... csak a kapcsolattartás szabályozásába...
ilyen dolgokat pedig csak a külügyminisztériumon keresztül tudsz intézni.. vagy te kimész, és ott intézed, de ott fizetős a birósági eljárás.. nem kevés eurót kell befizetni... ugyhogy csak ennyit a szerinted kedvezőtlen helyzetbe belenyugvó emberekről.. magától a külügytől, akinek ez a dolga, nem kapsz tőlük segitséget!!!!

_Wasp_ # 2009.07.07. 13:00

olyan nincs, hogy a "külügyminisztérium nem megy bele" a gyermek hazahozatalába, hiszen az a New York-i Egyezmény alapján kötelessége.

olyan sincs elvileg, hogy az ügyfél ezt kéri - ő meg azt teszi. Ha mégis, akkor meg lehet támadni az intézkedését bírósági úton.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.07.07. 13:09

bocsánat, ez Hágai Egyezmény


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.07.07. 13:20

Egyébként ismerősödnek az Igazságügyi Minisztériumhoz kellett volna fordulnia, és az eljárás tárgyi költségmentes lett volna.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

póniló # 2009.07.07. 15:33

Sziasztok!

Annyit szólnék hozzá a felvetett kérdéshez, hogy én egy megyei jogú városban lakom, ahol mindkét gyerekem útlevelét csináltattam. A férjemmel elváltunk, a Polgármesteri Hivatalban a bírói végzést kérték, szinte rutinszerűen lefénymásolták, meg sem nézték mi áll benne! Szóval magyarán nem volt jelen apuka, az elvált férj! Simán két alkalommal, egymástól távol eső időpontokban (szóval nem véletlenül) szó nélkül elintéztem egyedül a két gyerek útlevelét.

póniló # 2009.07.07. 15:35

Bocsánat, kicsit elírtam! Szó nélkül megcsinálták a gyerekeim útlevelét úgy, hogy egyedül én voltam jelen, a volt férjem nem.

Iwi123 # 2009.07.07. 17:24

Bocs, igen, az Igazságügyi Minisztériumban volt az ismerősöm...
És ahogy irtam az előbb, nem is akarták, hogy a gyerek hazahozatalát kérje az ismerősöm.. bármilyen hihetetlen, és bármilyen egyezmények vannak... elmondták, hogy ugyan ezt lehet csinálni, de inkább ne csináljuk.. ez volt a lényege.. Hivatkozhatsz nekik akármire, ők nem akarnak más országokkal bonyodalmat.. én ezt szűrtem le a dolgokból.... mindig a könnyebb utat választják.. És igen, a minisztériumban tényleg költségmentes az ügyintézés... tulajdonképpen a semmiért miért is kellene fizetni?
én arra irtam, hogy súlyos eurókat kell fizetni, ez pl, ebben az esetben Portugáliában van, és az anyukának azért, hogy ujból szabályozzák a láthatást, bizony fizetnie kellett... És ha te személyesen kezdeményezel valamit ennél a biróságnál, akkor neked már fizetned kell. Igy viszont a magyar állam állja a költségeket.. csak neked tárgyi és költségmentes az eljárás... hidd el, ezt a témát már ezerszer körbejárták, és sajnos Hágai Egyezmény ide, Hágai Egyezmény oda, az igazságügyi minisztérium a könnyebbik utat választja, és nem akar különösebb bonyodalmakat.... megmondták, nekik az bonyodalom, ha a gyereket akarja hazahozatni... szerintem ezzel nem sok mindent lehet kezdeni...

gambler # 2009.07.07. 18:31

Azért, ez tényleg tragédia, ha így van ! :(((

fredyke # 2009.12.08. 21:28

Azt szeretném kérdezni hogy én egyedülálló anya vagyok és szeretném kivinni külföldre a kisfiamat.és ott szeretnék élni.De az apa nem engedi.és esetleg birosági uton ki lehet vagy esetleg ez hogy müködik?Elváltam jogilag és megegyezés alapján nálam helyezték el a kicsit.Biroságon kérte hogy heti 2-szer jöjjön látogatni a kicsit.és ezzel a lehetöséggel nem él.Ha én kivinném a fiamat és ö jogi uton támadna ez miatt érvelhetnék-e ezzel?
Elöre is köszönöm a választ.

kisokos # 2009.12.09. 07:54

fredyke,

ha tartósan külföldön akar letelepedni a gyermekkel, akkor ehhez kell a másik szülő hozzájárulása is. Meg lehet próbákozni egyezség elérésével mediáció útján is. Vita esetén a bíróság döntését kell kérni. Ha a kapcsolattartás a jogosultnak felróható okból rendszertelen, akkor jó esélye van arra, hogy a bíróság hozzájárul a kitelepüléshez. Ennek ellenére ez nem egy előre lefutott játszma.
Ha előzetes hozzájárulás nélkül települ ki, úgy az apa a gyermeket hatósági úton hazahozattathatja és önnek rendkívüli módon megnő az esélye arra, hogy egy ezt követő elhelyezési perben a másik félnek ítéljék a gyermeket.

dolcsi # 2010.06.09. 20:22

Kedves Fórumozók!

Segitséget szeretnék töletek kérni.2 éve elváltam a gyermekemet nálam helyezték el,elég rossz volt az anyagi helyzetem ezért kimentem külföldre a jelenlegi páromhoz dolgozni.Addig az édesanyám volt a gyámja a gyermeknek.Mostanra helyre állt az anyagi helyzetem és visszakértem a gyámságot,kihoztam a gyermekem apai beleegyezés nélkül.Az exem ugy tartja a gyerekkel a kapcsolatot,hogy a 6éves fiamnak kell öt hetente felhivni.Neki van egy 1 éves gyereke és elég messze lakik tölünk.Az lenne a kérdésem én kapok e valamilyen büntetést mert a gyermekem kihoztam az engedélye nélkül.Vagy mit tehetek,hogy ne kellene biroságra mennem.Nagyon szépen köszönöm elöre is a segitséget.

monalisa1 # 2010.06.10. 13:28

Mielőbb kérdeztél bizonyára elolvastad kisokos lentebbi beírását.

Amúgy egy évig (= ideiglenes jelleg) kivihető a gyermek a másik szülő hozzájárulása nélkül, DE biztosítani kell a szülő részére az eddigi zavartalan kapcsolattartást - ami adott esetben elég problematikus...

Egy éven túli (= végleges) kivitel csak a másik szülő gyámhatóságnál tett előzetes írásbeli hozzájárulásával, vagy a bírósági végzés alapján.

A kapcsolattartást újra kell szabályozni - figyelemmel annak költségvonzatára is, mely nagy valószínűséggel a gondozószülőt fogja terhelni...

Ha az ex a heti telefonhívásoknál többet nem igényel (...) akkor próbálj vele megállapodásra jutni, ergo ne gördítsen akadályt a gyermek külföldre költözéséhez.

Külön írom: volt már itt a fórumon olyan eset hogy a gyermek iránt addig kevés érdeklődést mutató apa "bekeményített" és sem a gyámhatóságon sem a bíróságon nem járult hozzá a kapcsolattartás megritkulásához, sőt, külön eljárásban a gyermekelhelyezés megváltoztatását kérte - és meg is kapta.

Az eljáró hatóságok mindig a gyermek érdekeit nézik, hol jobb neki?!

Javaslom a balra lévő "Adattár" menűsor keresőjében adott megfelelő kifejezés beírásával az előzőekben letárgyalt hasonló kérdéseket elolvasni - mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Mona"
laikus hozzászóló