kaphat e a gyerek utlevelet az apja engedelye nelkul


B.Trixi # 2021.04.05. 18:44

Bocs, hogy bekeszólok. Két dolog miatt nem tudod vinni a gyereket. A beutazástól számított 6 hónapig kell érvényesnek lennie az útlevelének / Konzuli szolgálat honlap/. Ebből következik, hogy úlj útlevél kell és mindkét szülő engedélye kell az útlevél meghosszabításhoz.

wers # 2021.04.03. 18:00

Nem tudjuk az indokot. Ma reggel visszautaztak a gyerekekkel, addig a reptéren voltak. Bocsi nem tegnap, csütörtökön utaztak ki.

Káosz.

dada84 # 2021.04.03. 17:53

Lehet tudni mivel indokolták neki? Mert egy hölgy is tegnap utazott és beengedték, ma már a szállodából jelentkezett. Januárban én is gond nélkül be tudtam menni az országba.

wers # 2021.04.03. 16:36

Ismerősömet nem engedték be tegnap

dada84 # 2021.04.03. 16:28

Köszönöm, kedves wers.
Be lehet utazni Egyipzomba, csak pcr teszt kell. Korlátozás nincs. Sajnos így ez elég nehéz lesz.

wers # 2021.04.03. 16:19

Egyébként szerintem jelenleg Egyiptomba nem lehet beutazni. Csak diplomata útlevéllel.

wers # 2021.04.03. 15:37

Egy okmány a lejárat napjának 24 órájáig érvényes”.

vagy ahogy az adott ország gondolja.

Igaza van a kérdezőnek. Sajnos. Ha jól látom, Egyiptom esetén nem hogy 3 hanem 6!!! hónapot néznek.

Mindig érdemes a konzulátusnál érdeklődni.

Egyébként gyermek útlevél igénylésénél KELL mindkét szülő. Nem csak az igénylésnél, sokszor még az elkészült okmányt sem adják át csak az egyik szülőnek.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?…

dada84 # 2021.04.03. 01:33

Kedves gerbera.

Köszönöm, hogy megragadta a lényeget és még jobban a hasznos tanácsot. Minden jót önnek.

dada84 # 2021.04.03. 01:31

Kedves bermuda háromszög.

Nem tudom van e ilyen lehetőség, gondolom ha van is bíróságon kérvényezhető vagy gyámhivatalnál? Hátha jön rá válasz.

gerbera317 # 2021.04.02. 21:49

mert kell egy bizonyos átfutási idő
Egy okmány a lejárat napjának 24 órájáig érvényes. Honnan veszed te ezt? És ha van is ilyen, aligha átfutási időnek hívják.

dada84 # 2021.04.02. 16:35

Azért mert lehet, hogy nem engedik ki vagy vissza, mert kell egy bizonyos átfutási idő a kiutazás és a lejárat között vagy a visszautazás és a lejárat között, mondjuk ha ez nem lehet kevesebb 6 hónap akkor már nem utazhatunk.

gerbera317 # 2021.04.02. 13:31

A nyári szünet nem szokott októberig tartani. Miért akarsz minden áron új útlevelet, ha a jelenleginek is megfelelő az érvényessége?

dada84 # 2021.04.02. 13:09

Tisztelt jógifórum.

Szeretném a 8 éves lányomat kivinni Egyiptomba 3 hónapra a nyári szünetbe,
A gyerek útlevele le fog járni októberbe, de az apa nem írja alá, az igényléshez szükséges papírt, hogyan lehet törvényesen útlevelet készíttetni? Csak bírósági úton? És ha csak igen, akkor ez mennyi idő lehet? Mert a magyar rendszer nem túl gyors szokott lenni.
Köszönöm megtisztelő válaszukat.

Anita04 # 2018.12.01. 19:35

Wers.

Köszi a választ.Sajnos belefutottunk egy olyan ügyvédbe aki előre elkérte a pénzt és igérgetett fűt fát. És persze semmit sem intézett csak hazudozott hogy bement a bevándorlási hivatalba beadott egy kérlemet hogy a szülésre a páromat beengedjék.2 honap várakozás után elkezdtem gyanakodni hogy semmi sem történik... hozzáteszem 9 éve nem élek az országban ugyhogy nem voltam tájékozott az itteni törvényekkel.. mivel mindig változik. Az orvos miatt döntöttünk ugy hogy itt szülnék mert egy igazán jo orvos és megbizom benne. Szoval mostanra derült ki hogy az ügyvéd semmit sem csinált. Kis mamaként én mentem be a bevándorlási hivatalba érdeklődni hogy tudnánk megcsinálni az apasági nyilatkozatott. Ott is azt mondták amit te hogy albániában a konzulátuson kell benyujtania a kérelmet. Na most ugy láttuk jobbnak hogy már időnk sincs mert nemsokárra szülök inkább legyen a nevemen a baba aztán viszem albániába összeházasodunk és egyben az apasági nyilatkozatot megcsináljuk. A lényeg hogy ne legyen probléma az utlevélnél készitésnél. Gondolom ha az én nevemen van a baba apasági nyilatkozat nélkül nem kell semmi engedély hogy megcsináltathassam az utlevelet a babának akkor sem ha az apa meglesz nevezve.

wers # 2018.12.01. 13:38

Anita04

Párod, a baba apukája, bemehet s tartózkodási helye szerint (de lehet, hogy akár másik is jó ilyen esetben, kérdezzetek rá) magyar konzulátusra, és tesz egy apasági nyilatkozatot, és ad egy hozzájárulást az útlevél elkészítéséhez. Ezt megküldik neked.

Az is lehet, ahogy írtad, hogy csak a te nevedre anyakönyvezik születéskor a babát, majd rendezitek később. Nem hiszem, hogy ez nagy gond lenne. Addig az apától semmiféle engedély nem kell.

Anita04 # 2018.12.01. 11:36

Sziasztok. Olyan kérdésem lenne hogy magyarországon fog megszületni a kislányunk de apuka albán állampolgár és májusban jár le a 3 éves kitiltása az országbol. E miatt apasági nyilatkozatot sem tudjuk megcsinálni. A baba átmenetileg az én nevemre fog kerülni. Ilyen esetben mi szükséges ahhoz hogy utlevelet csináltassak a gyerekneke és vihessem albániába az apukájához? Ha ő nem tartozkodhat az országban kérnek-e beleegyezést tőle az utlevél készitéshez? Ha igen akkor elég egy meghatalmazás tőle?

MajorDomus # 2010.06.19. 09:22

Ketten beszéljétek.meg.

Ha nem Afrikában dolgozol, az apuka meg Tajvanon, akkor az utazás nem nagyobb fáradtság neki sem mint ha M.o-ra hazajön.

hoppáréka # 2010.06.19. 01:22

Gyermekeimet egyedül nevelem,sajnos rossz anyagi körülményekbe keveredtem .
Szeretnék külföldre menni dolgozni,ezzel megalapozva gyermekeim jövőjét.
Mire számíthatok,ha az apuka is külföldön dolgozik,nem ugyan abban az országban,ahová mi szándékozunk menni.
A kapcsolattartás ,hogyan mi módon,és hol valósulhat meg?
Tanácstalan vagyok.

monalisa1 # 2010.06.18. 21:34

A személyigazolvány igényléséhez egy szülő kell (személyivel+lakcímkártyával) pl. a gyermek lakcímkártyája, és egy közepesen tiszta gyerek (a fotó végett). És a születési anyakönyvi kivonat.
8-10 napon belül megvan, postán küldik ki.

Jó nyaralást a gyermekeknek, aztán sokat mesélnek majd.

"Mona"
laikus hozzászóló

Angita # 2010.06.18. 20:52

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem,lehet nem olvastam utána kellően itt de nem leletem rá választ.
Párom elvált jogerősen és a szülői felügyeleti jog 50-50% lett.
Most a volt feleség külföldre akarja vinni a gyerekeket nyaralni,amivel nem is lenne semmi gond.
A kérdés az hogy ebben az esetben 3(14 éven aluli) gyermeküknek a volt feleség a párom nélkül is csináltathat útlevelet?
Vagy igaz az, hogy ha személyazonosító okmányt készített a gyerekeknek akkor nem kell hozzá a párom?
Náluk a felügyeleti jog 50-50%
ÉS most erre szeretnénk választ kapni....

Segítségetek köszönjük.

monalisa1 # 2010.06.12. 13:38

Mindenkinek előnyére válna ha rövidebb-hosszabb időt külföldön élhetne, egyrészt a könnyebb nyelvtanulás másrészt egy másik kultúrába a beilleszkedés.

Aztán hogy végleg külföldön marad-e az több tényezőtől függ.

Ettől még rendszeresen haza lehet járni - tartani a kapcsolatot a családtagokkal, a rokonsággal, a barátokkal.

Külön írom: a gyermek az apjával sz.gépen/webkamerán keresztül akár napi kapcsolatban lehetne egymással, illetve sz.géppel lehet úgy telefonálni hogy nem kerül pénzbe.

ml.

dolcsi # 2010.06.11. 22:26

Nagyon szépen köszönöm a segitséget kedves Monalisa1.Sokat segitettél.Ha ennek vége akkor megirom hogy volt hátha más is ilyen cipöbe jár és tudok én is segiteni!!KÖSZÖNÖM

monalisa1 # 2010.06.11. 07:37

Gyermek végleges külföldre vitelével kapcsolatban ezt találtam a balra lévő keresőben: http://www.jogiforum.hu/forum/35/11306

dolcsi # 2010.06.10. 19:36

Nagyon köszönöm a felvilágosítást kedves Mona.Egyébként már olvasgattam a Forumon hasonlo eseteket csak az a baj,hogy az egyik ezt mondja a másik meg azt.Esetleg valami olyn oldalt nem tudsz ahol ehhez az esethez kapcsolodo törvények vannak?Köszönöm

monalisa1 # 2010.06.10. 13:28

Mielőbb kérdeztél bizonyára elolvastad kisokos lentebbi beírását.

Amúgy egy évig (= ideiglenes jelleg) kivihető a gyermek a másik szülő hozzájárulása nélkül, DE biztosítani kell a szülő részére az eddigi zavartalan kapcsolattartást - ami adott esetben elég problematikus...

Egy éven túli (= végleges) kivitel csak a másik szülő gyámhatóságnál tett előzetes írásbeli hozzájárulásával, vagy a bírósági végzés alapján.

A kapcsolattartást újra kell szabályozni - figyelemmel annak költségvonzatára is, mely nagy valószínűséggel a gondozószülőt fogja terhelni...

Ha az ex a heti telefonhívásoknál többet nem igényel (...) akkor próbálj vele megállapodásra jutni, ergo ne gördítsen akadályt a gyermek külföldre költözéséhez.

Külön írom: volt már itt a fórumon olyan eset hogy a gyermek iránt addig kevés érdeklődést mutató apa "bekeményített" és sem a gyámhatóságon sem a bíróságon nem járult hozzá a kapcsolattartás megritkulásához, sőt, külön eljárásban a gyermekelhelyezés megváltoztatását kérte - és meg is kapta.

Az eljáró hatóságok mindig a gyermek érdekeit nézik, hol jobb neki?!

Javaslom a balra lévő "Adattár" menűsor keresőjében adott megfelelő kifejezés beírásával az előzőekben letárgyalt hasonló kérdéseket elolvasni - mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Mona"
laikus hozzászóló