Apai lemondás a gyermekről


ObudaFan # 2013.04.13. 12:29

Egy új DNS-teszt az olyan új tény, ami újonnan jutott a vélelmezett apa tudomására.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.12. 05:14

Az egy év az egy év. Azon túl már fel kell mutatni valami olyan tényt, amely a kereset benyújtását megelőző egy éven belül jutott a tudomására. Annak híján az ügyészség vagy indít a nevében pert vagy nem. De inkább nem.

ObudaFan # 2013.04.11. 20:05

Azért ha később bebizonyosodik, hogy nem ő az apa, lehet indítani pert az apaság vélelmének a megdöntése iránt.
De azért inkább most célszerű eldönteni, hogy per nélkül el akarja-e ismerni, vagy sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.11. 16:06

Még akkor se nagyon.

pazs # 2013.04.11. 15:34

Bianka26: amíg meg nem tudja nevezni a tényleges biológiai apát, semmit nem lehet majd tenni.

Bianka26 # 2013.04.11. 12:33

Sziasztok!

Egy olyan problémával fordulnék a fórumhoz, hogy a párom ellen apasági eljárást indított az exe. A párom nem teljesen biztos benne, hogy az övé a gyermek,mert a nevezett hölgy, amikor terhes lett bevallotta, hogy már férfival is volt szexuális kapcsolata és ezután nem is kereste a páromat 1 évig. Most mégis ott tartunk, hogy őt nevezte meg apának. A párom arra az elhatározásra jutott,hogy aláírja az apasági nyilatkozatot, mivel nagy esély van rá, hogy az övé és nem szeretne 100 évig pereskedni sem. Az lenne a kérdésem, hogy ha az apasági nyilatkozatot aláírja,de utóbb egy DNS teszt bebizonyítaná, hogy még sem az övé a gyerek, akkor mit lehet majd tenni?

Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2013.04.08. 12:03

Valószínűleg sehogy. Esetleg a szülői felügyelet megszüntetése iránti perrel lehet próbálkozni, mert akkor nem kell az örökbefogadáshoz a hozzájárulása, de nem adok túl nagy esélyt a pernek.

VVBB # 2013.04.08. 10:47

Sziasztok!

A történet a következő. Van egy már 5 éves lányom, akinek az édesapja román állampolgár. Tavaly óta nem látogatja a kicsit, gyerektartást soha nem is fizetett utána.
2011 nyara óta nem vagyunk együtt, házasok, bejegyzett élettársak sosem voltunk. A kislány természetesen a nevén van, apai elismerő nyilatkozatot még a születése előtt tett.
Azóta férjhez mentem, a mostani párom és a kislányom nagyon szeretik egymást, a lányom a páromat tartja igazi apjának.
Kérdésem az lenne, hogy ha nem érem el a vérszerinti apukát sehogy sem, és nagyon nem látom értelmét, hogy továbbra is ő gyakorolja (még ha nem is teszi) apai jogait, akkor hogyan tudná a férjem a nevére venni a lányomat? Megkeresik hivatalból a vér szerinti apát, vagy nem is foglalkoznak vele?
Megköszönném, ha valaki felvilágosítana, mert igazából kifejezetten ilyen esetet nem találtam! :)

Sücmörgő # 2011.09.02. 19:26

Üdv!
Köszönöm a válaszokat,de engedjetek meg egy megjegyzést a "mi közöd hozzá"-hoz.
Nem véletlenül szeretném tudni.Ugyanis a legjobb tudásom szerint,az,aki a gyermek valódi,biológiai apja,úgy jutott vagyoni gazdagsághoz,hogy ebből nekem vagyoni károm keletkezett,hiszen a kötelezettséget mulasztott természetesen akaratán kívül.Ezt nemrégiben tudtam meg,de aki ebben a témában jártas,igazoljon,vagy cáfoljon,kérem.
Egyébként nem értem az Magyar Igazságszolgáltatást. Miért az apát "büntetik" azzal,amiben vétlen,hiszen a feleség hűséget esküdött.Tehát nem az apa (én) vétettem,mégis az apa fizet. Továbbá: AZ anya 100%,hogy tudatában volt annak,hogy a gyermek apasága megkérdőjelezhető.Jelenleg is ledér életmódot folytat,a gyermeket az anyai nagyszülő neveli.
Akinek van esetleg még észrevétele,véleménye,szívesen meghallgatnám,mert rengeteget segítene.
Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.01. 18:49
  1. A gyerektartásra vonatkozó kereseti kérelemnek a visszamenőleges részét akkor is elutasítják, ha az apaság vélelmét sikeresen megdöntöd.
  2. Mi közöd hozzá?
Sücmörgő # 2011.09.01. 15:41

Üdv Mindenkinek!
Mielőtt kérdésemet tenném fel,leírnám a sztorimat.7 éve nősültem meg,a házasságból született egy kislány.2 éve azonban elváltam,a gyermek az anyához lett ítélve.Új kapcsolatom lett,akivel 1 éve próbálkoztunk közös gyerkőccel.Nem jött össze,így elmentem Endokrin vizsgálatra,ahol nagyon rossz eredmény született.Ekkor felmerült bennem,hogy akkor a kislány hogy "jött" össze? Az anya tudta nélkül bő 4 hónapja elvittem a gyereket apasági vizsgálatra,ahol kiderült:Nem az enyém!Természetesen az anyának nem szóltam,de megtudta.Én keresetet nyújtottam be az apasági vélelmezés megdöntéséért,a teszt elkészülte napjáig visszamenőlegesen a gyermektartásdíj megvonásáért,valamint a perben való költségek marasztalásáért.
A kérdésem:
1;Mekkora esélyem van a pert megnyerni?
2;Hogyan tudhatom meg (jogilag),hiszen az anya 100%,hogy nem árulja el,hogy ki a gyermek valódi apja?
3;Addig,amíg jogilag enyém a gyerek (mert még nem született ítélet és az anya nem adja ide a gyermeket láthatásra),mit tehetek?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.12. 17:18

Majd perben megállapítják.

nyanya42 # 2011.07.12. 16:05

Szeretnék tanácsot kérni mert tehetetlen vagyok! Egy pár hónapja kaptam egy bírósági papírt hogy mennyek apasági vizsgálatra mert egy 8 éves kisfiúnak lehetséges hogy én vagyok az apja!Az anyukát ismerem de csak egy allkalom erejéig, és annó mikor felröppent a hír 8-9 éve hogy terhes az anya és hogy én is lehetnék a gyerek apja, én föl kerestem és megkérdeztem tőlle hogy valóban én vagyok-e a gyerek apja, mert ha így van nem szeretném megtartani mert nem szándékozok családot alapíttani és főleg nem az anyával! Akkor azt mondta az anya hogy biztos lehetek benne, nem én vagyok a gyerek apja! Most megvolt a dns teszt már 4 hónapja és csak most hívott hogy állítólag én vagyok a gyerek apja, de én még nem kaptam semilyen papírt sem!! Mi történik ha nem ismerem el hogy én vagyok a gyerek apja??

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.07. 19:20

Tehát a bírósági döntés a biztos.
Illetve, ahogyan már elsőre mondtam: még az se. Itt gyakorlatilag nincs ítélt dolog.

derill # 2011.07.07. 19:03

Ha Ati apu-ra írtad, akkor ott szerintem semmiféle írásos megállapodás nincs, ráadásul a gyakorlatban ez úgy működik, hogy ha anyuka mondjuk aláírja, majd mégis magához veszi a gyereket, akkor apuka "így járt". Tehát a bírósági döntés a biztos.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.07. 06:19

A bírósági végzéssel jóvá nem hagyott egyezség kötőereje ugyanolyan, mint a jóváhagyotté. A különbség az állami kényszerrel való végrehajtásban van. Aki a gyermek elhelyezéséről egyezséget kötött - még ha bírósági jóváhagyás nélkül is, az már nem "viheti bármikor" a gyereket; azaz nem változtathatja meg önkényesen a gyerek elhelyezését.

derill # 2011.07.06. 23:28

pancika: http://www.jogiforum.hu/hirek/19111#…

mimóza69- kisokos
: jelenleg semmilyen joga nem marad, ha az apaságát megdöntik, azonban a készülő új Csjt tervezetében már szerepel, hogy amennyiben bizonyos ideig valaki sajátjaként nevelt egy gyermeket, akkor megilleti a kapcsolattartási jog. A bíróság elvileg külön végzést hoz a kapcsolattartási jogának a megszűntetéséről és annak jogerőre emelkedéséig a kapcsolattartási jog fennmarad. (Az én álláspontom egyébként az, hogy az apaság jogerős megdöntésével a szüli felügyeleti jog megszűnik, ezzel az apasággal járó jogok és kötelezettségek is megszűnnek.)

Vicus04: a bejegyzett apa az egészséges gyermek 6 éves koráig az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül az örökbefogadáshoz hozzájárulhat. Ez esetben a jogszabály értelmében a szülői felügyeleti joga megszűnik, ezzel megszünnek a jogai és kötelezettségei is. A Legfelsőbb Bíróság azonban egyik egyedi döntésében kimondta, hogy a gyermek örökbefogadásáig a tartási kötelezettség fennmarad, ugyanakkor a gyakorlatban egyetlen esettel sem találkoztam, amikor ilyen nyilatkozat megtételét követően egy nő tartási kötelezettsége fennmaradt volna. Ezt csak férfiak esetében alkalmazták eddig. Jelenleg strasbourgi eljárás van folyamatban, melynek lényege, hogy a Magyar államnak fel kellene mutatnia olyan jogesetet, amikor a nő tartási kötelezettsége is megszűnt volna ilyen nyilatkozatra. Ha nem tud, akkor jó esetben elmarasztalják a Magyar Államot. A döntés 1-2 éven belül várható. Ha elmarasztalják, akkor remélhetőleg változik a gyakorlat, ha nem, akkor marad. A másik kérdésedre: Ezt a nyilatkozatot teheti meg az apa, ez esetben a szülői felügyeleti joga bizonyosan megszűnik, tehát kapcsolattartásra sem tarthat igényt, mint látod, a tartási kötelezettsége egyelőre fennmarad.

feri84, szamihanna: „lemondó nyilatkozat” ilyen címen nem létezik, hanem a fenti nyilatkozatot lehet megtenni (alapfeltétele, hogy az apa be legyen jegyezve már az anyakönyve, a gyermek egészséges legyen és 6 éven aluli legyen, fölötte, vagy tartós beteg gyermek esetén gyámhivatali jóváhagyás is kell hozzá (Csjt. 48. § (3) bekezdés).

Ati apu: javaslom a perindítást, mert ha nem indítasz pert, bármikor meggondolja és viheti a gyereket, hiszen azonos jogaitok lesznek. Kössetek egyezséget és hagyassátok jóvá a bírósággal, hogy nálad van elhelyezve a gyermek.

NetRally: amennyiben a gyereket elhelyezik az egyik szülőnél, az a másik szülő hozzájárulása nélkül is csináltathat útlevelet. A közösen gyakorolt felügyelet körébe ilyen esetben csak néhány dolog tartozik (Csjt. 72/B § (2) bekezdés). Ilyen esetben, ha a vér szerinti szülő 6 évig a gyerek felé sem néz, kérheti a másik szülő a szülői felügyeleti jogának a megvonását és a bíróság jó esetben ezt meg is teszi, ha az örökbefogadáshoz nem járul hozzá, viszont lenne olyan személy, aki örökbefogadja.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2011.07.06. 10:15

Ha hozzájárul az örökbefogadáshoz, te pedig örökbe fogadod, akkor meg is oldódik a probléma.

NetRally # 2011.07.06. 10:00

Ő döntött úgy, hogy magára hagyja anyát és lányát, hat éve feléjük sem nézett. Az anya szempontjából szerintem ez így pont nem helyes, elég megalázó helyzetet tud sokszor teremteni. De hát ezek a törvények.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 09:50

Ha megvonnák az apa felügyeleti jogát. De ahhoz nagyon, nagyon súlyos dolog kellene. Ha te fogsz külön élni a gyerekedtől meg fogod érteni, hogy ez így helyes.

NetRally # 2011.07.06. 09:37

Köszönöm, sajnos ezen a téren nem vagyok tájékozott, így ezért sem tettem fel a kérdést rendesen :) Tehát akkor nem szűnik meg az a helyzet, hogy pl. útlevél ügyintézésnél, stb. az apa aláírása is szükséges, nem pedig "csak" az anyáé? Milyen esetben lehetséges, az, hogy az anya teljes körűen eljárhasson ügyekben, ne kelljen az apát álladóan előkeríteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 09:32

Tévesen használod a kifejezést, gyámság alatt árva gyerek áll (illetve akinek a szüleitől megvonták a felügyeleti jogot). Továbbá tévedésben vagy a szülői jogok gyakorlását illetően is, azt - a legfontosabb kérdések kivételével - a gyermekkel együttélő szülő egyedül gyakorolja.
Mindenesetre te egy olyan gyerek fölött, aki nem a tiéd, ilyen jogot soha nem kapsz.

NetRally # 2011.07.06. 09:19

Szeretnék tanácsot kapni, ha párommal összeházasodunk akkor a korábbi kapcsolatából (nem házasság) velünk élő 10 éves kislány gyámsága automatikusan átkerül hozzám? Vagy ezek után is szükséges minden ügyintézéshez az apa aláírása, tovább nehezítve ezzel mindent?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.06. 07:45

Ezt örök időkre garantálni nem lehet. Gyerekelhelyezésben még a bírósági ítéletet is meg lehet utóbb változtatni - pontosabban új ítéletet lehet kérni -, nem hogy az egyezséget.

Az nagyon nem világos, mi a fenének mennél perre, ha egyszer egyezség alapján nálad vannak a gyerekek.

Ati apu # 2011.07.06. 04:00

Jó Reggelt.Én érdeklődnék a felől hogy, mi a volt párommal külön költözünk van két gyermekünk 3 és 4 éves a gyerekeket én viszem magammal. nem csak azért mert az anya volt a hibás fél ,hanem mert úgy érzi és érezte mindig hogy egyedül nem képes ellátni a gyerekeket (nem anyagilag) meg tudja hogy én jobban akarom őket na de a lényeg hogy hogyan lehet úgy megegyezni jogilag hogy ha a jövőben meg gondolná magát akkor se tudja tőlem elvenni a gyerekeimet.És hogy ha bíróságra mennénk apaként mennyi esélyem van ?


üdv