Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Apai lemondás a gyermekről

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.02. 14:18

hova fordulhatok?

Jobbra, balra...

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2019.11.02. 14:04
Atesz998 # e-mail 2019.11.02. 13:38

Szeretnék lemondani a gyerekröl külön éllek az anyátol.hova fordulhatok?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.22. 17:11

Az iskolaválasztásról, pályaválasztásról a szülőknek akkor is közösen kell dönteniük, ha egyébként a szülői felügyeleti jogot csak egyikük gyakorolja.

(A családjogi törvény alapján hozott ítéletekben a gyereket az egyik vagy másik szülőnél helyezték el. A "szülői felügyelet gyakorlására jogosítás" a Ptk. szóhasználata.)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.10.22. 10:33

Zippy,

Helyezi el? Csak elhelyezés van? Biztos nincs a felügyeleti jogról egy sor sem abban a határozatban?

Egyébként szerintem igen.

Ptk.4:153. §(1) A szülők jogosultak a gyermek nevelésének módját megválasztani.
(2) A gyermek képességei figyelembevételével a szülők és a gyermek közösen döntik el, hogy a gyermek milyen életpályára készüljön.
(3) Az életpálya kijelölésével és ezzel összefüggésben a gyermek taníttatásával, iskolájának megválasztásával kapcsolatban a szülő és a gyermek között felmerülő vitában a gyámhatóság dönt.

A gyakorlatban a továbbtanulási iratokat mindkét szülővel aláíratják az iskolában (nyilván áltiskból középsuliba esetén), akkor is, ha az egyik szülő gyakorli a kizárólagos felügyeleti jogokat.

Hiányzik az idézeted eleje : szerintem ez pont arra vonatkozik, ha KONKRÉTAN megvonták az egyik szülőtől teljesen a jogokat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zippy # e-mail 2019.10.22. 09:58

Tisztelt Fórumozók!

Pályválasztás előtt álló gyermekem jelentkezési lapját alá kell-e írni az apànak, ha, Bírósági határozatban " az xy nevű gyermeket a felperesnél helyezi el" szövegrész van?

Az oktatási hivazal honlapkán ez áll:
abban az esetben a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő – adott esetben a gyám – egyedül is aláírhatja a
jelentkezési lapot, a másik szülő aláírása nem szükséges. Ugyanakkor a szülői felügyeleti jogot gyakorlónak megfelelő módon
igazolnia kell – pl. a szülői felügyeleti jog megszüntetéséről/szüneteltetéséről, a gyámságról rendelkező bírósági határozat
másolati példányával – azt a tényt, hogy a másik szülő aláírására nincs szükség. Amennyiben szükségesnek látják, úgy a felvételi
dokumentumokon a szülői felügyeleti jogot gyakorló aláírása mellett feltüntethetik azt a tényt is, hogy gyámként írta alá a
dokumentumokat.

A segítséget előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.17. 17:34

Cseresznye.

www.kbs-ugyved.hu

Bibi037 # e-mail 2019.10.17. 10:05

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni egy olyan ügyben hogy bizonyos nyomós okok miatt a párom szeretne lemondani az előző kapcsolatábol származó gyermekről. Mi ennek a menete? Jelenleg van egy bírósági ügyünk ezzel az egésszel kapcsolatban azon belül kell ezt megtennie vagy külön nyilatkozatot kell tennie hogy szeretne lemondani róla? Azt tudom hogy a tartásdijjat ugyan kell fizetnie.
Köszönöm a segítségeteket.

ObudaFan # e-mail 2019.02.21. 11:34

Vagy megteszi a nyilatkozatot, vagy apasági pert indíthatsz, ezek a lehetőségek.
Meg lehet egyezni per nélkül mindenben, de fontos, hogy bírói egyezségbe legyen foglalva a gyerektartás, így ha megegyezés jön létre, akkor is kell kérni a bíróságtól legalább egy egyezségi kísérletre idézést.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Picur2019 # e-mail 2019.02.21. 09:32

Tisztelt Szakértő!

A párommal 7 és fél évig voltunk együtt. A terhességem elején meggondolta magát és közölte, hogy nem szeretné a gyermeket. Azóta külön élünk és nagyon megromlott a kapcsolatunk. Az elmúlt hetekben mutatott némi hajlandóságot arra, hogy együttműködjön velem de ez sajnos nem tartott hosszú ideig.
Közölte, hogy nem hajlandó a gyermekünket a nevére venni Mivel nem vagyunk házasok így nem akar apai elismerő nyilatkozatot tenni. Kötelezhető arra, hogy ezt megtegye?
Ezen túlmenően ő még szeretné, hogy a lehető legdiszkrétebben intézzük az ügyet.
Ha nem nyilatkozik de a gyámhatóság megkeresésére elismeri, hogy ő az apa mennyire kerülhető el, hogy bírósági ügy legyen belőle? Egyáltalán ebben az esetben ki lehet hagyni a hatóságot?
A gyermektartásról és az apai jogok gyakorlásáról van-e lehetőség peren kívül megegyezni?

Köszönöm előre is a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.19. 07:59

Nem és igen.

www.kbs-ugyved.hu

Kriszta08 # e-mail 2019.02.19. 07:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy 6 hónapos kisbaba anyukája vagyok és egyedül nevelem a picit mivel az apukája nem akarja elismerni, hogy az övé a gyermek. Próbáltam ezt vele megbeszélni de nem hajlik arra hogy megcsináljuk az apasági tesztet.A feltételezett apa lemondhat a gyermekről és kötelezhető arra hogy apasági tesztet végezzenek?

ObudaFan # e-mail 2019.02.09. 15:54
Farmer2 # e-mail 2019.02.08. 14:29

Kedves Mindenki!

Tanácsot kérnék. Tavalyi év során hosszas pereskedés után sikerült elválnom. A bíróság a gyermekeket az anyánál helyezte el. Megállapított gyerektartást csak részben tudom fizetni, melyre a volt feleségem végrehajtást ad be folyamatosan. Ez mellett a rendőrségen is és más szervezeteknél is feljelentget. A rendőrség megszüntette már a nyomozásokat. A gyámhivatal már szabott ki bírságot.
Oda jutottam, hogy már a kapcsolattartást sem szeretném a gyermekeimmel, ha ezzel elkerülöm a folyamatos incidenseket az anya részéről.
Van lehetőségem lemondani a gyermekeimről?

Kérem aki tud valami ötletet, jelezze.
Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2018.07.10. 13:17

Csak úgy nem viheti el. Bíróság változtathatja meg az egyezséget, ha az egyezség után bekövetkezett változás miatt a megváltoztatás álla gyermek érdekében.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

pu3ki # e-mail 2018.07.09. 16:00

Értem. És ebben az esetben van lehetősége később meggondolni magát és elvinni? Igazándiból nem vele hanem az édes anyukájával van baj, aki szentül hiszi a párom és gyermekeim nála vannak a legjobb helyen én pedig itt Angliában. Párom nagyon befojasolhato az ő részéről

ObudaFan # e-mail 2018.07.09. 12:01

Lemondani a gyerekről nem fog tudni, de a szülői felügyelet gyakorlását rád lehet ruházni. Először kellene tenni egy teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot, majd pedig bíróság előtt megegyezni a szülői felügyelet gyakorlásáról.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

pu3ki # e-mail 2018.07.07. 01:57

Előző üzenetem nem találom. Ha meg is itt lenne elnézést a duplázásért. A probléma a következő. Angliában élünk a párommal. Van egy nyolc hónapos kis lányunk. A párom és én nagyon sok dolgot figyelembe véve azt láttuk helyesnek ha nem fojtatjuk a kapcsolatot. A kislányom nincs a nevemen jelen pillanatban, de azt látjuk jónak ha ő velem marad. Mi a menet hogy és hol kell benyújtania az anyának a lemondási szándékát, ha lehet ilyen es milt kell ahhoz tennem hogy a nevemre vehessem a kislányomat. Komplikált a helyzet mert a döntésünkel nem akarnak az anya családjából egyet érteni, ezért én mint biztosítékot szeretném hogy biztos ne vegyek el, a párom meg inkább azt akarja megelőzni a lemondással hogy fojamatos nyomás alatt keljen élnie a rokonok felől. Jelenleg várandós a párom abban egyeztünk meg egyik gyerek nálam másik amelyik meg nem született meg nála marad.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.05.17. 11:48

Hárman együtt bementek a gyámhatósághoz.

www.kbs-ugyved.hu

B.Betti18 # e-mail 2017.05.17. 11:04

Kedves Mindenki!!
Ha tudtok kérlek segítsetek.
A lányom vérszerinti Apja szeretne elmondani minden apai jogáról. Több int egy éve nem fizet és nem is látogatja. A lányom aki most 3 éves nem is emlékszik rá. Közben új kapcsolatom lett vele már egy éve élettársi kapcsolatban vagyunk és erről hivatalos papíron van. Ö szeretné és én is hogy a lányom az ő nevét viselje szóval örökbe fogadná.Hova fordulhatok ilyen esetben?? Pereskedni nem szeretnék mert a vérszerinti apával normális körülmények között váltunk el és minden szó nélkül lemondom a lányáról nem veszekedünk egymással. Előre is köszönöm ha tud valaki segíteni!!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.04.23. 15:05

Teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat
Úgy, hogy a fogamzás idején házas vagy? Na, ne. (Amúgy se közjegyző előtt kell ilyen nyilatkozatot tenni.)

Per kell ehhez, és az is csak akkor lesz eredményes, ha mind a hárman egyetértetek.

www.kbs-ugyved.hu

tofifi # e-mail 2017.04.23. 14:29

Kedves Mindenki,

Épp válófélben vagyok, a baba nyár végén fog megszületni, akinek az új élettársam az apukája. Hogyan tudjuk elérni, és hol hogy a gyerek már a biológiai apja vezetéknevére legyen anyakönyveztetve. Teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat közjegyzővel hitelesítve a mi részünkről elegendő? Azt elég a kórházi tartózkodás alatt bevinni magunkkal, vagy szülés előtt a gyámhivatalhoz is el kell juttatni egy példányt? Esetleg más hivatal is illetékes az ügyben? A (papíron még) férjtől kell kérni lemondó nyilatkozatot? Kétséges az is, hogy addig elválasztanak minket.

Köszönöm a választ előre is!

mamamacoka #   2016.06.24. 09:17

Nos, végig olvastam, nem meglepő, mindig is akadtak a nők között, akik így nézik a világot, miért ne akadna ügyvédnő is, aki ezt jogilag is megfogalmazza ?
Nem probléma, végülis a jó Istent is be lehet ezek szerint perelni, hogy diszkriminálja a férfiakat, mert nem alkalmasak biológiailag a gyeremekszülésre,ezt nem is részletezem, még vad feminista lesz belőlem. De azt tudomásul kell azt venni, hogy a nőkben a nem kívánt terhesség során akaratán kívül is, beindul az anyaság, a szíve alatt egy új élet ébred, és ez nem ugyanaz az állapot, mint a nem kívánt apaság. Mert ő nem tud hátat fordítani ennek, és kilépni, eltűnni a volt párja elől mint egy "nem kívánt apa" , és tagadni, mert nem Ő akarta! Benne akkor is él, és növekszik, egy kicsiny élet, - a kettőt hogy lehet összehasonlítani, mikor nem ugyanaz a kiindulási alap, és ez nem egy vakbélműtét, ami mindkét nemet egyformán érintheti?
Egyszerűbb férfi részről tenni is előre azért, hogy ne kerüljön ebbe a válsághelyzetbe, mert amit te megtehetsz magadért, ne terheld másra, tegye meg a férfi magáért! Mert az is önzés, hogy a nők tömkelege "jó esetben" tablettákkal bombázza a szervezetét, hogy egyedül gondoskodjon róla, hogy ne kelljen egy életet kioltani, mikor még jóformán meg sem kezdődött. Ez is csak a nőket érinti biológiailag, és tudjuk a gyógyszerezésnek mindig van nem kívánt hatása, ha nem most, akkor majd később, de tegye, ha megteheti, és viseli ennek a kockázatát is!
De kikövetelni, még hogy mit tegyen a testében növekedő élettel, az nonszensz, - előre legyen óvatos a férfi, ne utólag ilyen okos ... Van rá lehetőség!
A kilenc hónap eredetileg egy boldog állapot, persze nem akkor, ha "nem kívánt apa" az apa, de fiúk, miért gondoljátok, hogy ha már megtörtént, akkor jogotok van kés alá tenni más testét ?

Egyébként ne higgyétek, hogy a nők ilyenkor az operációtól félnek, és azért nem akarják megtenni, a bennük növekvő életet, - a gyász tartja vissza őket, - és aki már veszített el számára kedves, szeretett személyt, annak ezt értenie kellene, - akit a szívünk alatt hordunk, már az első pillanattól kezdve a legkedvesebb, - még akkor is, ha csak egy perce él, még akkor is, ha "nem kívánt" ....

batka75 #   2016.06.16. 09:13

Dr. Pálfalvi Andrea : Maradéktalan-e a férfiak önrendelkezési joga? címmel

batka75 #   2016.06.16. 09:10

Tisztelt draznox!

Ebben a kérdésben sokan beleviszik a saját szubjektivitásukat erkölcsi és világnézetüket. Véleményem szerint ezekkel nem kell foglalkozni. Az anya többször is lemondhat a gyermek vállalásáról. Erre a jog is lehetőséget ad neki keretek között,de az apa egyetlen egyszer sem és (álláspontom szerint) nem biztos hogy jogi berendezkedésünk e tekintetben a mai kor szellemét idézi.Pl. Az apa is lehet válsághelyzetben minden tekintetben, neki azonban a jog mégsem adja meg egyetlen egyszer sem azt a lehetőséget amit egy Nőnek többször is.De a jogalkotó egyenlőre ekként rendelkezik. A jogi lehetőségeire már választ kapott. Nem lehet lemondani, és ha képzelt apa kerül majdan bejegyzésre, később sem szűnik meg e tárgyú esetleges tartási/anyagi kötelezettsége. Javaslom az alábbi esszé elolvasását ami ezen a fórumon a jogi publikációk alatt született.

http://www.jogiforum.hu/…lkezesi_joga[jogi_forum].pdf

De! Nem szabad csüggedni !