Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Apai lemondás a gyermekről

drbjozsef #   2020.11.21. 17:07

(Kivéve néhány esetet. Például a középiskolai felvételit.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.11.21. 11:51

Ez tévedés. Közkeletű tévedés - de tévedés.
Valójában a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülők bármelyike egyedül is nyilatkozhat a tárgyban, a másik egyetértését vélelmezni kell.

www.kbs-ugyved.hu

Kornel187 # e-mail 2020.11.21. 11:12

A probléma az, hogy mióta hazaköltöztek (a gyermek külföldön született magyar állampolgár) 2019 augusztusában, az ügyeik intézése nehézkes, mert szinte mindenhez szükséges a jelenlétem/aláírásom, hiába nem vagyunk egy pár és háztartás.
Úgy mint lakcímbejelentés, orvosi kivizsgálások, iskolai ügyintézés.
Ha a szülői felügyeleti jog a probléma szükséges ezt igazolnunk valamiképp? Vagy ha nem, úgy akkor mit kell elintéznem?
Az eddigi információim alapján ezt kell/kellett volna már.
Válaszát előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.11.20. 21:26

Mi a cél? Mert ahhoz, hogy az anya gyakorolja a szülői felügyeleti jogot semmi nem kell azon kívül, hogy ketten megállapodtok ebben. Akár szóban.

www.kbs-ugyved.hu

Kornel187 # e-mail 2020.11.20. 17:48

Tisztelt ügyvéd úr!

Külföldön élek, a volt párom a 7 éves gyermekünkkel Magyarországon. Közös megegyezés alapján szeretnék lemondani a szülői felügyeleti jogomról. A jelenlegi helyzetben nem áll módomban hazautazni.
A kérdés: tudok-e intézkedni ez ügyben a volt párom személyes jelenléte nélkül külföldön? (Konzulátuson például)
Minden információt nagyon köszönök

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.11.19. 07:50

Közösen kell kérni hármótoknak a nemperes eljárás lefolytatását. Ha a gyerek elmúlt 14, nem árt az ő nyilatkozatát is írásban benyújtani.

www.kbs-ugyved.hu

zozo007 # e-mail 2020.11.19. 00:15

Jó napot kivánok!
Az ügyben érdeklődnék,ügyvéd úr.
Hogy tudnám intézni,kit keressek fel a mostani helyzet miatt (kovi virus).Hogyan tudnám intézni a gyermek lemondását más apa részére,mivel az én fiam.
új házasságban vagyunk mindegyik oldalon a volt feleségem mostani párja szeretné elméletileg örökbe fogadni,a nevére venni és az én nevemről lemondana a fiam.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.02. 14:18

hova fordulhatok?

Jobbra, balra...

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2019.11.02. 14:04
Atesz998 # e-mail 2019.11.02. 13:38

Szeretnék lemondani a gyerekröl külön éllek az anyátol.hova fordulhatok?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.22. 17:11

Az iskolaválasztásról, pályaválasztásról a szülőknek akkor is közösen kell dönteniük, ha egyébként a szülői felügyeleti jogot csak egyikük gyakorolja.

(A családjogi törvény alapján hozott ítéletekben a gyereket az egyik vagy másik szülőnél helyezték el. A "szülői felügyelet gyakorlására jogosítás" a Ptk. szóhasználata.)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.10.22. 10:33

Zippy,

Helyezi el? Csak elhelyezés van? Biztos nincs a felügyeleti jogról egy sor sem abban a határozatban?

Egyébként szerintem igen.

Ptk.4:153. §(1) A szülők jogosultak a gyermek nevelésének módját megválasztani.
(2) A gyermek képességei figyelembevételével a szülők és a gyermek közösen döntik el, hogy a gyermek milyen életpályára készüljön.
(3) Az életpálya kijelölésével és ezzel összefüggésben a gyermek taníttatásával, iskolájának megválasztásával kapcsolatban a szülő és a gyermek között felmerülő vitában a gyámhatóság dönt.

A gyakorlatban a továbbtanulási iratokat mindkét szülővel aláíratják az iskolában (nyilván áltiskból középsuliba esetén), akkor is, ha az egyik szülő gyakorli a kizárólagos felügyeleti jogokat.

Hiányzik az idézeted eleje : szerintem ez pont arra vonatkozik, ha KONKRÉTAN megvonták az egyik szülőtől teljesen a jogokat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zippy # e-mail 2019.10.22. 09:58

Tisztelt Fórumozók!

Pályválasztás előtt álló gyermekem jelentkezési lapját alá kell-e írni az apànak, ha, Bírósági határozatban " az xy nevű gyermeket a felperesnél helyezi el" szövegrész van?

Az oktatási hivazal honlapkán ez áll:
abban az esetben a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő – adott esetben a gyám – egyedül is aláírhatja a
jelentkezési lapot, a másik szülő aláírása nem szükséges. Ugyanakkor a szülői felügyeleti jogot gyakorlónak megfelelő módon
igazolnia kell – pl. a szülői felügyeleti jog megszüntetéséről/szüneteltetéséről, a gyámságról rendelkező bírósági határozat
másolati példányával – azt a tényt, hogy a másik szülő aláírására nincs szükség. Amennyiben szükségesnek látják, úgy a felvételi
dokumentumokon a szülői felügyeleti jogot gyakorló aláírása mellett feltüntethetik azt a tényt is, hogy gyámként írta alá a
dokumentumokat.

A segítséget előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.10.17. 17:34

Cseresznye.

www.kbs-ugyved.hu

Bibi037 # e-mail 2019.10.17. 10:05

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni egy olyan ügyben hogy bizonyos nyomós okok miatt a párom szeretne lemondani az előző kapcsolatábol származó gyermekről. Mi ennek a menete? Jelenleg van egy bírósági ügyünk ezzel az egésszel kapcsolatban azon belül kell ezt megtennie vagy külön nyilatkozatot kell tennie hogy szeretne lemondani róla? Azt tudom hogy a tartásdijjat ugyan kell fizetnie.
Köszönöm a segítségeteket.

ObudaFan # e-mail 2019.02.21. 11:34

Vagy megteszi a nyilatkozatot, vagy apasági pert indíthatsz, ezek a lehetőségek.
Meg lehet egyezni per nélkül mindenben, de fontos, hogy bírói egyezségbe legyen foglalva a gyerektartás, így ha megegyezés jön létre, akkor is kell kérni a bíróságtól legalább egy egyezségi kísérletre idézést.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Picur2019 # e-mail 2019.02.21. 09:32

Tisztelt Szakértő!

A párommal 7 és fél évig voltunk együtt. A terhességem elején meggondolta magát és közölte, hogy nem szeretné a gyermeket. Azóta külön élünk és nagyon megromlott a kapcsolatunk. Az elmúlt hetekben mutatott némi hajlandóságot arra, hogy együttműködjön velem de ez sajnos nem tartott hosszú ideig.
Közölte, hogy nem hajlandó a gyermekünket a nevére venni Mivel nem vagyunk házasok így nem akar apai elismerő nyilatkozatot tenni. Kötelezhető arra, hogy ezt megtegye?
Ezen túlmenően ő még szeretné, hogy a lehető legdiszkrétebben intézzük az ügyet.
Ha nem nyilatkozik de a gyámhatóság megkeresésére elismeri, hogy ő az apa mennyire kerülhető el, hogy bírósági ügy legyen belőle? Egyáltalán ebben az esetben ki lehet hagyni a hatóságot?
A gyermektartásról és az apai jogok gyakorlásáról van-e lehetőség peren kívül megegyezni?

Köszönöm előre is a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.19. 07:59

Nem és igen.

www.kbs-ugyved.hu

Kriszta08 # e-mail 2019.02.19. 07:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy 6 hónapos kisbaba anyukája vagyok és egyedül nevelem a picit mivel az apukája nem akarja elismerni, hogy az övé a gyermek. Próbáltam ezt vele megbeszélni de nem hajlik arra hogy megcsináljuk az apasági tesztet.A feltételezett apa lemondhat a gyermekről és kötelezhető arra hogy apasági tesztet végezzenek?

ObudaFan # e-mail 2019.02.09. 15:54
Farmer2 # e-mail 2019.02.08. 14:29

Kedves Mindenki!

Tanácsot kérnék. Tavalyi év során hosszas pereskedés után sikerült elválnom. A bíróság a gyermekeket az anyánál helyezte el. Megállapított gyerektartást csak részben tudom fizetni, melyre a volt feleségem végrehajtást ad be folyamatosan. Ez mellett a rendőrségen is és más szervezeteknél is feljelentget. A rendőrség megszüntette már a nyomozásokat. A gyámhivatal már szabott ki bírságot.
Oda jutottam, hogy már a kapcsolattartást sem szeretném a gyermekeimmel, ha ezzel elkerülöm a folyamatos incidenseket az anya részéről.
Van lehetőségem lemondani a gyermekeimről?

Kérem aki tud valami ötletet, jelezze.
Köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2018.07.10. 13:17

Csak úgy nem viheti el. Bíróság változtathatja meg az egyezséget, ha az egyezség után bekövetkezett változás miatt a megváltoztatás álla gyermek érdekében.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

pu3ki # e-mail 2018.07.09. 16:00

Értem. És ebben az esetben van lehetősége később meggondolni magát és elvinni? Igazándiból nem vele hanem az édes anyukájával van baj, aki szentül hiszi a párom és gyermekeim nála vannak a legjobb helyen én pedig itt Angliában. Párom nagyon befojasolhato az ő részéről

ObudaFan # e-mail 2018.07.09. 12:01

Lemondani a gyerekről nem fog tudni, de a szülői felügyelet gyakorlását rád lehet ruházni. Először kellene tenni egy teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot, majd pedig bíróság előtt megegyezni a szülői felügyelet gyakorlásáról.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

pu3ki # e-mail 2018.07.07. 01:57

Előző üzenetem nem találom. Ha meg is itt lenne elnézést a duplázásért. A probléma a következő. Angliában élünk a párommal. Van egy nyolc hónapos kis lányunk. A párom és én nagyon sok dolgot figyelembe véve azt láttuk helyesnek ha nem fojtatjuk a kapcsolatot. A kislányom nincs a nevemen jelen pillanatban, de azt látjuk jónak ha ő velem marad. Mi a menet hogy és hol kell benyújtania az anyának a lemondási szándékát, ha lehet ilyen es milt kell ahhoz tennem hogy a nevemre vehessem a kislányomat. Komplikált a helyzet mert a döntésünkel nem akarnak az anya családjából egyet érteni, ezért én mint biztosítékot szeretném hogy biztos ne vegyek el, a párom meg inkább azt akarja megelőzni a lemondással hogy fojamatos nyomás alatt keljen élnie a rokonok felől. Jelenleg várandós a párom abban egyeztünk meg egyik gyerek nálam másik amelyik meg nem született meg nála marad.