Az ingatlaneladásból származó jövedelem után kell adót fizetni. A jövedelmedet úgy számolod ki, hogy a most kapott pénzből levonod azt az összeget, amit az ingatlanrészed értékeként megállapított az illetékhivatal, amikor örökösödési illetéket szabott ki neked. Ezt a számítást módosítani kell akkor, ha az ingatlan szerzése és eladása között több év telt el, a pontos százalékokat nem tudom fejből, de a személyi jövedelmadó bevallásodhoz adott tájékoztatóban benne vannak - meg az egész jövedelemszámítási mód is. Az így kiszámított jövedelem alapján vagy adót fizetsz, vagy lakásszerzésre fordítod - ha jól tudom, az eladás előtt egy évvel vett lakás is számít.
Örökösödési adó
T. Forum!
Szüleim elváltak, Apám újra nősült, építettek egy családi házat, született egy fiuk.
Apám 11 éve meghalt, így örököltük a részét. Apám felesége most jelentkezett, hogy esetleg kifizetne. Mivel ingatlanból származó örökségről van szó, úgy tudom, hogy akkor nem kell adót fizetni utánna, ha ingatlanba fektetem. Kérdésem az, hogy hány % adót kell fizetnem, ha nem ingatlanba rakom a pénzt. Most vettem fel lakáshitelt, és ha abba fizetem bele, szerződésmódosítást kellene csináltatnom, ami nem kevés pénz, amúgy az összeg nem változtatná jelentősem a havi törlesztőrészletemet. Szívesebben költeném pl. a lakás bebútorozására. Kb. másfél millió forintról lenne szó.
Köszöszöm
Gina
Egyetértek: sumákol a sógornő.
Számla, fizetési meghagyás, fizetési felszólítás, vagy valami kellene, a csekk mellé.
Ezek nélkül szívatás-szaga van a dolognak.
Üdv.
Először is köszönöm a hozzászólásokat!
A lakás az magántulajdon, a közösköltséget pedig édesanyánk rendszeresen fizeti. A sógornőm az aki a pénzt követeli (örökösödési adó címén) ! Egyre jobban beigazodik a gyanúm hogy át akar verni.
Az illetéket már befizettük az Illetékhivatalnak.
Ez valami Költségszámla lehet a Társasház kezelő Rt-től.
Pali bácsi, a fenntartással kapcsolatos költségeket mindig a "lakó" fizeti!!!
Jelen esetben a haszonélvező!
Mond meg, hogy kifizeted, de akkor kéred a haszonélvezet korlátozását!
Ez a „bérházi lakás” önkormányzati lakást jelent, vagy magántulajdont?
A kérdéseddel pedig az a probléma, Pali bácsi, hogy öröklés esetén illetéket kell fizetni, nem adót.
A Földhivatal felé pedig általában semmit nem kell fizetni.
Még a földhivatali bejegyzési költséget is az Illetékhivatal szedi be.
Üdv.
Tisztelt Fórum!
2001-ben meghalt édesapánk.
Báttyámmal közösen örököltünk egy 2 szobás bérházi lakást fele-fele alapon. Jelenleg édesanyánk él benne mint haszonélvező. Mivel én külföldön élek és testvérem is hosszabb ideig külföldön tartózkodik, meghatalmaztam sógornőmet
a felmerülő dolgok intézéséhez. Idáig fizettem mindent amit ő mondott de most felmerült a gyanúm hogy át akar verni.
Azt állítja hogy ismét be kell fizetni 80.000Ft-ot(FEJENKÉNT) örökösödési adóként a miskolci földhivatalnak. Ha mondom hogy küldje el a kiértesítést a befizetendő összegről akkor azt mondja hogy csak csekket kapott értesítés nincs. De ami a legjobban meglep hogy a csekken az
áll :Számlatulajdonos számlaszáma, neve:
11734004-20432308
MISKOLCI INGATLANGAZD.RT.ezekkel nekünk semmi teendőnk nincs.
Az lenne a kérdésem Kell-e a Földhivatalnak
örökösödési adót fizetni ? Ki és hogyan állapítja meg mikor és mennyit kell fizetni?
Tisztelettel Palibácsi
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02