Válás, tartás


szajbertattila # 2004.07.14. 15:18

én nem mennék bele egy szocpolos dologba az tuti - a szocpol nem csak arról szól, hogy nyilatkozgatunk, amíg megkapjuk a pénzt, hanem arról is, hogy utána "teljesíteni" kell, és ha nem, akkor annak szankciója van ... A szocpolból nem tartásdíj lesz, hanem lakás, amit nem kézbe ad a bank, hanem belefizeti a vételárba - nem látom hogy tudná a tartási célt biztosítani ... csalásba nem jó belemenni

Heki # 2004.07.14. 12:11

Köszi Kata a gyors választ. A szocpollal kapcsolatban nincs valami ötleted? Érdemes belemenni ilyen egyezségbe? Ha a barátom segít felvenni, az anya jól jár, de ő soha többet nem élhet ezzel a lehetőséggel, ha mondjuk tényleg erre lenne szükség. Õk már kibékülni nem fognak, ez biztos.

ZFKATA # 2004.07.14. 12:06

A családjogi törvény szerint az örökség mindenképpen külön vagyonnak számít, és külön vagyon marad a külön vagyon árán szerzett vagyontárgy is, a szerzés időpontjától függetlenül, vagyis nem kell megosztani a házastárssal.

Heki # 2004.07.14. 11:32

Sziasztok!
Egy barátomról lenne szó...
Ö és a barátnője összeházasodtak, amikor a hölgy terhes lett. El még nem váltak, de már kb. egy éve nem élnek együtt. Az anya nem kér tartásdíjat az apától, azt mondta amíg ő boldogul egyedül, nem kell neki. A következőt szeretné, vegyék fel a szocpolt, de két gyerekre - ő bevállal még egyet 2 éven belül - persze a második gyerek apja már nem a barátom lenne, a szocpol összege pedig fedezné a tartásdíjat egy darabig. Ha jól tudom ezt a támogatást egyszer lehet csak felvenni, így ha elváltak a barátom újra nősül ez a lehetőség már nem lesz meg. Jól tudom? A gond, hogy ha elválnak jogilag hogy lehet ezt rendezni? Egy állami kölcsön lehet gyerektartásra fedezet? Ezzel kapcsolatban lenne még kérdésem. Mikortól és mi számít közös vagyonnak? Barátom örökölt egy 4 millió Ft értékű lakást, amit el is adott. Amikor az öröklés történt, az anyával már nem éltek együtt, de még ugye házasok. Ilyen esetben, ha elválnak, hogyan osztják meg ezt az örökséget? A különélés szerintem bizonyítható. Köszönöm a segítséget előre is.