Öröklés segítség


rikardo # 2004.08.20. 13:12

Édesanyámmal mindig is egy háztartásban éltem,lakásunk 1/4-ed része vásárlás útján a nevemen van.Az ingóságaink közös szerzemények.Két testvérem külön él tőlünk,igen erősen igényt tartanak a jövőbeli örökségükre.Érvényes rám a haszonélvezeti jog,joguk van kipakolni a ház ingóságait?Adásvételi szerződésünk,számláink már nincsenek meg,a rezsi közös,de kell nekem ezt igazolni is ?Mi a jogi helyzetem,nem szeretnék meglepetéseket.

Zoltán György # 2004.08.13. 20:57

A nyaraló ági vagyon volt, de a pénzt a párna alá is tehették, vagy felélték...
A bankszá,láról is tégy említést a közjegyzőnek!!!
Akárcsak a nyaralóról!!!

Zsoolti # 2004.08.13. 16:33

Sziasztok!

Anyám kb. 24 éve kötött házasságot a nevelőapámmal, Én kb. 15 éve külön élek tőlük, de a mai napig oda vagyok bejelentve, mivel nincs saját lakásom. Sajnos nevelőapámmal nincs túl jó viszonyunk.

Anyai nagyapám három éve halt meg. Volt egy nyaralója a III. kerületben, amit édesanyám örökölt. Idén április végén sikerült eladni a nyaralót. Édesanyám a vételárat készpénzben kapta meg.

A sors úgy hozta, hogy édesanyám júniusban meghalt és most itt vagyok nagy gondban, hogy a jog szerint mi jár nekem valójában.

Anyám végrendeletet nem hagyott. Az önkormányzat hamar ki is küldte a hagyatéki eljáráshoz szükséges papírokat, amiben fel kell tüntetni a hagyaték tárgyát képező ingatlanokat és ingóságokat.

Van egy lakás, ami kettőjük nevén van ill. anyám után a fele most már engem illet, egy kis értékű autó és egy bankszámla, amiről semilyen információm nincs, valamint ennek a nyaralónak a vételára, ami feltehetően ezen a bankszámlán landolt.

A hagyatéki listára nevelőapám, csak az ingatlant írta rá.

Több kérdésem lenne:

  1. A nyaraló utáni készpénz közös vagyonnak (anyám és apám közt) számít -e, vagy csak kizárólag engem illet, mint örökség?
  2. Ha közös vagyonnak számít, akkor mennyire vagyok jogosult belőle?
  3. Ha engem illet, akkor jogilag hogyan vehetem azt birtokba, hiszen a listára ezt nem tüntette fel, mint vagyont.

Köszönöm előre is a hozzászólásokat.


Zsoolti

szajbertattila # 2004.07.19. 18:20

Ha a feleség bízta meg, akkor a férjnek, mint a törvényes örökös gyerekek képviselőjének kiadhatja szeribntem. Hívjátok fel az ügyvédet, innentől kezdve nektek több közötök van az ügyhopz, mint az anyósnak

(norbi) # 2004.07.19. 11:58

Az ügyvédet még a feleség bízta meg kb 1 évvel ezelőtt.
Az anyós konkrétan nem mond semmit, csak mellébeszél, hogy nincs nála semmi, meg ő nem tudja, hogy a lánya hova rakta. Nem fog ő ügyvédhez menni.
Csak arra lennék kíváncsi, hogy kinek adhatja vissza az ügyvéd a papírokat? Ha a feleség helyezte el nála akkor a férjnek?
Minden további nélkül vissza kell adnia?

szajbertattila # 2004.07.19. 11:13

Hát attól függ, ki bízta meg az ügyvédet - ha az anyós, akkor ő kérheti vissza, ő mondhatja fel az ügyvédi megbízást stb - ti nem férhettek hozzá, és az ügyvéd az ügyfele hozzájárulásával azt sem mondhatja meg milyen papír van nála ...

amúgy valószínúleg arról van szó, hogy az anyós keres valami fogást a férjen - nem tudom mi a baja vele ... de elvileg ebben az estebn a törvény megmondja, hogy ki örököl, ez ellen nem hiszem, hogy sokat lehet tenni, tehát nyugi .. az ügyvéd ül egy kicsit rajta, aztán visszaadja a papírokat. Vagy lehet, hogy indít valamit - de akkor ti is menjetek el egy ügyvédhez, mert az megmondja, hogy mi a reális. De olyan, hogy csak próbálkozik valaki, aztán nekifut a falnak. És vannak olyan ügyfelek is, akiknek hiába magyarázod, hogy bukós za ügy, akkor pereskedni akar ...

szóval szerintetek mi a baja az anyósnak? mit mondott idáig?

(norbi) # 2004.07.19. 10:46

Közben az is kiderült, hogy egy ügyvédnél van nagyon sok régi irat, fénykép, stb. Ezt hogy lehet visszakapni. Az ügyvéd köteles a férjnek visszaadni, vagy megtartja magának?
Vagy bármelyik családtagnak odaadhatja?
Ez hogy van?

szajbertattila # 2004.07.19. 08:09

Szia,

gyakran viselkednek úgy - főleg egy kicsit tudatlanabb emberek -, hogy visszatartjék a papírokat, mert azt hiszik, akkor a msik nem tud csinélni semmit. Hát ez nem így van, minden papír pótolható - sőt az eljárások az áltaad említett papírok nélkül is elindulnak...

a halál tényét megállaíptják a kórhűázban, ezután értesítik a lakóhely szerinti polgármesteri hivatalt, ahol vannak hagyatki előadók. Õk felveszik egy idő után a hagyatéki leltárt, majd az ügy a közjegyzőhöz kerül, aki előtt kb egy fél év múlva elkezdődik a hagyatéki eljárás (ha van ingatlan, akkor a hagyatéki eljárás kötelezeő). Mindez a közreműködásük nélkül megy - kapnak majd idézést. A hagyatáéki eljárásban megállapítják, hogy tartozott a hagyatékba, és kik az örökösök. Az említett helyzetben - végrendelet hiánynában - a gyerekek örökölnek fejebnként egyenlő arányban, az apa haszonélvezeti jogával terhelten. A szülő nem törvényes örökös ebben az esetben.

Ha az apa, mint a gyrekek törvényes képviselője utóbb el akarja adni a gyerekek tulajdoni hányadát, akkor ahhoz kell a gyámhatóság jóváhagyása. A gyámhatóség engedlyezi az eladást, ha a befolyt pénzt az apa (a gyerekek részét) gyámhatósági fenntartásos betétkönyvbe teszi, vagy abból a gyerekenek műsik ingatlanrészt vásárol - ez az összeg szabadon nem költhető el .... nagyjéból ennyit érdemes tudni, ha további részletek is érdekelnek a közelebbi teendőkkel kapcsolatban, javaslom, hogy a polg. hiv hagyatáki osztályán érdeklődj

(norbi) # 2004.07.19. 06:21

Egy baratom nevében kérnék segítséget. Sajnalatos módon 1 hete meghalt a felesége. 3 kiskorú gyermek maradt utána.
Közös tulajdonokban volt egy családi ház, és egy üzlethelyiség.
Ezek után mi lesz ezzel a két dologgal. Gondolom az anya részét a gyerekek öröklik a férjnek haszonélvezete van rajta?
Eladhatja ezt a jövőben a férj, vagy gyámhivatali engedély kell hozzá?
Mi van ilyenkor a hagyatékkal. Értesíteni kell ügyvédet, aki ezt lerendezi, egyáltalán kinek kell ezt intézni.
Végrendelet eddig nem került elő, egyáltalán az ilyesmit hol kell keresni.
A feleség nagyon sok személyes iratot, tárgyat, okmányokat, amik a gyerekeké az édesanyjánál tartott, és ő most ezeket nem akarja visszaadni. Sőt azt is mondja, hogy ezeket a feleség letétbe helyezte egy ügyvédnél. Az ügyvéd ezt kinek köteles visszaadni. A nagymamával mit lehet tenni, hogy visszaadja a papírokat? (születési anyakönyvi kivonat, orvosi papírok, stb.)
A gyámügynek ebben az esetben van valami szerepe? Õk hivatalból intézkednek, vagy mit kell ilyenkor tenni.
Kérem, hogy valaki röviden le tudja írni, hogy ilyen esetben mi szokott történni, mi a menete ennek az egész hagyatéki ügynek?
A gyerekeknek kell örökösödési illetéket fizetni?