A gyámság elsősorban azt illeti meg, akit a szülői felügyeletet gyakorló szülő közokiratban vagy végintézkedésben gyámul megnevezett.
Szerintem vizsgálja, de ha rosszul gondolom, akkor KBS inkább javíts.
A gyámság elsősorban azt illeti meg, akit a szülői felügyeletet gyakorló szülő közokiratban vagy végintézkedésben gyámul megnevezett.
Szerintem vizsgálja, de ha rosszul gondolom, akkor KBS inkább javíts.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Ha a másik szülő él, akkor nem vizsgálnak harmadik személyt. A szülői felügyeleti jog nem olyan, amiből végrendelettel ki lehet zárni a szülőtársat.
tud végrendeletben, közokiratban gyámot megjelölni, de halál esetén a gyámhatóság vizsgálja, hogy a nevezett személy alkalmas-e a gyámi feladatok ellátására
Ha él a másik szülő, akkor valószínűleg nem igazán.
Üdvözlöm,
Feleségem első házasságából származó gyermek felett ő gyakorolja a felügyeleti jogot.
Végrendeleti vagy egyéb módon tudja-e befolyásolni, hogy egy esetleges tragédiát követően én nevelhessem tovább a gyereket?
Köszönöm!
Fiam nem egészen 3 éve nősült. Felesége magyar, de előzőleg volt egy arab férje akitől született 4 gyermeke. Az apuka Jordániában él, Magyarországról kitiltva. A gyerekek kettős állampolgárok. Fiam felesége elhunyt, és halála előtt azt a nyilatkozatot tette, hogy a fiam nevelje fel a gyerekeket. Ebben az esetben a gyámügy felkutatja a külföldön élő édesapát? A gyerekek 17, 16, 13, és 11 évesek. A Fiam nyáron lesz 32.
A gyámhatóságtól azért kérd ennek a megállapítását.
Sziasztok!
Kisfiam (5) édesanyja nemrég elhunyt. Nem voltunk házasok, már évek óta külön éltünk, de sokat voltam így is a kisfiammal.
Apasági nyilatkozatot tettem a születése előtt. Anno, amikor szétmentünk, semmi hivatalos dolgot nem indítottunk, sem a felügyeleti jogról sem a gyerektartásról megállapodtunk az időkről és a pénzről egymásközt.
Milyen hivatalos lépéseket kell most tennem, illetve mi indul el automatikusan? Pl lesz arról valami papírom, hogy én vagyok az egyedüli szülő, vagy mindenhol kell a halotti anyakönyvi kivonat?
Üdv!
J
Talán mert az embernek a gyereke a legfontosabb. Ha minden vagyontárgyáról végrendelkezhet, akkor miért ne lenne milliószor fontosabb hogy ki nevelheti a halála után a gyerekét?
Nem azért mondom, hogy végrendelkezni lehessen erről, csak hogy miért merülhet fel.
A gyermek nem örökösödési tárgy, vagy dolog. Vonatkozásában végrendelkezni nem lehet.Hogyan is merül fel emberekben ilyen kérdés?
Köszönöm-köszönöm!!!
Rendelkezhet, de hatálytalan lesz. A gyámnevezés akkor hatályos, ha nincs szülője a gyereknek. (Vagy ha az életben maradt szülő meg van fosztva a szülői felügyeleti jogtól.)
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az előző kérdésem folytatásaként szeretném meg tudni, hogy lehetséges e, hogy az édesanya, még életében rendelkezik a gyerek elhelyezésérőlVálaszát előre is köszönöm.
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát
Tisztelt Börszike!
Ha az unokájuk édesanyja elhalálozik, akkor automatikusan a fiához kerül a gyermek.
Tisztelt Szerkesztőség!
Kisunokám 6. éves jelenleg az anyukája neveli, aki nagyon beteg, saját magát sem tudja ellátni csak a szülei segítségével.
Az unokám szülei nem voltak összeházasodva, csak 7 évig együtt éltek. A gyerek születése után megromlott a kapcsolatuk-, a fiamat elküldte az unokám anyja, hogy ő csak gyereket szeretett volna. A lakás amiben laktak a "menyemé"volt. Megegyeztek a gyerek elhelyezésében, a rendszeres gyerektartás fizetésében,( havi 80.000- Ft)
Kulturált emberekként imádva a gyereket. Az apukánál rendszeresen hétvégénként, sőt hetente 1 napot volt- van a kisgyerek. Mindezt nem törvényesítették, csak természetesnek tartották. A problémák igazán ebben az évben történtek, mivel az anyuka gyógyíthatatlan beteg, és már nagyon rossz állapotban van, és a gyereket nem nagyon akarja az apjához engedni (csak abban az esetben, ha nagyon nem jól érzi magát, nyáron előfordult, havi 2-3 hét is, hogy a fiamnál volt. De most az anyuka próbál összezárni a szüleivel, hogy neki a gyógyuláshoz szüksége van a gyerek jelenléttére. Szertnék érdeklődni, hogy milyen lehetőségei vannak a fiamnak, és a haláleset bekövetkezte után mi várható, mert természetesen szeretné ha kisfiú vele élne.
Ha egy 9-10 éves gyermeknek meghal az anyukája az akkora trauma, hogy évek mire azt feldolgozza - ha egyáltalán valaha is. Az meg egy ujabb csapás lenne ha el kellene költöznie a jelenlegi- a kezdetektől megszokott otthonából, a szerettei közül.
Mert a jog ekként rendelkezik...
Bár ilyenről még nem olvastam, de el tudnék képzelni olyan esetet, hogy a vérszerinti apához visszakerült gyermek az apa esetleges beleegyezésével - és a gyámhatóság vizsgálatával és esetleges engedélyezésével - végül mégis csak a nevelőapánál élhessen tovább, mégpedig azért mert...
Az okokat a kérdező lentebb felsorolta.
Nem tudom a jog figyelembe venné-e azt, ha az anya készítetne közjegyzőnél egy kinyílatkozást, miszerint esetleges halála esetén jobb szeretné ha a gyermek élhessen tovább a második férjénél, annak családjánál.
Szóval a jogszabály betartását végül is ki lehet kényszeríteni (...), azonban van hogy az élet azt felülírná...
Még mindig ugyanaz a válasz. Gondoltad, hogy az elmúlt félévben megváltozott a törvény? (Majd március 15-től. De ez akkor is így marad.)
Tisztelt ObudaFan!
És ha a másik fél a szülői felügyeleti jogáról a bíróság előtt lemondott hova helyezik el a gyereket? Férjemnél aki születésétől fogva sajátjaként neveli lányom vagy genetikai apjánál aki csak nagyon ritkán látogatja?
Ha a másik szülő felügyeleti joga nincs megszüntetve, hozzá.
Ha az a szülő hal meg, akinél a bíróság elhelyezte a gyermek(ek)et, akkor hova kerülnek a gyerekek.
Illetve az új törvényi szabályozás szerint, már 14 évesen is van beleszólásuk, hol és kivel szeretnének élni?
Ez a Márta kérdése, amire ObudaFan már válaszolt. A te kérdésed mi?
Márta71 2011.08.09. 22:05-es kérdését tettem fel újra. Akkor ő ezt írta:
"Szép estét!
Pont a lentiekhez hasonló kérésem lenne.
Volt élettársammal 2 évig neveltük a közös kislányunkat. 2 éves korától egyedül neveltem 5 éves koráig. Majd férjhez mentem és nagyon messzire költöztem.4 éve él a lányom teljes családban (vannak végre nagyszülei, "apja", unokatestvér), jó anyagi körülmények között. Az édesapja városában az apján kívül nincsenek rokonai. Az apja műszakban dolgozik, nehéz anyagi körülmények között él.Havonta, 2 havonta látja a lányát egy-egy hétvégére, nyáron 2 hétre. A lányom nemigen ragaszkodik hozzá....amióta emlékei vannak, a nevelőapját ismeri, szereti és az anyósomékat.
Haláleset fordult elő a környezetemben. Felvetődött a kérdés bennem, ha ne adja az ég, velem történik valami, a lányom 9 évesen visszakerülne az édesapjához??? Nem rossz ember ő, csak .....lehet, hogy magától is lemondana akkor a gyermek teljes felügyeletéről, de, nyugodtabb lennék, ha tudnám, hogy esetleg van olyan tényező, amit ilyenkor a bíróság vizsgál. A férjemnek nincsen saját gyermeke. Elvehetik tőle azért, mert nem a vér szerinti édesapja?
Mikortól van beleszólása a gyermeknek a saját lakhatásáról? Már látogatóba sem nagyon szeret menni az apukájához, ő csak magával és az új barátnőjével foglalkozik.
Tudom, hogy fikció, de szeretném tudni, hogy mi lenne, ha...."
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |