Gyermekelhelyezés, ha meghal az egyik szülő...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.16. 10:41

Semennyire. Gyámot rendelni csak akkor lehet, ha nincs élő szülő.

Apuka77 # 2011.06.16. 10:27

Köszönöm a választ.. még az lenne a kérdésem, hogy amennyiben a volt feleségem úgy végrendelkezik, hogy a gyermekek nevelését illetve gyámságát a harmadik, jelenlegi férjére bízza... abban az esetben ez mennyire bírálhatja felül a helyzetet?

ObudaFan # 2011.06.15. 14:10

A közös gyerek hozzád fog kerülni. A testvérei is megoldható, hogy hozzád kerüljenek, ha az apjuk hozzájárul, ez ügyben egyeztess a gyámhatósággal.

Apuka77 # 2011.06.15. 12:23

A feleségemmel, már 3 éve elváltunk, azóta ő tavaly újra férjhez ment. Közös kislányunk, aki most 6 éves közös szülői felügyeletünk mellett az anyukájánál került elhelyezésre, vele él egy háztartásban.
Az anya megbetegedett, előre láthatólag nagyon rövid időn belül meghal. Nagyon sajnálatos ez így, de szeretném tudni, hogy ebben az esetben mi az én teendőm, illetve jogom, azzal kapcsolatban, hogy a kislányom hozzám kerüljön, és én nevelhessem fel.
Bonyolítja a helyzetet az, hogy az előttem lévő házasságából már két nagyobb gyermeke is született. Együttélésünk alatt kiváló szeretetteljes kapcsolat alakult ki velük is, mely még mindig fennáll.
Mennyire kötött dolog az, hogy a gyerekeket ne szakítsuk el a testvéreitől?
Lehetséges e az, hogy mindhármat én neveljem fel, amennyiben a két nagyobb gyermek édesapja ehhez hozzájárul?
Jogot formálhat-e a gyermekek nevelésére a jelenlegi, harmadik férj, akivel közös gyermekük nem született?